Kdysi, když jsem se chystal k instalaci FVE, se mě tu někdo ptal, jak to vlastně vychází, kolik to vyrobí atp.
Dokončení a spuštění FVE bylo poněkud detektivkou a bylo to dost zdlouhavé, ale loni na přelomu zimy a jara se dobrá věc podařila, následně jsme přeprali papíry a v květnu 2024 proběhlo připojení do sítě a FVE začala konečně plnohodnotně fungovat.
Takže ve sledovaném období od 1.6.2024 do 31.5.2025 bylo celkem vyrobeno 8,3484 MWh při celkové spotřebě 10,3412 MWh. Takže spotřeba byla stále ještě vyšší než výroba. Na tom mají hlavní zásluhu bzučící auta

.
Domácnost vykázala ve sledovaném období spotřebu 4,4892 MWh - elektrikou netopíme, stále ještě jedeme na zemní plyn.
Plně elektrická Mokka nasosala 2,705 MWh, na které ujela 14.042 km při nákladech na 1 km ve výši 0,4421 Kč.
Plug-in hybridní Astra do sebe nasosala 3,147 MWh, přičemž nájezd za sledované období byl 37.455 km, ale samozřejmě s pomocí benzínu

- tady vychází náklady na 1 km celkem na 1,58 Kč, z toho elektrika 0,1434 na 1 km.
Jak kalkuluju cenu 1 kWh - pořizovací cenu celé FVE včetně očekávaných nákladů na údržbu a opravy jsem rozpočítal dle předpokládané životnosti a očekávané výroby - tím jsem došel k částce Kč 1,40 za 1 kWh, která teče z FVE do auta (buď přímo nebo přes fyzické úložiště doma).
Pokud nabíjím z přetoků, které jsou uložené ve virtuální baterii, tak k ceně 1 kWh připočítávám náklady na přenos a podporu OZE, tak, jak jí uvádí ČEZ ve svém ceníku k mému tarifu a produktu, to vychází po zaokrouhlení na Kč 1,30 na 1 kWh, takže celkem za 1 kWh z přetoků Kč 2,70.
Záměrně v těchto výpočtech nezohledňuji fixní platby za odběrné místo a jistič, ty bych musel platit, i kdybych elektrifikovaná auta neměl.
Když se na to člověk takhle podívá a vezme v potaz servisní náklady, tak auto disponující spalovacím motorem je jasně v ekonomické nevýhodě. Upozorňuji, že to myslím z pohledu mých preferencí. Já už prostě o čistém spalováku neuvažuji. S FVE na střeše je to pro mě otázka toho, zda jít cestou čistého bzučáku nebo PHEV. Astra v PHEV je skvělý auto, ale ceny servisních prohlídek jsou stejně brutální jako u

a náklady na benzín jsou oproti elektrice taky úplně jinde, přičemž pořizovací ceny srovnatelných BEV vs. PHEV jsou stejně jako pak pojistky velice podobné.
Takže já na 90% budu pro sebe jako příští auto pořizovat taky BEV - dojezd už je pro mě dostačující a "tankování" doma má svoje kouzlo

.
25. (OPEL 2.) Astra PHEV GS line
24. (OPEL 1.) Mokka-e Ultimate