Ferda & Karkulka & Sněhurka & Soptík & Mavis

Ukažte ostatním vaše auto a rozšiřte náš fan klub Hyundai. Pokud chcete, můžete napsat i recenzi.

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Odpovědět
Mr. HYUNDAI

Re: Ferda & Karkulka & Sněhurka & Soptík & Mavis

Příspěvek od Mr. HYUNDAI »

250110.jpg
250110.jpg (10.12 KiB) Zobrazeno 4461 x
Bzučák frčí - Máša právě zaparkovala v garáži :mrgreen: .
25. (OPEL 2.) Astra PHEV GS line
24. (OPEL 1.) Mokka-e Ultimate
Reklama

idam.i

Příspěvek od idam.i »

👍 =D>
Cupra Formentor 1,5 TSI (2022-)
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8....
Axel.Foley

Příspěvek od Axel.Foley »

Mr. HYUNDAI píše: 10 led 2025, 16:40 250110.jpg
Bzučák frčí - Máša právě zaparkovala v garáži :mrgreen: .
Jen tak vesele dál =D>
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
Mr. HYUNDAI

Po včerejšku je Ruby už na druhém místě v nájezdu - jsme přes 53.400 km... Jsem zvědavý na kdy vyjde třetí garančka. Rád bych trefil jarní prázdniny, abych nemusel honit školu :mrgreen: .
Mr. HYUNDAI

20250131_150102.jpg
20250131_150102.jpg (42.3 KiB) Zobrazeno 4079 x
Nájezd vesele narůstá - než dojedeme dnes domů, už bude Ruby v čele nájezdového pelotonu. Stihne to do konce ledna :mrgreen: .
Mr. HYUNDAI

Kdysi, když jsem se chystal k instalaci FVE, se mě tu někdo ptal, jak to vlastně vychází, kolik to vyrobí atp.
Dokončení a spuštění FVE bylo poněkud detektivkou a bylo to dost zdlouhavé, ale loni na přelomu zimy a jara se dobrá věc podařila, následně jsme přeprali papíry a v květnu 2024 proběhlo připojení do sítě a FVE začala konečně plnohodnotně fungovat.
Takže ve sledovaném období od 1.6.2024 do 31.5.2025 bylo celkem vyrobeno 8,3484 MWh při celkové spotřebě 10,3412 MWh. Takže spotřeba byla stále ještě vyšší než výroba. Na tom mají hlavní zásluhu bzučící auta :D .
Domácnost vykázala ve sledovaném období spotřebu 4,4892 MWh - elektrikou netopíme, stále ještě jedeme na zemní plyn.
Plně elektrická Mokka nasosala 2,705 MWh, na které ujela 14.042 km při nákladech na 1 km ve výši 0,4421 Kč.
Plug-in hybridní Astra do sebe nasosala 3,147 MWh, přičemž nájezd za sledované období byl 37.455 km, ale samozřejmě s pomocí benzínu :wink: - tady vychází náklady na 1 km celkem na 1,58 Kč, z toho elektrika 0,1434 na 1 km.
Jak kalkuluju cenu 1 kWh - pořizovací cenu celé FVE včetně očekávaných nákladů na údržbu a opravy jsem rozpočítal dle předpokládané životnosti a očekávané výroby - tím jsem došel k částce Kč 1,40 za 1 kWh, která teče z FVE do auta (buď přímo nebo přes fyzické úložiště doma).
Pokud nabíjím z přetoků, které jsou uložené ve virtuální baterii, tak k ceně 1 kWh připočítávám náklady na přenos a podporu OZE, tak, jak jí uvádí ČEZ ve svém ceníku k mému tarifu a produktu, to vychází po zaokrouhlení na Kč 1,30 na 1 kWh, takže celkem za 1 kWh z přetoků Kč 2,70.
Záměrně v těchto výpočtech nezohledňuji fixní platby za odběrné místo a jistič, ty bych musel platit, i kdybych elektrifikovaná auta neměl.

Když se na to člověk takhle podívá a vezme v potaz servisní náklady, tak auto disponující spalovacím motorem je jasně v ekonomické nevýhodě. Upozorňuji, že to myslím z pohledu mých preferencí. Já už prostě o čistém spalováku neuvažuji. S FVE na střeše je to pro mě otázka toho, zda jít cestou čistého bzučáku nebo PHEV. Astra v PHEV je skvělý auto, ale ceny servisních prohlídek jsou stejně brutální jako u :hyu: :mrgreen: a náklady na benzín jsou oproti elektrice taky úplně jinde, přičemž pořizovací ceny srovnatelných BEV vs. PHEV jsou stejně jako pak pojistky velice podobné.
Takže já na 90% budu pro sebe jako příští auto pořizovat taky BEV - dojezd už je pro mě dostačující a "tankování" doma má svoje kouzlo :lol: .
Maras

Příspěvek od Maras »

No super, takže příští auto by mohla být Kona? Žeby návrat k :hyu: , nebo jsi se zamiloval nevratně do Opla?
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81 Kw Smart
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81kw Comfort
Hyundai i30 GDW 1.6 MPI 88 kW Ambassador
HONDA Jazz 1.4 73kW
Ford Focus II Combi 1.6 74kW
Š.120,Favorit,Fabia...
Mr. HYUNDAI

Kona to určitě nebude. Jako family car je malá, jako auto na hopsání kolem komína je zase zbytečně velká. Na hopsání by byl fajn Inster, super hračka, to autíčko mě bavilo, ale family car zatím v nabídce :hyu: pro sebe nevidím - IONIQ 5 ani IONIQ 6 mě neoslovily.
Moc hezký je nový Renault 5, v sobotu jsme se na něj byli podívat v Brandýse, ale přístup zaměstnanců dealerství mě dost otrávil...
Jako family car si fakt umím představit Grandlanda nebo novou C5 Aircross (tedy technicky stejná auta). Tahle platforma používá primárně baterie 73 kWh a 97,9 kWh, ale Opel umí i zlatý střed 82 kWh, který vnímám jako nejlepší kompromis mezi dojezdem, váhou a cenou. Ale zatím jsem s tím nejel, třeba mě odradí jízdní projev :mrgreen: .
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

prekvapilo ma kolko novych R5 uz jazdilo vo Francuzsku teraz v Maji2025. Mne sa mozno viac ako r5 pozdava Panda, vlastne vsetko je to to iste (vc C3) :-)

som rad, ze nemam dilemu ze musim vyberat auta. Aspon mam chvilu pokoj. Mne ako zamestnancovi BEV do domu, kor pri tak castej obmene ako ty nedava financnu vyhodu. Vid moj popis u mna ked som si sam poxital to, na co prisli moji susedia ked kupovali ich Konu HEV.

inak, vcera som sa pozeral - Stonic dnes v nasej vybave stoji 515000kc. Kupovali sme pred 3,5 rokmi za 440000. Pocitam, ze za 400 by sme dnes predali takze pokles minimalny

stastnu ruku pri vybere prajem
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
idam.i

Příspěvek od idam.i »

Itázka je ako to bude vychádzať keď daň palív prenesú aj na ele. pre autá.Respektíve skončí dotácia elektriny pre domácnosť.
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8....
Mr. HYUNDAI

S přenosem spotřební daně na elektromobily to nebude při domácím nabíjení tak snadné. Ono totiž nejde ani omezit jejich nabíjení doma tak snadno, jak si mnozí myslí :D .
Zdanit můžeš snadno nabíjení na veřejných nabíječkách, můžeš regulovat či zdanit wallboxy. Ale jak chceš omezit nebo zdanit "hloupé" jednofázové nabíječky do zásuvky, které jsou obyčejným spotřebičem. A pokud jí nastavíš na 10A, tak ten odběr ani není z hlediska celkové zátěže sítě "podezřelý" :mrgreen: . Proto mám takové nabíječky dvě :-$ ...

Já zatím auta měnit nehodlám. Na R5 jsme se stavili mrknout, protože jsme měli čas a jeli okolo. Na pohled je to krásný autíčko, ale fakt jen na skákání kolem komína.

Astra v dohledné době dosáhne 70.000 km, takže minimálně rok až rok a půl nebude výměna na pořadu dne, ale pořád sleduju trh, pár totálek jsem v životě už řešil, tak chci být v obraze. Nemluvě o tom, že štěstí přeje připraveným :wink: .
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

presne ako hovori Mister Opel :-p - to zdanenie bude komplikovane, pac to by bolo revu od ludi majucich TC, elektrokotle, podlahovu elektriku (=my) pac tam si to vezme bezne viac nez nabijacka BEV

vzdy sa da nabijat pomalsie a najma, ak to pojde len panel-striedac-nabijacka-bev je to navonok nezistitelne.

pocitam, ze ak tu dan zavedu (casom, myslim ze v CR rozhodne nie najblizsich 5 rokov) tak to bude formou cestnej dane resp na zaklade ujdenych kilometrov
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
idam.i

Příspěvek od idam.i »

Určite niečo vymyslia,lebo ten schodok z uhľovodíkovych palív budú musieť nahradiť. :(
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8....
Minko

Příspěvek od Minko »

Stale tu kazdy pise o tom ako keby sme boli Rusko, ze nas rozpocet zalezi od ropy, no faktom je ze spotrebna dan z mineralnych olejov predstavovala na SR v roku 2023 napriklad prijem 1,3 mld. Eur. Celkovy prijem statneho rozpoctu predstavoval 23,6 mld. Eur. Len na tabaku a cigaretach vybral stat takmer 1 mld. Eur. Myslim si ze sa polozka spotrebnej dane z mineralnych olejov precenuje. Tych par desiatok rokov kym padne na nulu, stat vymysli ako vybalansovat prijmy statneho rozpoctu.
Dacia Duster TCe 100 LPG Arizona Orange Journey + country pack 01/2024-
Hyundai i20 1.2 62kw CHIC Phantom black + winter pack 8/2017
ex Škoda Fabia 7/2019 - 1/2024
ex Kia cee´d_SW 02/2015 - 08/2017
Mr. HYUNDAI

Ona se nepřeceňuje - to je příprava půdy pro zajištění zdanění osobní mobility. Bude se argumentovat nahrazením příjmů ze spotřební daně z fosilních paliv, ale ve skutečnosti pak výběr daně z mobility (a třeba to bude poplatek za kilometr - jak se to bude vykazovat, odpojit počitadlo umím i já :mrgreen: , nebo daní z vlastnictví) násobně překročí původní výběr, protože státní rozpočty jsou děravé...
Odpovědět

Zpět na „Vaše auta / Club cars“