Dobrý den, chtěl bych vás prosím požádat o radu. Když mám nastartováno, zařazeno P, musím stát na brzdě, nebo mohu v klidu vystoupit a vzít si třeba něco z kufru. Jde mi o cca stání do 5ti minut s nastartovaným motorem (třeba aktualizace mapových podkladů navigace, nebo v zimě, než se trošku proběhne motor apod. Nemyslím nyní stání třeba na křižovatce, to mám zapnutý AutoHold a zařazeno D, jde mi prostě o nějakou kratší dobu stání se zapnutým motorem.
Druhý dotaz, máte prosím zkušenosti s letními pneumatikami Michelin Pilot Sport 5 – 245/45 R19 102Y XL. Tento jedinný rozdíl mám psaný v TP jako letní. Rozhoduji se mezi těmito a nebo ještě Continental PremiumContact 7, Continental SportContact 7, Goodyear EAGLE F1 ASYMMETRIC 6. Mimo Continental PremiumContact 7 mají všechny zesilené bočnice (XL) a ochranu ráfku (FR). Ročně najezdím cca 15 tisíc km, z toho cca 1/2 město, 1/2 okresky, dálnice apod. Jsem plně invalidní, auto je pro mne jakožto druhé nohy. Někdy jedu na pohodu, ale někdy mám rád i svižnější jízdu.
No a poslední dotaz, jak řešíte jízdu abych co nejméně dával motoru šanci zanášet se karbonem. Jelikož jezdím hodně po městě, tak mimo něj se snažím jezdit i se sekvenčním řazením a udržovat otáčky motoru přes 2tisíce, nebo jedu na sportovní režim, občas to protáhnu po dálnici, prostě se snažím motor moc nepodtáčet a nenechávat málo otáček což při automatickém řazení je normální. A při delší jízdě z kopce občas vytočím otáčky daleko více a nechám brzdit auto motorem (snad vypalování GPF dělám správně).
Stále jsem s automatem a autem s přímým vstřikováním začátečník, proto uvítám každou radu zkušenějších. Děkuji
Hyundai Tucson 1.6 T-GDi (TLE), 130kW, 4x4, Premium ed., VIN: TMAJ3812HKJ724551, r.v. 07/2018
stání na volnoběh + pneumatiky + karbon
Moderátor: Moderátoři
- Reklama
Re: stání na volnoběh + pneumatiky + karbon
Podľa roku a mesiaca výroby/prihlásenia v aute GPF na 99% nemáš.
Čo sa týka prevodovky.. v polohe P treba dať ručnú (ak máš elektrickú, tak po otvorení dverí si ju auto zabrzdí samé) a môžeš vrčať koľko chceš.
Čo sa týka motora, mestskej prevádzky a prevencie... pokiaľ najazdíš 70-80% so studeným motorom, tak nejaká "talianska údržba" v tej troche kilometrov už nejaký extra vplyv nemá. Mesto a studená prevádzka je pre tento motor dosť nebezpečná kombinácia.. treba skrátiť servis aspoň na 1/2.. t.j. 6mesiacov 7500km. Ak si to kúpil ako jazdené, tak spraviť dekarbonizáciu a potom pri každej výmene oleja robiť preplach..
Čo sa týka prevodovky.. v polohe P treba dať ručnú (ak máš elektrickú, tak po otvorení dverí si ju auto zabrzdí samé) a môžeš vrčať koľko chceš.
Čo sa týka motora, mestskej prevádzky a prevencie... pokiaľ najazdíš 70-80% so studeným motorom, tak nejaká "talianska údržba" v tej troche kilometrov už nejaký extra vplyv nemá. Mesto a studená prevádzka je pre tento motor dosť nebezpečná kombinácia.. treba skrátiť servis aspoň na 1/2.. t.j. 6mesiacov 7500km. Ak si to kúpil ako jazdené, tak spraviť dekarbonizáciu a potom pri každej výmene oleja robiť preplach..
Hyundai Tucson NX4 HEV, 158kW, 2WD, Style+IQ-LED
ex.Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
ex.Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
Re: stání na volnoběh + pneumatiky + karbon
...jojo to dělám, výměna oleje do 10ti tisíc km a většinou je motor zahřátý, nepsal jsem, že jezdím se studeným motorem. GPF na 100 procent mám, měnili jsme snímače teploty výfukových plynů, tak jsme koukali. Proplach dělám pokaždé, používal jsem výrobky od BG, nyní používám Metabond. Tu ruční brzdu (elektrickou) beru jako samozřejmost, to dělám jako první když zastavím (nemyslím na křižovatce) s úmyslem, že již nebo ještě nepojedu. Ale děkuji za rady