Chystal jsem se u naší i30 r.v. 2020 s G4LC atmosférou vyměnit palivovej filtr, neb nájezd mám už 84tis. km. Protože už jde o jednu z věcí, na kterou si sám netroufnu (resp. drze bych si troufnul jako u staré Lantry, ale určitě bych pak narazil na nějakej pro mě neřešitelnej zádrhel

), obrátil jsem se na našeho osvědčenýho servisáka. Když jsem mu předal VINko auta, překvapila mě jejich odpověď, že u týhle základní výbavy s 1,4l G4LC atmosférou žádnej standardní palivovej filtr tak, jak bych ho z minulosti očekával (např. u starý Lantry pod zadní sedačkou nad nádrží) už neni. Prej je tam v rámci čerpadla nasazenýho na nádrži nebo tak něco. Bylo vidět, že se jim do téhle práce sice moc nechce, ale pokud bych to vyloženě hodně požadoval, udělaj to i za cenu, že by se (možná?) musela vyndavat celá nádrž, což by se ještě uvidělo..
Když jsem si pročítal předepsaný servisní úkony od

, bylo u palivovýho filtru, bez rozlišení ke kterýmu motoru se má vztahovat, takový to "gumový" konstatování:
"
The fuel filter is considered to be maintenance free but periodic inspection is recommended for this maintenance schedule
depends on fuel quality. If there are some important matters like fuel flow restriction, surging, loss of power, hard starting problem
etc, replace the fuel filter immediately regardless of maintenance schedule and consult an authorized HYUNDAI dealer for
details."
Tzn. chápu to správně, že buď se mám na výměnu tohohle filtru vys*at, pokud auto funguje korektně, anebo když nějaký servisní úkony nechat dělat, tak že nelze samostatnej palivovej filtr u G4LC dokoupit?
Hledal jsem info na tomhle fóru, ale zatím k G4LC nic nenašel. Jen takovou analogii k jednomu z dieselovejch motorů tady na konci příspěvku:
https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.p ... tr#p642182