poloměr resp průměr otáčení .. vs realita na vjezdu do garáže :)

Tlumiče, nápravy, brzdy.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odpovědět
mozecek

poloměr resp průměr otáčení .. vs realita na vjezdu do garáže :)

Příspěvek od mozecek »

Projektant mi dodal projekt domu s garáží a mě to přišlo dost natěsno. Jal sem se raději praktického testu jak by se mi vjíždělo do garáže. A přišel tvrdý náraz na realitu oproti technickým specifikacím, protože do garáže bych jaksi nenajel. Proto pokud budete řešit něco podobného tak s tím raději počítejte a pečlivě ověřujte.

Často se zmiňujě "Poloměr otáčení aut" bohužel v údajích aut je ve skutečnosti "Průměr otáčení" a tyto čísla se jaksi volně zaměňují :roll: . Běžně je tedy průměr 10-11m (i30 = 10.6m). Z tohoto by se dalo usoudit že na nájezd do pravého úhlu je potřeba 10.6 / 2 = 5.3 metru a tolik místa by mělo stačit "před úzkým vjezdem" aby jím člověk projel. Realita je ovšem spíš 7.5-8.0 metrů ](*,) Proč?

Už jen jednoduchá představa - i30 kombi má délku cca 4.6m, a zbylý metr je zatraceně krátký. Tedy toto číslo prakticky řeší jen natočení předních kol, ale auto má před kolem ještě kapotu a ta od osy kola přidá další metr. Tak jsme na 6.3m. Tipuju že projektant počítal s cca tímto číslem + chlup rezervu. Další 1,5m nejsem schopen přesně vysvětlit a nejspíš jde jen o rozdíl pohledu mezi polohou kol a zadku auta, který opisuje menší kružnici než přední kola. Možná by se dalo pár cm najít, když člověk začne odbočovat dál než by se zdálo nebo pokud člověk počítá že zbytek dotočí až v garáži s tím že bude lízat předním rohem zeď a zadním rohem auta leštit futra od vrat. Jako komfortní považuji mít auto plně srovnané do pravého úhlu již před vraty garáže a to i z důvodu výjezdu, kdy budu vycouvávat na druhou stranu a vytočený předek auta by v garáži vyžadoval cca 1 metr místa od boční zdi,

Výsledkem pokusů jsem došel k závěru, že od nejzaššího kraje cesty kam si člověk může před odbočením nadjet po vrata garáže umístěné kolmo k cestě je potřeba min 7.5 metru a s nějakou tolerancí spíše 8 metrů. A celkový prostor pro najetí popředu do pravého úhlu a následného vycouvání do pravého úhlu na druhou stranu vyžaduje délku cca 15m, tj. pro otočení auta na vjezdu do/z garáže je třeba uvažovat s plochou 15 x 7.5m. Stejné místo prakticky potřebujete ke kolmému parkovaní v garážích bez popojíždění dopředu-dozadu.
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
Reklama

milosh
Administrátor

Re: poloměr resp průměr otáčení .. vs realita na vjezdu do garáže :)

Příspěvek od milosh »

Ukaz foto/nakres. Nevim zda je horsi najizdet do zatacky nebo do kopce/z kopce.

Mnohdy staci kdyz ti nekdo pred garazi zaparkuje, pak to je stejny problem jak popisujes :)
mozecek

Příspěvek od mozecek »

obrazek je ilustrativni - ale nejlepsi co jsem nasel, cervene zaznacena vzdalenost pro i30
vjezd.png
vjezd.png (135.35 KiB) Zobrazeno 84 x
a druhy vykradeny obrazek znazornujici potrebu mnohem vetsiho mista okolo auta nez jen co zabere trajektorie kol, proto co se usetri dotocenim pri vjezdu az v garazi nasledne chybi pri vytoceni kol pri vycouvani z garaze. Coz se musi kompenzovat dalsim prostorem v garazi. Pokud je potreba minimalizovat misto v garazi musi byt najezd uz dotocen do praveho uhlu coz znamena ze i vyjezd bude zcela resen pred garazi.
Přílohy
natoceni.jpg
natoceni.jpg (9.3 KiB) Zobrazeno 84 x
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
Odjinud

Příspěvek od Odjinud »

Smykem bys to zmenšil, ne? :mrgreen:

Jsem rád, že aspoň tyhle problémy na sídlišti nemáme :-) Tady se teď skoro nezaparkuje vůbec, a to tu máme zóny. Takže následuje odjezd cca 1,5km na odstavné parkoviště a procházka cca 800m sídlištěm zpět... :-(
červená i30 III/FL combi, 1,5 DPi / 81 kW, comfort
--- ex: ---
červený ford focus mk.I, 1,6i / 74 kW
červená škoda felicia Lxi, 1,3 MPI / 50 kW
červená škoda 130 GL, 1,3 / 43 kW
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Problem na sidlistich je ten, ze kazda rodina ma 3 auta a parkuji metr od vchodu, prece nebudou chodit 50 metru denne daleko, kdyby stali na vetsim parkovisti. Radsi to daji na zakaz a ideal do zatacky.
oltcitak

Příspěvek od oltcitak »

Mozecek: to bude anglicky projektant :lol: , tam je miesto drahé a bonita cloveka sa.posudzuje podla velkosti "drive way" :lol: uzil som si svoje pri manipulaciach s autami. Ale vseobecne, do garaze treba cuvať, lepsie vidis boky v zrkadlach a na doraz si das pneumatiku.
"Rexík" 4WD, 2,5l CRDi 103kW

Kód: Vybrat vše

http://oltcitak.rajce.idnes.cz/
mozecek

Příspěvek od mozecek »

Couvat do garaze mozna tak s EV a kdyz mas hogofogo garaz. Nebo musis nakup z kufru vyskladat pred garazi a pak tam zajet. Kdyz nacouvas do male garaze tak se s basou piv a dalsima zbytecnostma z obchodu musis plazit okolo celyho auta. A samo je to ted lepsi a EV/hybrid to resi, ale se starsim ropakem je lepsi smrdet u vrat nez vzadu u zdi. Proto se vetsinou do garazi v domku jezdi cumakem napred :)
BackPa
*

Příspěvek od BackPa »

Mám garáž hned u cesty. Mezi vraty garáže a autu zaparkovanému u baráku naproti to je skoro přesně na délku i30 2025 v kombíku. Vrata jsou široké tak, že od zrcátek na každou stranu mám asi 5cm max. A nevidím v tom problém. Prostě si tam zacouvám a kdybych nebyl posera, tak to tam zacouvám na první pokus, ale jelikož při tom couvání na jeden pokus je jedna strana vozu vždy jenom pár cm od hrany těch vrat, resp v zrcátku to vidíš jak kdyby jsi tu stěnu už nabíral, tak si většinou trošku povyjedu a pak zajedu. Je to přes chodník a ještě do kopečka přes malý hrbol u vrat, takže i hodně důležitá je práce se spojkou a plynem ať to neschcípne nebo moc neposkočí a já něco netrefím. Garáž mám asi o metr delší, než auto a v pohodě vlezu i do kufru. Zavírání vrat je trochu horší (třeba ručně, hodně starý barák a garáž pro pidi auta), ale žádný výrazný problém nevidím. Všechno je to jenom o tom, že lidi jdou dneska moc pohodlní. Na sídlišti s Chevroletem jsem vyjížděl buď přes ručku, nebo se i 10x natáčel, protože lidi tam stali tak, že před autem bylo stěží místo na šířku auta.
Hyundai i30 kombi 1.5 DPI 71kW 2025
Chevrolet Aveo 1.4 69kW 2008 (sedan)
Odpovědět

Zpět na „i30 2016- Podvozek a řízení“