Klimatizácia - i30 2022

Přístrojovka, ovladače, sedadla, zavazadlový prostor.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

ourejly
*

Re: Klimatizácia - i30 2022

Příspěvek od ourejly »

Ak myslíš kabínový filter, tak teraz v máji pri garančke. (Kontrolval som si to doma, neojebali ma, je tam nový čistý filter a aj priestor filtra bol očistený). Vo výdochoch nemôže byť nič, to som si istý, žiadne cudzie teleso, predmet.
Ako som už písal, nie je to bakteriálny tuchnúci nepríjemný zápach. Je to čisto chemický zápach, ťažko to opísať.

Na CZ/SK fórach som k tomutu nič nenašiel, skúsim ešte zahraničné cez prekladač a AI.
Reklama

mozecek

Příspěvek od mozecek »

Mozna se zajed zeptat nekam kde doplnuji klimatizace jestli to neni chladivo - jako ze by ti unikalo do mist kde proudi i vzduch. Osobne netusim jestli chladivo smrdi nebo voni nebo ani jedno, ale clovek co s tim dela by ti rekl. Nebo by ti dal cuchnout k chladivu a ty bys posoudil jestli je to podobny zapach. Me klimoska nikdy nesmrdela chemicky - max stejne jako ostrikovac kdyz ostriknu hodne celni sklo. No vidis .. nemas treba nejaky problem s ostrikovacem? ze by se to nasavalo vuni z ostrikovace? to bys mohl overit vystrikanim a doplnenim jen ciste destilky jestli to zmizne.
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
ourejly
*

Příspěvek od ourejly »

Nene, s ostrikovačmi to nemá nič spoločné. Tam sú pridávane "voňavé" aditíva a ten zápach z klimy sa tomu ani neblíži.

Ďžepeto (ChatGPT) hovorí:

Podľa toho, čo opisuješ, by som plesne alebo baktérie na výparníku nepovažoval za najpravdepodobnejšiu príčinu. Typický zápach z výparníka je zatuchnutý, "vlhký" alebo pripomína mokré handry. Ty opisuješ čisto chemický zápach podobný odlakovaču na nechty alebo rozpúšťadlu, čo smeruje inam.

Najpravdepodobnejšie príčiny (zoradené podľa pravdepodobnosti)
1. Malý únik chladiva alebo PAG oleja ⭐⭐⭐⭐⭐

Toto je podľa mňa najpravdepodobnejší scenár.

Prečo:

R1234yf samotné je prakticky bez zápachu.
PAG olej, ktorý cirkuluje spolu s chladivom, má výrazný chemický zápach, ktorý mnoho ľudí opisuje ako acetón, rozpúšťadlo alebo odlakovač na nechty.
Ak je únik veľmi malý, klimatizácia môže stále chladiť úplne normálne.
Zápach môže byť raz silnejší, raz slabší – presne ako opisuješ.

Často uniká:

na spojoch potrubia,
pri O-krúžkoch,
na kondenzátore,
alebo na výparníku pod palubnou doskou.
2. Únik na výparníku ⭐⭐⭐⭐

Ak uniká priamo výparník, ventilátor vháňa pach okamžite do kabíny.

Typické príznaky:

zápach sa objaví hneď po zapnutí AC,
pri vypnutej klimatizácii môže byť vzduch úplne bez zápachu

Čo vyzerá blbo. Záruka na klimu je dva roky, čo mi padla v máji s druhou garančkou :roll: Budem to teda ešte do jesene pozorovať a potom teda asi do klima servisu.
oltcitak

Příspěvek od oltcitak »

Tak to veľa zdaru na dobrý servis. Ja som sa rozhodol to spravit sám (cez vyvevu,meradlá a plyn). Zatial som v stave vyvakuovania, podtlak drží. Zajtra odpojim kompresor, skontrolujem mnozstvo oleja, pretesnim a naplnim.
"Rexík" 4WD, 2,5l CRDi 103kW

Kód: Vybrat vše

http://oltcitak.rajce.idnes.cz/
Odpovědět

Zpět na „i30 2016- Interiér“