Fry-ova i30-tka, 1,5T-GDI, MHEV, DCT, MY23

Založte si své téma a představte svojí i30 ostatním

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odpovědět
Mr. HYUNDAI

Re: Fry-ova i30-tka, 1,5T-GDI, MHEV, DCT, MY23

Příspěvek od Mr. HYUNDAI »

Při průzkumu elekrických blesků je dobré neminout sourozence FORD Explorer/Capri.
Na platformě MEB jsou to nejlevnější alternativy s nejlíp naladěnými podvozky :wink: .
27. (FORD 2.) Kuga Active X PHEV
26. (FORD 1.) Explorer
Reklama

Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

FRY: doporucujem si vziat kalkulacku a proste pocitat :-) mne zatial ani relativne lacna EV2 pri najazde 15 000km rocne nedava financne zmysel aj pri cenach benzinu okolo 43kc. Tym ta samozrejme neodhovaram, ale... rozdiel v nakupnej cene je stale dost znacny najma u aut v hladine okolo 30 000 Euro. Ano ak pojdeme k 40-45 000 Euro, tam sa uz rozdiely zmensuju. Zasadny je tvoj rozpocet

BTW 380 Euro mi prijde za 4. prehliadku skutocne dost
A tu baterku sem-tam dobi nabijackou :-)
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

Pri EV na poskakovanie podľa mňa dáva zmysel aj úvaha nad primerane ojazdeným autom. BEV mi prídu celkovo konštrukčne jednoduchšie a spoľahlivejšie ako aktuálne ICE autá, takže pri rozumne prísnom výbere to nemusí byť také riziko ako kupovať jazdený spaľovák. A tu už môžu čísla vychádzať odlišne.. keďže BEV má predsa len strmší pád ceny a teda aj nákup jazdenky môže byť výhodnejší.
Hyundai Tucson NX4 HEV, 158kW, 2WD, Style+IQ-LED
ex.Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
Fry
**

Příspěvek od Fry »

Áno, ja si to uvedomujem, že úspora paliva mi to auto nezaplatí. Ide skôr o to, že elektro som chcel už pri nákupe i30. Po jazde v tej Cupre som si však uvedomil, že ísť do klasickej značky by bola chyba. Jednak predajca vie o aute veľký prd a ich servis taktiež. Navyše každoročné nútené prehliadky (pomerne drahé voči spaľovákom) len aby zarobili. Aktuálne čím viac ma to ťahá smerom k Tesle. Neoficiálny a kvalitný servis v Badíne mám cca 35km, žiadne trápne servisné prehliadky, kabínové filtre si vymením podľa návodu sám. Pred skončením záruky po 4 rokoch pôjdem do oficiálneho servisu na kontrolu. Ale netlačím na pílu, všetko si musím poriadne zvážiť, s nákupom sa neponáhľam.

Ceny tých prehliadok sú presne veci, ktoré chcem elektrom odbúrať. 5.Servisná bude koľko 500€?
Baterku nenabíjam, nemá to vyznám, auto ju tak či tak nechá vybiť pri prvej jazde.
i30 Hatchback PLAY 1.5 T-GDI 7DCT
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Teslu by chtel kazdy, mrkni na par Cz videi na Youtube kdy majitele delali servis. Je to klidne i 50 000kc. Pravda, pak je zase par let klid, ale...
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

to zazracne "neriesenie servisu" mi prijde ako auto mojej tchyne. Tak tiez jazdi do servisu so svojim 15 rocnym autom (Fusion) len max na vymenu oleja (a to bohuzial kazde dva roky) a ked uz, tak s niecim, co sa proste az pokazi. Teraz napriklad stale svieti kontrolka nezavretych dveri v kufri a jej servisne naklady snad za poslednych 5 rokov su spolu na asi 3000kc (olej meni u nejakeho garaznika - znameho snad za 800kc celkovo). Jazdi cca 7000km rocne

Takze ano, ono ked si to tak nejak dam na papier ani ja so spalovacim Jumperom som vlastne doteraz nemusel jazdit do servisu za poslednych 70 000km, resp stacila by mi jedna vymena podla oficialneho servisneho planu Citroenu v 40 000km (ta stoji asi 100 Euro / 2500kc). Otazka je ako sa to prejavi na aute dlhodobo ako tam a je uplne ideal kupit napr taku teslu od majitela s podobnym mindsetom (ktory vlastne mozno ani nemenil ten filter klimatizacie, pretoze Tesla predsa nepotrebuje servis)
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

Fry píše: 31 srp 2026, 09:39 Áno, ja si to uvedomujem, že úspora paliva mi to auto nezaplatí. Ide skôr o to, že elektro som chcel už pri nákupe i30. Po jazde v tej Cupre som si však uvedomil, že ísť do klasickej značky by bola chyba. Jednak predajca vie o aute veľký prd a ich servis taktiež. Navyše každoročné nútené prehliadky (pomerne drahé voči spaľovákom) len aby zarobili. Aktuálne čím viac ma to ťahá smerom k Tesle. Neoficiálny a kvalitný servis v Badíne mám cca 35km, žiadne trápne servisné prehliadky, kabínové filtre si vymením podľa návodu sám. Pred skončením záruky po 4 rokoch pôjdem do oficiálneho servisu na kontrolu. Ale netlačím na pílu, všetko si musím poriadne zvážiť, s nákupom sa neponáhľam.

Ceny tých prehliadok sú presne veci, ktoré chcem elektrom odbúrať. 5.Servisná bude koľko 500€?
Baterku nenabíjam, nemá to vyznám, auto ju tak či tak nechá vybiť pri prvej jazde.
Pri 5tej serviske sa menia sviečky... takže tých 500 minimálne. Toto je všeobecne klasika, bez ohľadu na značku.. chceš záruku, tak musíš niečo zaplatiť. Keď automobilka nechá predajcovi len omrvinky na marži pri predaji nového auta, tak si to potom vyberajú na servise.

Čo sa týka servisnej náročnosti CUPRy.. tak neviem ako to majú nastavené, ale napr. Škoda auto má pri autách na MEB platforme(Cupra je technicky to isté) len časový interval na servis. 2roky bez km (reálne priznali servisnú "náročnosť" BEV). Za mňa veľmi dobrý deal, keby prehliadka stála hneď 500€. Keby som mal kde nabíjať doma, tak už nejaký čas bzučím na Elroqu. Ročne som totiž už na 40+ tkm.
Vyššie napísané samozrejme neplatí u Čínskych BEV (15tkm/rok) a úplne nie aj pri :hyu: BEV (30tkm/2roky).

Servis Tesla... v Badíne sa dobre opýtaj čo vedia reálne spraviť. Pokiaľ viem, tak karosárske diely sú k dispozícii len pre oficiálnu servisnú sieť (búračku Ti spravia len z dielov z Allegro PL), dosť limitovaný je aj prístup k rôznym SW prispôsobeniam potrebným pri riešení problémov s palubnou elektronikou a rovnako aj k týmto dielom.

Takže áno, Tesla na oko nerobí obštrukcie so servisom (dokonca aj dielenská dokumentácia je voľne dostupná) a bežný servis zvládne šikovný a primerane vybavený majiteľ sám, prípadne to dá v pohode každý automechanik, ktorý sa nebojí elektromobility. Auto je aj konštrukčne pomerne jednoduché.
Na druhú stranu sú veci (búračky, náročnejšie poruchy hlavne elektra), ktoré vyššie napísané neguje... aspoň z pohľadu nového auta. Keďže si odkázaný na večne preťažený servis v Prahe/Viedni (v BA neviem či niečo je). Nechať toľko peňazí za nové auto na denné používanie a potom(pri problémoch) s tým chodiť do servisu ako s víkendovkou (napr. Ferari) na odťahovke nie je moc dobrá perspektíva.

Jazdená Tesla, kde ťa už nemusí trápiť, že bolo niečo opravené pomocou vrakoviska, prípadne nejaká RJ bola prispôsobená(na šedo/čieno) tiež z vrakoviska už môže byť iná pesnička.
Hyundai Tucson NX4 HEV, 158kW, 2WD, Style+IQ-LED
ex.Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
idam.i

Příspěvek od idam.i »

Všeobecne jazdené BEV začínajú dávať zmysel.Cena po 4rokoch je cca.na polovičke a baterka má ešte pár rokov záruku.
Podstatné je premyslieť si vyuźitie auta.Na jazdenie "okolo komína",úplný ideál.
Cupra Formentor 1,5 TSI DSG(2022-)Nevada White
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T (2018- 2025) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8....
Mr. HYUNDAI

Fry píše: 31 srp 2026, 09:39 Áno, ja si to uvedomujem, že úspora paliva mi to auto nezaplatí. Ide skôr o to, že elektro som chcel už pri nákupe i30. Po jazde v tej Cupre som si však uvedomil, že ísť do klasickej značky by bola chyba. Jednak predajca vie o aute veľký prd a ich servis taktiež. Navyše každoročné nútené prehliadky (pomerne drahé voči spaľovákom) len aby zarobili. Aktuálne čím viac ma to ťahá smerom k Tesle. Neoficiálny a kvalitný servis v Badíne mám cca 35km, žiadne trápne servisné prehliadky, kabínové filtre si vymením podľa návodu sám. Pred skončením záruky po 4 rokoch pôjdem do oficiálneho servisu na kontrolu. Ale netlačím na pílu, všetko si musím poriadne zvážiť, s nákupom sa neponáhľam.

I proto jsem Tě poslal omrknout Fordy. Prohlídky jsou předepsány po dvou letech, žádná kilometrová definice. Ty dva roky jsou tam primárně kvůli brzdové kapalině, tu po dvou letech mění všichni, kdo nejsou sebevrazi.
A já jsem tady v ČR dostal automaticky první dvě prohlídky zdarma, takže první placená návštěva servisu by byla po 6 letech provozu :wink: .
A výměna kabinového filtru zabere cca 1 minutu - je krásně přístupný pod přední kapotou :D .
26. (FORD 1.) Explorer
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Stepane, existuje nejake auto, ktere jsi mel 6 let? :lol:
Fry
**

Příspěvek od Fry »

Ako vravím, mám to ako otvorenú tému aktuálne na “dlhšie” určite pouvažujem aj nad inými značkami a budem sa pýtať hlavne na servis. Pri tesle by som určitý “povinný” servis samozrejme robil, vzduchové filtre, klimatizácia, výmena oleja v motore po cca 60-80k km a pod. Po 40-60k km by som dal pozrieť podvozok a geometriu ale ak budú pneu ok, tak možno ani nie, len ak bude nerovnomerne opotrebenie. Veľký servis do 4r/80k km priamo u tesly, kde je to údajne tak, že čo je zle vymenia v rámci záruky zadarmo. Akurát prehliadku si treba zaplatiť. Teória pekná, prax môže byt odlišná :)
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

A Teslu novou?
Mr. HYUNDAI

milosh píše: 31 srp 2026, 12:38 Stepane, existuje nejake auto, ktere jsi mel 6 let? :lol:
Pro Boha! Nestraš :!: :mrgreen:
Nejdéle snad 4,5 roku. A to už bylo fakt moc...
26. (FORD 1.) Explorer
Fry
**

Příspěvek od Fry »

milosh píše: 31 srp 2026, 13:17A Teslu novou?
Pravdepodobne, Modelový rok 26 má už aj prednú kameru na nárazníku, čo by sa pri takom aute mohlo hodiť + páčka smerovky je už v základe + zase lepšie baterky a dojazd. S hľadáčiku sú M3 RWD standart - orezaný entry lvl ale asi by s tým vedel žiť alebo sa pľasnem a pôjdem Premium RWD
Axel.Foley

Příspěvek od Axel.Foley »

milosh píše: 31 srp 2026, 10:01 Teslu by chtel kazdy, mrkni na par Cz videi na Youtube kdy majitele delali servis. Je to klidne i 50 000kc. Pravda, pak je zase par let klid, ale...
Nejsem každý, nad Teslou opravdu neslintám [-X
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White - prodáno
Odpovědět

Zpět na „i30 2016- Auta členů“