Prokletije - Černá Hora/Albánie

Pokec o všem, co se jinam nehodí.

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Luboshak
**
Kontaktovat uživatele:

Prokletije - Černá Hora/Albánie

Příspěvek od Luboshak »

V září mě čeká cesta na hory Prokletije na pomezí Černé Hory a Albánie. Tak mi napadlo, jestli nemáte někdo zkušenost s podobnou trasou. Jak se jede po Srbsku a Černé Hoře. Trasa Plzeň - Brno - Budapešť - Bělehrad - Podgorica - Kopnik (uvidíme, kde bude nejlepší místo na to nechat auta).

Se Srbskem mám zkušenost, když jsem přes něj jel autobusem z Bulharska někdy v roce 2000 nebo 2001. A mám "hezký" zážitek jak spolucestujícího na odpočívadle okradli nějací skořápkáři o všechny prachy a jeho manželku, která křičela, profackovali.
V Černé Hoře jsem byl na horách Durmitor někdy v roce 2002 (jeli jsme tenkrát přes Rakousko a Slovinsko kvůli povodním) a tam nás zase zadržela policie a celou noc nás vyslýchala s tím, že jsme prý na tom odpočívadle chtěli vykrást hospodu.

Tak sem s vašimi tipy a radami :-).

Díky.
Luboshak
---------------------------------------
Hyundai i30cw 1.4 CVVT Comfort 2010 LPG BRC
Fiat Tempra 1,6 SX, r.v. 1991 - sešrotováno
Hyundai Lantra 1,5 GLSi, r.v.1992 - sešrotováno
Reklama

oltcitak

Re: Prokletije - Černá Hora/Albánie

Příspěvek od oltcitak »

Bol som 2006 a minuly rok v Montenegru,vzdy cez Bosnu,prechod Scepan Polje do Montenegra. Nikdy ziaden problem,po celej ceste. V Bosne beru aj eura,mili ludia,Cerna Hora detto.V Montenegru sa plati eko dan na hraniciach(par euro) So Srbskom nemam skusenost,ale caka ma tento rok,ked pojdem do Bulharska.Chcem ist totiz cez Srbsko.
"Rexik" 4WD,2,5l CRDi 103kW

Kód: Vybrat vše

http://oltcitak.rajce.idnes.cz/
Luboshak
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luboshak »

Díky, my bysme to měli rychlejší jet přes Srbsko. Cílová destinace asi Gusinje. Tam nechat auto (zkusíme domluvu s nějakým hotelem). A pak batoh na záda a na týden pochod.
Luboshak
kuschall

Příspěvek od kuschall »

No v roce 09 jsem jel opět Albánii a záměrně jsem jel trasu jak popisuješ, při výjezdu z Belehradu na Podg. se stavěla dálnice takže po ni pofrčíš dá se tam jéct přes udolí Morača moc krásná krajina. V Podgorici přejížím do Albánie je tam u jezera malej krásnej přechod
FISHkaa
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FISHkaa »

jenom dodám, že Srbsko je rád policejních radarů - stojí skoro všude a vydělávají si tím na svůj provoz. Tak bacha a raději se striktně držte předpisů.
Další zkušenost mám z Bělehradu - když použiješ hotelové garáže (odevzdáš klíček), tak máš 100% jistotu, že klíček byl okopírován a pokud s autem opustíš garáže, tak ho nenechávej bez dozoru až do překročení hranic...

Ad. Černá Hora: čím víc k Albánii tím větší prasata - co se týká odpadků - dávej bacha co jíš a piješ (i restaurace si vybírejte) a vemte si dostatek medikamentů na případné otravy apod. Úroveň lékařské péče je v Černé hoře tristní, nemluvě o Albánii... :roll:
Člen Hyundaiclub.cz
Hyundai i30 kombi 1.6i Weekend+
Hyundai Ix35 2.0i Style LPG 2010 = prodáno
Mazda 6 Sport MZR-CD 2003 = out
Audi A4 Avant 2002 TDi = out
Škoda Fabia 1.4 MPi = out
Škoda Favorit 135LS = out
Luboshak
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luboshak »

Díky za tipy. Srbskem budeme jenom projíždět, max zastávka na odpočívadle. Na radary budu dávat bacha. jinak klíček od auta jsem neměl v plánu dávat z ruky.

Ještě mi tak napadá co v případě nějaké poruchy, která by se měla odstranit ve značkovém servisu. Dá se na nějaký v Černé Hoře vůbec narazit? Co asistenční služby? Mám kdyžtak ještě nějaké asistenční služby na služební platební kartě, ty asi fungují všude po Evropě.
Luboshak
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Dovolim si trochu OT: vim, ze Montenegro, Albanie, Srbsko jsou staty s prekrasnou krajinou a strasne me laka tam jet, ale kde sakra berete tu odvahu se tam dobrovolne vydat? Letos prvne v zivote vynecham Chorvatsko, ke jsem byl triatricetkrat, ale citim se tam az na vnitrozemi naprosto bezpecne. Kdyz jsem se jel mrknout 23.7.2004 do Mostaru na slavnostni otevreni mostu, drzeli me na hranicich hodinu - mimojine treba chteli abych si sundal slunecni bryle, aby mi videli do obliceje. Prohlidka auta byla samozrejmost a zanechany neporadek jeste vetsi. Nedovedu si vubec predstavit, jak by to probihalo v tech mene civilizovanych vyse zminenych zemich. Ja bych mel sakra stazenej zadek celou dobu a mel bych z toho prd :?
Nicmene kdo uz tam jedete, tak aspon poradte fotte (aspon na 32GB kartu v highres), danke :mrgreen: hvala :mrgreen: хвала :mrgreen:
A statstnou cestu :D
Hyundai Tucson 1.6 T-GDI Style 7DCT 4x4
Škoda Scala 1.6 TDI Style 7DSG
Škoda Octavia IIIFL 1.6 TDI Style DSG

Hyundai i20 1.4 16V Premium Plus - Panorama, FullLeather, Bi-xenon, Android Auto
Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Hyundai i40CW 2.0 GDI Style 6AT
FISHkaa
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FISHkaa »

Srbsko, Černá Hora je ok, Ale Albánii bych nedal... Bacha zejména na Albánii, zda nebude třeba nějaké další papírování (platí tam zelená karta? Platí tam EU řidičák = resp. není třeba mezinárodní?) Rozhodně bych si zaplatil dobré zdravotní pojištění a modlil se... 8-[

edit: pochybuji, že v Albánii funguje ADAC, v černé hoře to bude víc v pohodě = přecejenom je tam spousta turistů... Každopádně bych si vzal rezervu + lepení. V pustém vnitrozemí budeš jinak šlapat štreku pěšky...
Člen Hyundaiclub.cz
Luboshak
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luboshak »

Do Albánie se dostanu max pěšky v rámci přechodu pohoří. Ale auto budu nechávat v Černé Hoře, nejspíš v Gusinje. Tak by to mohlo být OK. Rezervu mám plnohodnotnou.
Luboshak
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Ty mas v i30 plnohodnotnou? Zavidim...mne dali dojezdovku :roll:

Hyundai i20 1.4 16V Premium Plus - Panorama, FullLeather, Bi-xenon, Android Auto
Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
Luboshak
**
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luboshak »

Tak zase máš větší kufr. Klidně bych bral i dojezdovku. Ale je pravda, že na tuhle cestu se plnohodnotná hodí. Jinak proč jedu dobrovolně do těchto končin? Sám jsi to napsal - krásná krajina + turisty neobjevené hory, žádná komerce, folklór. A jasně, trochu divočina. Ale všechno to postupně mizí (viz můj návrat po deseti letech - 1999, 2009 na Fagaraš do Rumunska, teď už je to jak do Alp). Je třeba to navštívit včas. Fotit budu, pak to šoupnu na rajče a dám odkaz. Ale je to kurva za dlouho, ještě 3 měsíce :-).
Luboshak
Hardcam

Příspěvek od Hardcam »

Luboshak: mam kratkou a ta ma mizernej kufr i bez zany rezervy. Kdybych mel plnohodnotnou, mam i schranky :roll:
No nic, stezovat si muzu jinde. Kazdopadne at se vsechno podari a uz tu nebudu otravovat.

Kia Cee´d SW 1.6 GDI TOP
oltcitak

Příspěvek od oltcitak »

Harde to mas jednoduche,tieto krajiny(Bosna,Montenegro,aj Albansko) su teraz plne elanu a nadsenia z tzv. slobody(to ze im to za par rokov prejde je jasne ale len nam,ktori sme tymto procesom uz presli) takze treba si to tam vychutnat,potom sa z toho stane skomercializovany turisticky Klondyke ako v Chorvatsku :evil: :cry:
Citim sa tam stokrat lepsie ako v Chorvatsku. Cesty su vsade uz asfaltove(chcel som ist jednou kamenistou v Durmitore popod Bobotov vrch a po zisteni,ze uz aj tu vyasfaltovali,radsej som zmenil za inu trasu. montenegro sa da v pohode prejst aj do tych najodlahlejsich casti s obycajnym "bruchoplazom" Ja osobne turisticke centra nemusim,radsej podiskurovat s domorodcami,vidiet tu pravu tvar krajiny a ludi a nie naucene usmevy a proevropsky pristup,ee,nic pre mna. Takze chodte a spoznavajte,zakial nieje neskoro. Autodielne su na kazdom rohu,ziaden problem.
Přílohy
velikaplaza.jpg
velikaplaza.jpg (67.14 KiB) Zobrazeno 1300 x

FISHkaa
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FISHkaa »

S tou přírodou v MonteNegro máš pravdu = byl sem tam v roce 2007 (dolu na velkou pláž a nazpět vnitrozemím kolem Skadarského jezera).

Vnitrozemí je super - lidi, krajina...
Pobřeží mi přijde jako "cikánov" - všude bordel, snaha vydělat na všem (ceny jak v Chorvatsku, kvalita služeb však horší)...

Minulý rok sem byl na Lefkádě: super lidi, krásná krajina, tam kde sem byl, tak žádná pračka na turisty - doporučuji (ale díky 35km ostrovu to není moc na pěší vícedenní pochody :D )

Každopádně sem zvědav na fotky a pocity z Albánie :wink:
Člen Hyundaiclub.cz
oltcitak

Příspěvek od oltcitak »

Pozoor,v MN sa to radikalne lepsi,tam uz zbieraju odpadky popri cestach aj na odlahlych cestickach.Isli sme takou "skratkou" a zrazu dvaja manici s vreciami a pekne zbierali bordel okolo ciest a ich auto sme nasli az nejake 3 km dalej. Ten neporiadok je slabina tychto krajin,nemaju to jednoducho sebe. :(

Odpovědět

Zpět na „Pokec“