Točivý moment niečo točí a posobí točením na kolesá a čím ho je viac, tým viac to pocítiš.
Nepocítíš, pokud nevíš, jak frekventovaně je ten moment užíván (tj. pro konkrétní případ spalovacího motoru jaké má otáčky).
Pokud vedle sebe pojedeme na kole stejnou rychlostí, ty budeš mít přehozeno na malé kolečko, já na větší a budu šlapat rychleji, tak vyrábíme stejný výkon, i když ty budeš mít vyšší točivý moment. Nepocítíš nic navíc, pokud nezvýšíš počet otáček, ale to můžu stejně udělat i já na tom druhém kole.
Pokud zatluču hřebík třemi ranami nebo sedmi, furt jsem vykonal stejnou práci (= výkon), akorát jsem v prvním případě působil větší momentální silou a s méně frekvencemi.
Ty nám tady říkáš, jak tě nechápeme, ale přitom s dalším a dalším příspěvkem ukazuješ, že si to mylně vykládáš.
No a ten pocit: Uznej, že to už jsi úplně mimo. Pocit je subjektivní veličina, která je také ovlivněna tím, jak se si v autě sedí, jak jsi s ním v jiných ohledech spokojení, třeba taky kolik jsi za něj dal peněz a tak. Protože jsem za auto dal majlant, tak si vsugerovávám, že to jede. Ano, to je ten pocit.
Stejně jako ten puberťák, co si dá na hlavu čepici kšiltem dozadu, sedne do fáčka s děravým výfukem s kusem mlékárenské trubky na konci, sjetejma gumama (slicky woe ne?), osolí rádio od ťamanů až skáčou tapecíry ve dveřích a "má pocit", že jede ve sporťáku
Dohadovat se o pocitech už vůbec nemá žádného výsledku, protože co člověk, to názor. Já mám taky pocit, že když podřadím, tak to auto prostě zabere, ale v tom samém autě může někdo nabýt dojmu, že je to lemra líná. Pokud ti jde jenom o to, abych s tebou nepolemizoval nad tím, že máš v dieselu pocit, že zabírá líp, tak se s tebou přít nebudu, ale když tady čtu všechny ty bludy, jak ty Nm tlačí do sedačky, tak se prostě ozývám, protože ostatní členové nebo návštěvníci fóra mohou být takovou informací zmýleni.
Keď máš 500k a 400Nm pri 7000ot. je to to isté ako 500k a 750Nm pri 3900ot.? Dajme tomu, že maximálne otáčky možu stupnúť iba o 100 ot. Oba motory sú na maxime.
Tohle je z tvé strany nepochopené téma, porovnáváš nesmysly: Když má motor 400 Nm při 7000 ot, tak dává výkon 293 kW, což je asi 393 koní, ne 500
A 750 Nm při 3900 ot. dává výkon 306 kW, tj. 411 koní.
Takže to trošku upravím:
Motor s kroutícím momentem 409 Nm při 7000 otáčkách dává TEN STEJNÝ výkon 300 kW jako motor s kroutícím momentem 818 Nm při 3500 ot./min. Případný potenciál zrychlení není udáván ani hodnotou výkonu, ani hodnotou Nm, ale tvarem křivky výkonu (resp. krouticího momentu).