Tudy píše:i30 se momentálně prodává se zárukou na 5 let bez omezení počtu km. Můžete mi prosím někdo sdělit, jak je to se zárukou filtru pevných částic u naftových motorů ?
Dočetl jsem se, že životnost filtru se pohybuje v mezích 100-150 tis. km a nový stojí kolem 50 tis. Kč,-...
Podobnou otázku jsem směřoval na prodejce a odpověď byla: Záruka je 5let bez omezení km na výrobní vady vozidla.
Záruka výrobce vozidla se nevztahuje na:
závady způsobené tím, že nebyly provedeny předepsané prohlídky a servis, uvedené v návodu k obsluze nebo v garanční knížce
závady způsobené překročením intervalu předepsaných prohlídek
všechny závady způsobené nepřiměřeným používáním, nedostatečnou údržbou, nedbalým zacházením, dopravní nehodou, krádeží nebo požárem
všechny poruchy nebo poškození způsobené použitím dílů jiných než originálních, tj. zn. Hyundai, jiných olejů, mazadel, paliv a náplní, než jsou uvedena v návodu k obsluze
úpravy na vozidle provedené bez schválení výrobce nebo dovozce a na závady z těchto úprav
zařízení nebo příslušenství montované na vozidle někým jiným než výrobcem (centrální zamykání, alarm, …)
každé vozidlo, u kterého byl změněn stav ujetých kilometrů
základní záruční doba se nevztahuje na rychleji opotřebovatelné díly, které při jeho provozu podléhají rychlejšímu opotřebení - pouze 2 roky bez omezení kilometrů
Rychleji opotřebovatelné díly jsou:
zapalovací svíčky, žhavicí svíčky, kondenzátory, stírací lišty stěračů, pojistky, obložení brzd, lamela spojky,
brzdové destičky, filtry, žárovky, skla, řemeny.
Filtr pevných částic by měl při správném používání vozidla vydržet přes 300tis.km a dá se poté za částku kolem 6tis. vyčistit a funguje dál.