Jen čistě pro zajímavost: podle aktuálních prodejních cen Ioniqů HEV (600 000), PHEV (800 000) a EV (900 000) v základní výbavě a i30 1.4 T-GDI Fastback v odpovídající výbavě Style plus náklady na každých 100 ujetých kilometrů podle průměrných spotřeb podle
www.spritmonitor.de a současných průměrných cen elektřiny a benzínů jsem zjistil tyto výsledky:
Ve srovnání s benzínovým i30:
Ioniq HEV se začne vyplácet po ujetí
270 000 km.
Ioniq PHEV se začne vyplácet po ujetí
340 000 km.
Ioniq EV se začne vyplácet po ujetí
310 000 km.
Ioniq EV oproti hybridům:
oproti HEV se vyplatí po ujetí
330 000 km.
oproti PHEV se vyplatí po ujetí
220 000 km.
Ioniq PHEV se tak jeví jako nejméně výhodný jak ve srovnání s čistým benzínem, tak čistým elektromobilem. A to jsem byl k jeho provozu ještě optimistický: počítal jsem se situací, kdy je nabíjen každých 100 km a pak ujede čistě elektrickém režimu 50 km. V praxi by to ale sotva kdy tak bylo, takže realita by byla ještě pesimističtější.
Při současných cenách nových vozů a současných cenách pohonných hmot se tyto vozy mohou vyplatit leda tak taxikářům s velmi vysokým každodenním dojezdem. Ale ani plug-in pro ně nebude šťastná volba, těžko bude taxikář každých 100 km někde nabíjet. Plug-in je sice hezký, ale provozovat ho se nevyplatí asi nikomu. To už radši čistý eloktromobil, ale nejlépe HEV, kde odpadají starosti s nabíjením a vyplatí se oproti čistému benzínu nejdříve (i když pro běžného člověka i tak v nedohlednu).