Ač to zní neuvěřitelně, rozdíl mezi palivy je. A značný. Ověřeno jak u benzínu, tak u nafty. Kvalita paliva se značně liší i u stejné benzínky, várku od várky. Poznám to na spotřebě, kultuře běhu motoru, zátahu. Po zkušenostech se aktuálně držím aditivované nafty převážně u Globus a Benzina, občas MOL, minimálně Shell (V-Power je lepší v benzínu než naftě - nebo to možná bude výtočí

). Plus přidávám VIF, z důvodu existence tolerance při aditivování ve výrobě. Při výměně žhavičů se to hezky projevilo - ač byly opálené, byly bez karbonu. Obyčejnou naftu neberu, s ní Tucson žere o litr víc už při pohledu na blížící se stoupání.
Důkaz místo slibů:
- Malmö: natankována obyčejná nafta + VIF, přejezd přes Dánsko do Flensburgu se spotřebou 7,1 l / 100 (dálniční rychlost 110 km/hod.)
- Flensburg: natankována prémiová nafta + VIF (proč VIF? leju ho tam automaticky), přejezd přes Německo do Ústí se spotřebou 6,6 l / 100 (dálniční rychlost 150 km/hod.)
To nemluvím o tom, že mnohem kvalitnější PHM než u nás mají v Řecku, Bosně, Chorvatsku, Srbsku i v Severní Makedonii... to je na jiné téma...
Pád cen je, samozřejmě, příjemný a potěší. Kéž by tyhle ceny - ideálně nižší - nějakou dobu vydržely

(a bylo možno jezdit).
Minulý týden jsem se bavil se známým a potvrdil mi to samé, co se spotřeby a kultivovanosti běhu motoru týče. Má současnou generaci i30 1,4 T-GDI. Obvykle bere na Benzině, cestou od zákazníka bral kdesi na ONO. Výsledek: lepší cena, o litr horší spotřeba -> nižší dojezd, horší kultivovanost.
Nevím, možná máme jen citlivé zadky a pravé nohy

potvrdilo se mi to ale u dvou aut, s různým palivem, nezávisle na sobě.
Upozorňuji, že nikoho do ničeho nenutím, pouze píšu zkušenosti.