Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
mspeedo
*
Příspěvky: 34
Registrován: 28 čer 2015, 16:43

Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od mspeedo »

Zdravim, na mojej novej i20 jazdim od augusta minuleho roku a uz mam nabehane nieco cez 10000 km, tak sa chcem podelit o moje dojmy. Zameriam sa hlavne na to, co mi vadi, myslim, ze to dobre nikoho nezaujima :D.

Mam i20 v najnizsej zakladnej vybave Classic, s motorom 1.2, 55kW, benzin. Budem ho porovnavat s mojim predchadzajucim autom, ktorym bol 5 rokov Ford Focus I, 1.8l 55kW diesel, r.v. 2000.

1) Hyundai i20 nie je pohodlne auto, teda co sa podvozku tyka. Kazdu jamu a nerovnost na vozovke je riadne citit, tlmice su tuhe, odhlucnenie podbehov/pneumatik je slabe. Prechod cez nerovnosti je sprevadzany vyraznym buchnutim a otrasom/poskocenim auta, ak to porovnavam s Focusom, je to o dost horsie. Hluk od pneumatik je niekedy velmi vyrazny, zalezi na type asfaltu. Inak je odhlucnenie auta v poriadku, ak nejdem prave po "nevhodnom" asfalte a prilis netocim motor (teda vacsina casu), som spokojny.

2) Priestranost vo vnutri vozidla je fajn, som spokpojny rovnako ako predtym s Focusom. Kufor je na moje potreby tiez dost velky. Na vysku meriam az 195 cm, no nemam problem si najst vhodne miesto za volantom. V aute sa viackrat viezli aj 4ria dospeli a ked za mnou nesedi dlhan ako ja, neni problem. Na taketo male auticko je priestrannost na 1tku. Vytkol by som len sedacky vodica a spolujazdca, ktore maju vyraznejsie bocnice na uzkom sedaku, takze tam mam svoju rit napasovanu len tak tak a bocnice na stehnach citim. Keby bol sedak o par cm sirsi, bolo by to super, takto je to len akceptovatelne.

3) Co sa tyka motora, je extra slaby. Vykon nula nic. Ano vedel som do coho idem, takze s tym problem nemam, ale ak niekto uvazuje nad tymto motorom, je vhodny iba na presuvanie, nic z neho nedostanete. Do mesta je to len tak tak ked ho vytacate, stihate sa rozbiehat spolu s ostatnymi (neviem ako sa jazdi inde, ja jazdim v Bratislave). Co mi ale vadi, je hlucnost motora pri vyssich otackach, nad 3000 ho je vyrazne pocut. A casto ho vytacam nad 3000, ak nechcem brzdit premavku. Hlucnost vo vyssich otackach je v podstate moja jedina vytka k motoru, inac je tichy a dostanete z neho presne to, co je na papieri.

4) Prevodovka - tak tu je asi jediny vazny problem, ktory s mojim autom mam. A tym je PRVY PREVODOVY STUPEN. Casto sa pohybujem v kolonach (z prace, do prace...) a jednotka je preto moj kamarat, teda v tomto pripade nepriatel. Neviem ako to konstrukteri v H nastavili, ale jednotka funguje asi tak, ze v istom momente stlacenia plynoveho pedalu sa do motora zacne dostava palivo a auto akceleruje. Ak popustim plynovy pedal o mikrometer (ano, nie mili ale MIKRO meter), aby som akceleraciu postupne znizil az zastavil, auto digitalne vypne privod paliva do motoru a prejde z akceleracie priamo do brzdenia (motorom). Tento prechod je na prvom prevodom stupni velmi vyrazny a hodi vas to dopredu. Je to naozaj strasne, na Focuse som takyto problem nikdy nemal, vedel som plynom jemne pracovat a nikdy nedochazalo k takemuto hadzaniu ako keby jazdite stylom plyn - brzda... Niekde tu na fore som cital, ze sa na toto uz niekto stazoval, ale neviem o ake auto slo. Mozno to teda nie je problem s prevodovkou, ale s tym ako reaguje motor na plynovy pedal. je to citit iba na jednotke.
A ano, spiatocka obcas nejde zaradit na prvy krat, musim preslapnut spojku a potom to ide. To mne osobne nevadi, vedel som o tejto "vlastnosti" vozidla uz pred kupou.

5) Svetla su extra slabe. Vymenil som tovarenske ziarovky za Osram Nightbraker a uz je to v pohode, tak ak nevidite, odporucam vymenu ziaroviek. Pri cuvani v tme nic nevidim, osvetlenie spiatocky je velmi slabe, ale to bolo rovnake aj na Focuse.. bohuzial.

6) Riadenie - je fajn ak si nan zvyknete a nestriedate casto auto s hydraulickym a elektrickym posilovacom riadenia. Focus mal hydraulicky posilovac a to auto si samo drzalo stopu, na dialnici nebolo treba robit v podstate ziadne korekcie volantom. V i20tke som bol zo zaciatku pri jazde na dialnici dost nervozny, auto si ziadalo neustale korekcie volantom, lebo okolo stredovej osi je minimalny, ale citelny mrtvy bod. Toto sa prejavi hlavne vo vyssich rychlostiach. Focus je uz v srote, jazdim niekolko mesiacov len na i20tke a na riadenie som si zvykol, takze tento problen dalej neregistrujem. Ale viem, ze zo zaciatku mi to vadilo, teraz som s riadenim spokojny. Treba sa adaptovat..

7) Vyrobne vady som zaregistroval dve, jednu z nich sa chystam reklamovat na prvej garancke. Prvy je problem s reproduktorom na strane spolujazdca, pri basovej hudbe a vyssej hlasitosti bucha, akoby bol uvolneny - cize malickost, budem reklamovat. Druhy problem je drncanie (nie vrzganie) pod palubnou doskou na strane spolujazdca, ktore sa prejavuje napr pri jazdne po dialnici konstantnou rychlostou.. velmi otravne. Po domacky som to vyriesil kuskom gumy zastrcenym medzi celnym sklom a palubnou doskou v rohu pri A-stlpiku spolujazdca. Toto riesenie funguje, takze to asi nebudem reklamovat, chcem sa vyhnut rozoberaniu palubovky, aby to potom nezacalo vrzgat kade-tade. Ine problemy s autom v podstate nemam. Dva krat som zaregistroval, ze sa mi zresetoval palubny pocitac sam od seba, teda vymazal sa udaj o priemernej spotrebe a dlzke trasy A,B.. tie udaje, ktore viete zresetovat. Neviem co to sposobilo, budem sledovat, ci sa to bude opakovat a ako casto.

8 ) Prislusenstvo - dokupil som si k autu original vanu do kufra - odporucam vsetkymi desiatimi, velmi prakticka vec. A este origo stresne hlinnikove nosice (teda tie nosne priecne tyce, na ktore sa potom uchycuju rozne nosice). Povodne som chcel ocelove, ale nemali. Nosice pouzivam na nosenie 2 horskych bicyklov. Tieto originalne hlinikove nosice NIKOMU NEODPORUCAM. Uplny smejd, aj co sa tyka nepraktickeho uchytenia aj prevedenia. Nosice sa vyrazne prehybaju/pruzia, a to som sa k ich maximalnej nosnosti nepriblizil ani zdaleka. Predtym na Focuse som mal ocelove a tie drzali ako skala. Toto je predrazeny sunt. A este som si kupil origo plastove ochranne bocne kryty dveri... tie ktore su vo vybave style. Su predrazene, ale paci sa mi to a dobre to vyzera.

Este by som chcel varovat ludi, ktori si chcu umiestnit na palubnu dosku drziak na mobilny telefon. Ja mam uz od kupy na palubovke prichyteny drziak klasickou prisavkou, nedavno mi ale odpadla (bola tam v kuse cele mesiace) a vsimol som si, ze zdeformovala palubnu dosku. Tam kde bola prisavka mam do plastu vytlaceny kruzok.. takze asi tak.

Celkovo som s autom spokojny, kupu nelutujem a kupil by som ho znova. Dizajn auta aj interier sa mi velmi pacia. Vytkol by som mu, ze nie je take pohodlne ako Focus a pohybovat sa na 1tke v kolone je utrpenie.

P.S.: koho zaujima spotreba, je dole v podpise.
i20 Classic 1,2 GB, 55kW (8/2015)
spotreba: http://goo.gl/MhfWYa
Reklama
 

andreus
*
Příspěvky: 23
Registrován: 27 říj 2015, 12:40

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od andreus »

Pekne zhodnotenie. Ako si motor zabehaval tych prvych 1000-2000 km? Celkom ma to zaujima, lebo nie som si isty co mam preste robit :D

Inak prekvapuje ma to radenie jednotky, podvozok a hlucnost, lebo v mojom pripade som nic z toho nezaregistroval. Predtym som mal Renault Megane 2004 a ten cez nerovnosti bol hlucnostou o dost inde.

Ale suhlasim so sedadlom, naozaj by sa zislo sirsie, ale myslim ze ho casom rozsedim na svoj obraz (pozadia) :D
slabostka
*****
Příspěvky: 1725
Registrován: 23 dub 2008, 21:00

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od slabostka »

... a preto do mesta už len automat... a jedine hybrid.... toť moje skúsenosti.
Getz 1.4, 04-2006
Nissan Almera Tino 2.0 cvt lpg 2002
Fiat Punto 1.2 16v cvt 2000
Toyota Auris HSD 2012
Suzuki Vitara 1.4 boostrejet 2018
Toyota RAV4 AWD hybrid 2021
mspeedo
*
Příspěvky: 34
Registrován: 28 čer 2015, 16:43

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od mspeedo »

andreus píše:Pekne zhodnotenie. Ako si motor zabehaval tych prvych 1000-2000 km? Celkom ma to zaujima, lebo nie som si isty co mam preste robit :D

Inak prekvapuje ma to radenie jednotky, podvozok a hlucnost, lebo v mojom pripade som nic z toho nezaregistroval. Predtym som mal Renault Megane 2004 a ten cez nerovnosti bol hlucnostou o dost inde.

Ale suhlasim so sedadlom, naozaj by sa zislo sirsie, ale myslim ze ho casom rozsedim na svoj obraz (pozadia) :D
Snazil som sa zabehavat podla manualu, teda drzat motor v otackach medzi 2000-3000, nepodtacat a ani zbytocne nevytacat. Bohuzial som zo zaciatku nabehal dost km po dialniciach, inac to neslo, takze odporucanie na caste radenie a striedanie otacok som nesplnil. Po 3000km som uz motor sem tam potocil az do 6000, co stale obcas robim, aby nezlenivel.

A este k tej hlucnosti, tak Focus bol celkovo dost zle odhlucneny co sa tyka motora a aerodynamiky, takze tam som hluk od nerovnosti na ceste moc nevnimal. I20tka je v tomto smere odhlucnena dobre, takze pri pohodovej jazde vnimam vyraznejsie prave len hluk od pneumatik a buchot pri prejazde vacsich nerovnosti.. Vo Focuse to bolo mozno horsie, ale pri tom hluku v kabine som to nepocul :).
i20 Classic 1,2 GB, 55kW (8/2015)
spotreba: http://goo.gl/MhfWYa
Kim-Hyun-Sen
**
Příspěvky: 144
Registrován: 09 říj 2015, 11:05

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od Kim-Hyun-Sen »

Když vynechám věci kolem motoru a převodovky(mám naftu), tak se vším ostatním souhlasím. Shodou okolností mám taky najeto 10 tis. a taky jsem měl předchozí auto Focuse 1.8 TDCi (ale MKII 2007) - to bylo skvělé auto, jenže mělo prostě najeto 290 tis. a nehodlal jsem do jeho údržby dál investovat (výhledově mě čekaly rozvody, dvouhmota , turbo..) U mé převodovky se mi nelíbí jakési zadrhávání při řazení z 1 na 2. (na to se chystám si postěžovat při servisní prohlídce - uvidím jestli s tím jsou schopni něco dělat). Závada zatím žádná. Rozčiluje mě při rychlosti nad 80km/h zvuk svištění vzduchu někde kolem okna nebo rámu dveří(jakoby něco netěsnilo), přitom dveře mají celkem poctivě vypadající dvojité těsnění. Auto vzhledem ke kupní ceně akceptuju jako řešení mobility "value for money", ale...
i20 1.1CRDi (2015)
hyro
Příspěvky: 8
Registrován: 21 bře 2016, 18:58
Bydliště: Martin

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od hyro »

Ahoj vsetci ako to tu čítam tak prevodovka a hlavne 1a2 stupeň bude asi vseobecnejsia vada nakoľko máme tiež cez 10000 km zisťujem rovnaký problém aj ja a to také divné sklbnutie alebo ako to popisat pri preraďovaní z 1-ky na 2-ku. Inak by som zatiaľ povedal že spokojnosť.
Hyundai i30 1,4 MPI 2018 Go! Hyundai i20 1,25 2015 Fiat Panda 1,0 2009 Renault Scenic 1,6 16V 2002
Milans2
*
Příspěvky: 54
Registrován: 08 pro 2015, 19:39

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od Milans2 »

PŘEDCHÁZEJÍCÍ PŘÍSPĚVEK SE NECITUJE. ADMIN


S i20 jsem po pár měsících spokojený. Vše maká jak má. Jen ten rozjezd na stupeň jedna je zoufalý. Připadám si jako začátečník po 30ti letech za volantem. Nevíte někdo, zda se nedá neco přenastavit v elektronice a nebo jestli jste to někdo řešil v servisu...
Mám za sebou: ŠKODA 100, ŠKODA 120, WARTBURG COMBI, ŠKODA FAVORIT 2X, ŠKODA FELICIA, ŠKODA 1203, ŠKODA FABIA
-A NYNÍ: HYUNDAI i20 1,2/75k
Uživatelský avatar
kotyzavamberk
*
Příspěvky: 34
Registrován: 28 čer 2015, 10:16
Bydliště: vamberk

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od kotyzavamberk »

Ten rozjezd je takový divný ,mám z toho stejný pocit .Chce to pomalu pustit spojku a po rozjezdu dát hned dvojku .je to o zvyku.
spartak
Příspěvky: 1
Registrován: 13 kvě 2016, 13:16

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od spartak »

Mam novy i20 comfort presne 1 rok a nabehanych 20 000km. Motor 1.2 DOHC 16V 62 kW
Jazdim viac menej len trasa TT-BA denne 90km dialnica 120km/h mimo spicky na tempomate. Priemerna spotreba na palubobke ukazuje presne 6.0 litra. Plna nadrz cca 830km dojazd.
S autom som zatial maximalne spokojny. Odhlucnenie je slusne, nerovnosti (jamy) su tlmene slusne, ved to bola aj proklamovana prednost i20-tky v prvych recenziach.
Nepostrehol som ziadne problemy pri rozbehu na 1-2 stupni, vsetko je plynule. Ak zosliapnem pedal a spravne preradim tak to ma aj "akoze odpich" (ale je to zbytocnost).

Auto mi pride pohodlne, no nieje to samozrejme BMW X6. Uvital by som lepsie repro k radiu, chybaju mi tam bassy :)
Zatial takmer maximalna spokojnost. Smejem sa ludom co si kupia skodu fobiu hahaha.
Uživatelský avatar
kitrab
***
Příspěvky: 920
Registrován: 23 kvě 2014, 09:35

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od kitrab »

Připomínky věcné, jen nerozumím, proč tady někdo srovnávám i20 vs Focus.
i20 vs Fiesta
i30 vs Focus

A už vůbec se neptám, jaký byl rozdíl v pořizovací ceně FF vs i20 :).
i30 kombi; MY 2014; 1,6 CVVT; Aqua blue; Parking; 16" ALU

Škoda Octavia II@1,6mpi@75kw@Green Islanad@Ambiente - prodáno
Ford Escort@1,6@66kw@Dark blue - prodáno
Škoda 120L&1,2@37kw@Basic red - prodáno
vladoo
*
Příspěvky: 28
Registrován: 25 říj 2013, 21:26

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od vladoo »

Zdravím, ako sa prejavocval ďalej ten reset palubného počítača? Robí vám to stále? Ja mám i20 2018 a v poslednom čase sa mi to stalo samovoľne 2x. Vraj to môže byť veľkým poklesom napätia pri štartovaní. Ja mám baterku na 80 percent. Ale vy ste mali novú a robilo vám to. Ako sa to správa teraz? dík, Vlado
vladoo
*
Příspěvky: 28
Registrován: 25 říj 2013, 21:26

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od vladoo »

Zdravím, ako sa prejavoval ďalej ten reset palubného počítača? Robí vám to stále? Ja mám i20 2018 a v poslednom čase sa mi to stalo samovoľne 2x. Vraj to môže byť veľkým poklesom napätia pri štartovaní. Ja mám baterku na 80 percent. Ale vy ste mali novú a robilo vám to. Ako sa to správa teraz? dík, Vlado
Uživatelský avatar
idam.i
*******
Příspěvky: 8981
Registrován: 24 dub 2012, 23:25
Bydliště: Bratislava

Re: Dojmy po 10000km - i20 1.2 benzin, 55kW, vybava Classic

Příspěvek od idam.i »

Čo sa týka tej jednotky,tak som si všimol,ze keď stojíš máš voľnobeh a zaradíš jednotku,motor si sám pridá otáčky. :shock:
Keď si to človek uvedomí chvíĺu počká a potom plynule akceleruje ide to v poho.Len si na to trrba dať pozor.
Prečo to presne robí neviem.
Áno sedáky ,ale hlavne operadlá sú zúžene bočným vedením.Manzelka si pochvaľuje a ja to tú chvíĺku vydržím. 8-[
Čiste mestský režim ,trasy okolo 3 až 5 kilometrov,robí spotrebu medzi 7 až 7,5 litra.Keby neboli tie hybridy také drahé jazdila by že na ňom.Takto je to niečo za niečo. :wink:
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T Innovation(2018-) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8
Mazda 626 V6, Renault 21 , Citroen BX16...
Odpovědět

Zpět na „i20 2015- Ostatní“