Tak než vyrazíme, tak se podíváme pod kapotu. MX-30 je zkonstruovaná jako normální předokolka. A musím přiznat, že tento pohled mě v první chvíli rozesmál

- Motor.JPG (122.3 KiB) Zobrazeno 1604 x
Posléze jsem si uvědomil, že letos má přijít do prodeje PHEV varianta MX-30, kde ovšem bude spalovák sloužit výhradně jako generátor (bude to Wankel) a pod přední kapotou je před řidičem nachystané místo právě pro něj

.
Formality máme za sebou, dáme D a pustíme brzdu. Neslyšně se dáváme do pohybu a vyrážíme na obvyklý zkušební okruh jízdních vlastností a schopností podvozku.
Nebudu to nijak protahovat – podvozek MX-30 mě naprosto rozsekal. Po zkušenosti s IONIQem 5 jsem tak nějak předpokládal, že když s sebou auto tahá váhu baterek, i když tady jen 35,5 kWh, bude nutno podvozek u pseudoSUV naladit natvrdo a jízda bude utřesená. A ono
NE!
Přestože kola jsou 18‘‘, tak komfort jízdy je přímo neskutečný. I odtlumení práce podvozku je na hodně vysoké úrovni. Zvuk práce podvozku jen slyšíte a ještě hodně vzdáleně. Auto se ani nijak nehoupe, karoserie udělá jeden jasně utlumený pohyb a to je všechno! Přesně takhle se v oblasti komfortu jízdy chovalo SantaFé. Ale i když jeho podvozek je na tu almaru úžasně pevný, pořád pohyby vysoké a těžké karoserie nelze potlačit – to je prostě fyzika. A tady MX-30 nabírá další body – je nižší, a tak dokáže famózní komfort kombinovat s neskutečně minimálními pohyby karoserie. Způsob jakým přejíždí retardéry, železniční přejezdy, díry v silnici je prostě z jiné dimenze
Dalším střípkem do mozaiky je řízení – zpětnou vazbu v pravém slova smyslu samozřejmě nečekejte, ale není přeposilované a prostřednictvím skvělého volantu (ten průměr a tloušťka věnce – ani jsem netušil, že si půjčili při konstrukci auta moje ruce, protože takhle mi žádný volant ještě nepadl) dostanete i nějaké ty informace co se s a pod předními koly děje.
Dneska sakra foukalo a ani při přesunech mezi obcemi na volném prostranství mezi poli to s MX-30 ani nehnulo
Co se moc soudit nedá jsou brzdy - rekuperace dokáže být tak silná, že se jich v normálním provozu nemusíte dotknout a na paniku naštěstí nedošlo.
Od elektromotoru se 105 kW a 265 Nm nelze čekat zázraky, ale stejně tak to není žádný louda. Má přesně tolik síly, kolik je zapotřebí a kolik čekáte. Táhne krásně pružně a v běžném provozu nebudete mít pocit nedostatku výkonu.
A co spotřeba? Výrobce udává 19 kWh na 100 km. To je v porovnání s konkurencí vlastně víc než dost. Jenže vtip je v tom, že tuhle spotřebu v pohodě dosáhnete, i když se budete bavit zátahem elektra a nijak se nebudete dynamicky omezovat! Když jsme zkusili cestu k ženě do práce a zpět, tak jsme se dočkali tohoto výsledku.

- Spotreba.jpg (53.89 KiB) Zobrazeno 1604 x
Na první pokus neuvěřitelný! Teprve dnes jsem si začal hrát s úrovní rekuperace (celkem 4 – ovládání pádly pod volantem a rozdíly fakt citelné), tak se spotřeba vydala ještě níž. Po zvyknutí si na specifika konkrétního auta nepochybuji o průměrné spotřebě na úrovni 15 kWh bez velkého snažení.
Jak jízdní dojmy uzavřít? Jsem v šoku jak může elektrický auto jezdit – jak pohodlně, jistě, tiše a vlastně i zábavně… Neustále si vymýšlím další a další trasy, jen abych se zase svezl

.
A ještě jedna perlička na závěr – v

vypínám ISLW, protože se na něj dá spolehnout tak zhruba v 70%... Tady tu potřebu nemám, nachytal jsem systém jen 2x, a to v místech, kde jsou omezující značky osazené tak blbě, že je snadno přehlédne i pozorný řidič. A pak se řídí mapovými podklady, takže každé omezení ukončuje křižovatkou!
Haló

-
jde to!!!
A na závěr peníze. MX-30, když už, bychom mohli srovnávat s elektro Konou. A pokud pro Konu zvolíme menší baterii a slabší motor, aby parametry byly zhruba srovnatelné, tak Kona vyjde o něco levněji, to je pravda. Ale stejně tak otevřeně přiznávám, že každou korunu, o kterou je MX-30 dražší vidíte a Mazda si jí obhájí.
Ano, jsem příjemně překvapen, že ani v plné palbě cena MX-30 nepřekročí milion (když nezačneme blbnout s vícebarevným lakováním atp.).
Pokud zvolíme variantu s větším autem pro mě a elektro pro ženu, koupil bych MX-30? Mám ještě pár kandidátů, které si chci vyzkoušet, ale v tuhle chvíli je MX-30 ve vedení pelotonu elektromobilů, a to o parník!!! Že bych zkusil vymyslet, že větší PHEV by bylo pro ženu a já bych si pořídil MX-30, protože mně vlastně BEV s dojezdem 200 km úplně stačí…?

Moc děkuji CarStar Praha za půjčení -
https://carstar.mazda.cz/ - byla to báječná zkušenost!
Tenhle "klíček" budu v pondělí vracet fakt nerad!

- Klic.jpg (46.26 KiB) Zobrazeno 1604 x
P.S. Pokud Vás napadá nějaká specifická otázka – šup sem s ní než v pondělí ráno MX-30 vrátím.
25. (OPEL 2.) Astra PHEV GS line
24. (OPEL 1.) Mokka-e Ultimate