Chvenie auta

Moderátoři: vipe, Moderátoři

Odpovědět
chovatel
*
Příspěvky: 21
Registrován: 06 kvě 2010, 07:06

Chvenie auta

Příspěvek od chovatel »

Zdarvím všetkých, mám problém po našratovaní môjho getza ked je vonku zima mi motor dosť chveje až pokial sa poriadne neohreje alebo nevypnem motor a nenaštartujem znova. Keď už beží na volnobeh tak motor trasie ako keby išiel na 3 valce ale nejde. Vie mi niekto poradiť čo s tým
Reklama
 

helloroman
Příspěvky: 9
Registrován: 18 črc 2012, 08:00

Re: Chvenie auta

Příspěvek od helloroman »

helloroman píše:
Ahojte. helloroman
Ja som to mal tiež,hľadal som chybu asi rok,našiel som ju a opravil si to sám. Kúpil som si posledného Getza v r.2009 1.4 12V v máji.Hneď v lete to začalo.
Nič strašného,preto som to ani nijako neriešil.Len studený a prvý štart.Otáčky vybehli na 1200 a hneď spadli na 800 a to všetko tri krát.Prešiel som kilometer do obchodu a pri ďalšom štarte už to nerobilo.Jeseň,zima,jar, všetko ok. V lete to začalo pri vysokých teplotách. A to len v tedy,keď bolo auto rozpálené na priamom slnku. V tedy som hľadal radu aj tu na tomto fóre. Ale výmena softvéru mi pripadala zbytočná, keď že už to robilo na prvých sériách a ja som mal poslednú, predpokladal som že aj softvér mám nový. V dvoch servisoch Hyundai na mňa pozerali, ako že to počujú prvý krát a to my bolo hneď jasné,ž e tam varia z teplej vody. Napadlo my, že to bude nejaké teplotné čidlo, ktoré zle vyhodnocuje teplotu motora. Čidlo je teplé, ale motor je pri tom studený.A preto tie otáčky. Ale naďalej som to neriešil.No a tretie leto to začalo vzrastať z 3x na 6x a viac. Štvrté leto okrem kolísania otáčok aj jemné trasenie motoru, ale po rozbehu zase všetko ok.
Prišiel deň ,D". Auto na pražia-com slnku. Naštartoval som, motor skákal 10 centi do všetkých strán, napadlo my že idem snáď na jeden valec, tak som to nechal bežať,že sa snáď ostatné časom pridajú. Vydržal som 20 sekúnd, ale trasenie bolo neskutočné. Tak z obavy o vážnom poškodení motoru som to vypol. Jediné čo ma napadlo a bolo možné tam urobiť - skontrolovať káblové konektory. Našiel som tam tri také väčšie v okolí batérie. Konektory som rozpojil a spojil. Naštartoval som a motor išiel ako hodinky.Jemnejšie ako doteraz.
Závada zistená prechodový odpor v nejakom kontakte, alebo viacerých kontaktov v konektory. Keď že som ich rozpojil tri tak neviem v ktorom. Vydržalo to dva týždne, potom sa to vrátilo. Zopakoval som to isté a po mesiaci opäť. Tak som ich všetky tri konektory prestriekal WD-40 a drží to už rok. Ináč ten môj stuďák mal vplyv aj na dobíjanie batérie a spúšťanie palivového čerpadla.
Keď auto stalo na slnku a išiel som ho naštartovať, otočil som kľúčom do druhej polohy-kedy spína aj pal.čerpadlo a ono nebzučalo, tak som už vedel že otáčky budú kolísať. Teraz po oprave ,koľko krát otočím kľúčom ,toľko krát štartuje čerpadlo.
A že to malo vplyv aj na dobíjanie batérie som zistil tak,že mám namontovaný zosilňovač na zadný subwoofer a ten mi pri začiatku jazdy niekedy nehral. Ale po 20 min.začal hrať. Dočítal som sa v návode na zosilňovač, že pri poklese napätia pod 12V sa aut. vypína.
Odkedy je stuďák preč,subwoofer hraje stále batéria má 6r. a auto štartuje výborne. Hyundai Getz som si vyberal aj podľa toho akú má poruchovosť. Podľa
TÜV Report,raz bol na 5 mieste.
Po šiestich rokoch som inú závadu nemal.
Som sním spokojný a robí my radosť. AHOJTE helloroman.
Super, skusim to aj ja.. ja mam 8rocny Getz 1.4i 16V a tiez ziadna zavada okrem tohto.. presne to aj mne robi v lete v teple ako opisujes aj ty.. v zime vsetko v pohode.. dik za tip
slabostka
*****
Příspěvky: 1725
Registrován: 23 dub 2008, 21:00

Re: Chvenie auta

Příspěvek od slabostka »

- treba napísať aký motor tam zadávateľ má...
- osobne si myslím že to beží na 3 valce resp. nepravidelný volnobeh- vysvietila sa kontrolka?
- typické chyby by mohli byť - vadné zapaľovacie káble - v tme po štarte otvoriť kapotu - nevidno preskakovanie iskier? opticky káble poctivo skontrolovať - praskliny.... ak už majú niečo za sebou rovno vymeniť
- na 1. valci od rozvodov na 1.4 zvykne zatekať voda pod kryt až k sviečke - posvietiť do diery - nestojí tam hladinka?
- sviečky
- vyčistiť škrtiacu klapku cca aspoň raz za 100 000km...
- problémom bývajú aj cievky
Getz 1.4, 04-2006
Nissan Almera Tino 2.0 cvt lpg 2002
Fiat Punto 1.2 16v cvt 2000
Toyota Auris HSD 2012
Suzuki Vitara 1.4 boostrejet 2018
Toyota RAV4 AWD hybrid 2021
Odpovědět

Zpět na „GETZ“