Já řadím podle toho, jaký výkon od auta požaduju. Na rovince a z kopce opravdu nepotřebuju udržovat motor v otáčkách, takže řadím 6 a ať tam je klidně těch 1500 otáček. Do kopce to klidně rozjedu a nebojím se toho, když se ručička podívá až na číslovku 6000, ale pak tam zase sázím co nejvyšší rychlostní stupeň na udržení, buď 6 nebo i 5, když je to prudší kopec a auto už začne příliš zpomalovat.
Problém drtivé většiny řidičů je v tom, že neustále koukají a hodnotí auta podle výkonu motoru, ale úplně zapomínají na převodovku a kola, protože důležitý je až výkon na kolech. Takže pokud budete mít dvě auta se stejným motorem, ale jinak odstupňovanou převodovkou, tak budou mít i jiné zrychlení. A totéž platí, když na auto dáte kola o jiném průměru, tj. auto s menšími koly bude opět rychlejší. To je ten důvod, proč se Vám zdají starší auta s podobně výkonnými motory rychlejší. i30 má docela velká kola a také má delší převody. Vždyť si vemte, že ve 130 točí motor 3500, kdežto jiná atmo točili i 4500. Bohužel to neumím porovnat na nižších převodech, ale hádám, že budou také delší. Však kolik z nás si trochu stěžuje na to, že třeba dvojka je docela dlouhá, takže je třeba auto na 1 trochu víc vytočit.
Co se týče té super nízké spotřeby toho borce na videu, tak jsem mu musel připomenout, že jede z kopce. Jede cca od Zuberce do Žiliny, což je převýšení kolem 400 m. A krom toho začíná s ohřátým motorem.
Žena je zvyklá na silná auta. Ještě nedávno měla dvoulitrovou oktávku a nyní Peugeota 2008 1.2 96 kW. Je to sice o něco slabší a navíc benzín, ale jezdí se jí s tím pěkně. A když projela i moji i30, tak jí to nepřipadalo slabé, když se proháněla po dálnici mezi Libercem a MB i 160 km/h. Za to, když jela služební Fábií, tak to byl prý očistec.
A na závěr se musím smát, když někdo hodnotí auto po pár km. Dnes jsem dosáhl milníku 20 tis km.

- i30 20000 km.jpg (31.15 KiB) Zobrazeno 1004 x