Mexican píše: 14 led 2024, 11:08
A teraz nasa polemika
zarucne podmienky su popisane jasne. V zarucnej knizke u NX4 je na 5 strane popisane v odstavci e - vsechny poruchy nebo poskozeni pouzitim jinych dilu nez originalnich, tj zn. Hyundai nebo dilu shodne kvality, jinych oleju, mazadel, paliv a naplni nez jsou uvedena v NAVODU K OBSLUZE su vyjmuty zo zaruky
Navod k obsluze nehovori nic o povode oleja, tz nehovori o tom co olej musi byt naliaty z flias, zo sudu alebo podobne. Musi splnovat specifikaciu Hyundai. To je vsetko. Ak si teda donesiem vlastny olej, zarucne podmienky proste neporusujem
Ja mam v servise vzdy napisanu znacku, viskoznu a vykonostnu triedu - trvam na tom, ked uz tam pisu ze si vozim vlastny olej. Prijmaci technik v autorizaku so mnou podpisuje servisnu zakazku s vedomim, ze prebera zodpovedajuci nadhradny diel. Po poslednom rozhovore prijmaci technici odmietnu akceptovat dovezeny diel (= olej) a to je spravne, ak nezodpoveda specifikaciam vyrobcu vozidla / dovozcu ktory drzi zaruku.
Neriešme detailný obsah videa... z tadiaľ len jedna cifra 7000€... A teraz k polemike,
pani majiteľka tvrdo pocítila, čo je to ťahať za kratší koniec. Chápem jej pohnútky... 2.0CRDI má cca. 7l oleja + interval 30tkm +filtre +možno palivový filter... takže cena prehliadky 90tkm mohla byť v danom čase +/- 600€ v autorizáku. Predpokladám, že nezávislý servis/garážnik sa dostal isto na 300€ s cenou. Takže ušetrila 300€ aby následne dala 7000€ za opravu totálnej škody motora.
Moja polemika je teda nasledovná... pani urobila v princípe to ako keby vypovedala HP a na druhý deň napálila kdesi do zvodidiel... a takto sa treba pozerať na ceny v autorizáku... je to forma poistenia, pričom existuje konkurencia a ceny v autorizákoch sú dosť rozdielne.. na SK určite.
Áno môžeš byť otravný a vymáhať si všetky zákonom dané pravidlá (bloková výnimka...), ale navrch bude mať importér... a úplne stačí, že spochybní kvalitu/pravosť tebou dodaného oleja... pretože:
- ty musíš dokázať opak (oni si dodajú posudok ktorý im bude vyhovovať)
- ty nebudeš mať auto a počas sporu ho nemôžeš dať ani alternatívne opraviť, je to predmet sporu a dôkaz
- ty si musíš najať právnika
- ty si musíš zohnať druhé auto
- teba to bude stáť hromadu energie a peňazí, pričom satisfakcia (ak príde??), tak môže prísť poriadne neskoro... aspoň na SK určite
A k cene oleja ako takého... servis mi do auta účtuje liter oleja za 20€ s dph za liter. Olej viem zohnať za nejakých 9€ s dph za liter. Do auta ho ide 5l, takže na intervale a prehliadke by som teoreticky ušetril 55€... neviem či je toto hodná úspora za všetko vyššie písané..