Jak bylo (je) v Egyptě?
Na tuto otázku můžeme vést dlouhou debatu, protože má mnoho podotázek a život zde není pro každého. Ale když to shrnu za sebe a manželku, tak to bylo jedno z NEJ rozhodnutí mého života. Zatím tedy ano.
Egypt je teď v situaci, která mi silně připomíná začátek 90 let u nás. Vysoká inflace, velká devalvace měny, chudoba velké části obyvatelstva, obchody plné zahraničního zboží, které si většina domácího obyvatelstva nemůže koupit.
Pro důchodce se slušným českým důchodem je režim pobytu v zimě tam a v létě tady ideálním kompromisem. Nakonec velký počet cizinců, nejen důchodců, z celého světa je toho důkazem. Jen v mém okolí, komplexu na břehu Rudého moře vlastní byty Švédi, Němci, Češi a Slováci, Rusové, Ukrajinci, Poláci a Dáni.
Hlavním benefitem jsou pro nás stále ještě nízké ceny, pořád příjemné teplo, minimální výkyvy tlaku vzduchu, z toho plynoucí zdravotní pohoda, o čemž by třeba manželka, která je po operaci páteře, mohla vyprávět hodiny. O psychické pohodě je třeba se také zmínit. Odstřižení se ode všech domácích zpráv, založených pouze na konfrontaci a zastrašování vším možným je neskutečným balzámem.
Jsem rád, že jsme Egypt zachytili právě v této fázi. Ještě pár let zpátky ten stav tu byl mnohem horší a naopak, mám obavu, že za pár let, jak postupně poroste životní úroveň obyvatel, bude se to, stejně jako všude ve světě, zhoršovat.
Ale zatím je tady, podle mě, ještě svět v pořádku.