Celoroční pneumatiky

Co se jinam nevešlo - výfuk, kola, údržba, akumulátor, příslušenství, manuály/schémata atd.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Romanesku
*

Re: Celoroční pneumatiky

Příspěvek od Romanesku »

mozecek píše: 01 říj 2025, 14:25 ne ze bych nevedel jak vypada alu koroze, ale realne sem ji na autech mych nebo v okoli nikdy nevidel, tak netusim jak krusny zivot ony korodovane litaky mely a co to bylo za "nekvalitu"

spis by me zajimalo jak moc celorocky kvalitativne upadaji v prubehu casu :( ptze moje continentaly CC2 maji po 13tis docela odrbany hrany. Jelikoz tech hran maji mnohem mene nez zimni pneu lamel, ktere jsou navic v zakrytu. Vsechny testy celorocek se delaji na novych, ale nikdo neresi dodrbany gumy. Mam spatny pocit ze se jejich schopnosti casem snizuji mnohem rychleji nez u zimaku. Ted chce celorocky koupit otec a ja furt nevim jestli mu nedat na cely rok zimaky co jezdil do ted.
okolo roku 2014-15 som mal prvú generáciu Good Year 4 Season - prvá zima super, držali fajn aj v horách na ľade - no potom ako behali celé leto, ďalšia zima už boli zúfalo nefunkčné - šmýkali nielen na snehu, ale aj na vode a jemne mokrej ceste v lete ... dnes už je myslím 3. gen a vraj to hodne zlepšili. Ja som im už neveril a kúpil som si pred 3 rokmi Matador All Weather Evo - a behám s nimi 3. rok (toto bude ich tretia zima), ale ich vlastnosti sa nemenia - ak, tak mierne, ale myslím že úplne rovnako ako letné / zimné ... ubudli z nich možno 2mm (z pôvodných 8-9 mm), takže určite ešte do jesene vydržia - a na budúcu zimu zrejme kúpim nové.
Teraz som pozeral celoročky pre kamoša a asi naj sú Pirelli podľa testov v nemeckých časákoch - ale mňa oslovil Kleber Quadraxer 3 - a tie som mu poradil a potom asi kúpim aj sebe. Bývam na juhu - tu je sneh v posledných rokoch tak 2-3 dni do roka - inak len voda a brečka. A väčšinou sucho. A celoročky sa delia na viac zimné (napr Nokian) alebo viac letné - na sucho a teplejšie zimy (napr. Kleber).
S diskami už nejdem "na krásu a frajerinu" - preto nechávam plechy 15" a puklice - už nemám 30 rokov. A pri 15" sú gumy užšie a vyššie - čo je pre pokojnú jazdu lepšie 8)

Tu viac píšem o Matadorkách https://vintagehifi.sk/viewtopic.php?t= ... it=matador
Přílohy
Kleber Quadraxer 3.jpg
Kleber Quadraxer 3.jpg (127.35 KiB) Zobrazeno 364 x
i30 CW - 1,4 cvvt 80 kW 2011 facelift 1. gen
Reklama

cestovatelcasem
**

Příspěvek od cestovatelcasem »

remkren píše: 31 srp 2021, 10:58 Celoročky ani náhodou. Jednak univerzály nikdy nedosáhnou ve všech parametrech kvality speciálu, jednak co s ojetými (pod 4mm) celoročkami v zimě a hlavně: "Je to pohoda, pohoda, jezdím opatrně, zimy tady nejsou tak hrozné ... až přijde jedna kritická situace a kvůli té pohodě, a šetření jsem najednou v pytli a budu rád, když to odnese jenom auto". Tohle nehodlám riskovat jen abych ušetřil jednu sadu a přezouvání.
Odpověď s odstupem času: souhlasím s tímhle názorem. Sice si můj otec teď taky na i20 koupil celoročky Kleber Quadraxer, ale navzdory mýmu velkýmu naléhání, aby tak nedělal. Oba totiž jezdíme i okolo komína ve městech, i po dálnici, ale i na Šumavu do hor, vzácně dokonce i na ten Klínovec/Boží dar si zalyžovat...

Ona "kritická situace" s celoročkama nemusí nutně nastat jen v zimě. Podělím se o svou '2008 zkušenost na pražskym obchvatu, resp. jižní spojce. Jezdil jsem tehdy, pravda, služebnim Cliem. Stabilnější sice bylo víc než všechny i 30 dohromady :D , ale bohužel kvůli tehdejšímu firemnímu šetření jsem povinně dosjížděl zimní pneu v létě.. A při přibočování na dálnici jsem, oslněn sluncem, bohužel pozdě zareagoval na stavební práce v mym přibočovacím pruhu, prudce brzdil a naboural do auta hasičů přede mnou :lol: Mám z toho ještě furt i pár fotek. Proč o tom hlavně píšu. Přijeli dálniční policajti a když viděli na asfaltce dlouhý šmouhy po mých pneu při brzdění, ihned mě podezřívali, že jsem musel jet při přibočování na dálnici děsně rychle, určitě víc než povolená rychlost (byla tam 50km/h). Určitě rychlejš než mnou tvrzených cca 40km/h. Jenže já jim fakt nelhal. Problém byl v tom, že bylo zrovna cca 30+°C, pálilo slunce a zimní pneu byly tak šíleně měkký, že měly extrémní brzdnou dráhu i u takhle lehkýho auta...
Pokud dnešní kvalitní celoročky, aby se v zimě aspoň jakš takš vyrovnaly těm průměrným zimním, musejí mít nějaký podíl siliky atd. ve směsi pro lepší přilnavost ke sněhu/ledu, potom si říkám, jak na tom ty samý celoročky budou v horkém létě při nouzových situacích jako prudký brždění atd. Nejde vůbec jen o míru sjetosti pneu, ale o to, jestli ta zas*raná celoročka auto fakt včas ubrzdí!
idam.i

Příspěvek od idam.i »

Myslíš že to nenapadlo aj ľudí vo vývoji? V lete či v IT alebo HR plne naložený a držali úplne v poho.
Keď som prezul GY dal som Kleber lebo mali najnižšiu hlučnosť.S nimi som auto aj predal.Pomer cena a hodnota veľmi slušná.Pre dnešných cenách prezúvania a skladovania úplne super.No keby nedržali ,nešiel by som do nich.
Cupra Formentor 1,5 TSI (2022-)
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T (2018- 2025) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8....
Romanesku
*

Příspěvek od Romanesku »

idam.i píše: 01 říj 2025, 19:04 Myslíš že to nenapadlo aj ľudí vo vývoji? V lete či v IT alebo HR plne naložený a držali úplne v poho.
Keď som prezul GY dal som Kleber lebo mali najnižšiu hlučnosť.S nimi som auto aj predal.Pomer cena a hodnota veľmi slušná.Pre dnešných cenách prezúvania a skladovania úplne super.No keby nedržali ,nešiel by som do nich.
myslíš Kleber Quadraxer 3 ?
idam.i

Příspěvek od idam.i »

Cupra Formentor 1,5 TSI (2022-)
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T (2018- 2025) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8....
Axel.Foley

Příspěvek od Axel.Foley »

milosh píše: 01 říj 2025, 14:04 Doufam ze jako starsi sklerotik jsem se na to uz neptal, ale nebojite se ,ze ty alu v zime od soli brzy budou KO? Kdyz mate celorocni pneu na jednech discich? Resim to ted taky u tojoty, asi budou new kola na zimu, ale ty zimy ve meste skoro nejsou a kdyz je snih, tak se holt nevyjede :lol:
Asi 15 let jezdím celoročně na litých kolech. Bez problémů.
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

A jen prehazujes pneu nebo mas taky celorocky?
Axel.Foley

Příspěvek od Axel.Foley »

Přezouvám letní / zimní.
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
mozecek

Příspěvek od mozecek »

takto vypadaji Michelin Crossclimate 2 z roku 2023 vyroben v Polsku po 13tis km na DPI tedy zrovna ne okruhovy special, zbyva 5mm, takze u 25tis budu urcite pod 4mm :roll: a uz ted je mi jasny ze po nich bude v zime prdlajs
IMG20251002154047 pneu (Medium).jpg
IMG20251002154047 pneu (Medium).jpg (192.3 KiB) Zobrazeno 178 x
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
hudyss77
**

Příspěvek od hudyss77 »

Tedy já mám M CC2 už taky nějaký rok, při 4 GP měly najeto kolem 35tis a změřili 6mm :-k
Tucson 1,6 T-GDi Smart - 07/2021
Romanesku
*

Příspěvek od Romanesku »

pred 3 rokmi som dal nové MATADOR ALL WEATHER EVO (na Fiatku) - najlacnejšie - ale napokon pozrite si recenzie na heureke - ja po 3 rokoch som veľmi príjemne prekvapený. Dám sem aj foto potom - ešte 2 roky by v pohode vzorka vydržala - a možno aj bude musieť.
Na čerstvo kúpenom i30 boli zimné hankook (viac hučia - čo aj na nete písali) - takže aj napriek tomu, že majú možno len 2 roky, na jar by som dal celoročné tiché Quadrexer 3
sud
**

Příspěvek od sud »

mozecek píše: 02 říj 2025, 23:27 takto vypadaji Michelin Crossclimate 2 z roku 2023 vyroben v Polsku po 13tis km na DPI tedy zrovna ne okruhovy special, zbyva 5mm, takze u 25tis budu urcite pod 4mm :roll: a uz ted je mi jasny ze po nich bude v zime prdlajs
IMG20251002154047 pneu (Medium).jpg
jazdite casto po nespevnenych cestach, strku, zatravnovacej dlazbe?
i30 Combi FAMILY; vyrobene 3/2020; 1.4T-GDI
mozecek

Příspěvek od mozecek »

jezdim uplne bezne - 99.9% asfalt, polovina najezdu je mesto, po te gume je proste kulove :-/ ale ostatni jsou spokojeni, takze mam podezreni na tu polskou fabriku, ptze ostatni maji z jinych zemi (myslim ze ma michelin 15 fabrik po svete)
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

To bude páteční výroba :)
TheFirstman
**

Příspěvek od TheFirstman »

mozecek píše: 03 říj 2025, 09:53 jezdim uplne bezne - 99.9% asfalt, polovina najezdu je mesto, po te gume je proste kulove :-/ ale ostatni jsou spokojeni, takze mam podezreni na tu polskou fabriku, ptze ostatni maji z jinych zemi (myslim ze ma michelin 15 fabrik po svete)
Něco na tom bude, mám vyrobené ve Španělsku a určitě v lepším stavu po 25 tis..
Hyundai i30 WG 1.5 DPi Smart Nav, engine red (2022)
Hyundai i20 1.4i Comfort, vínová metalíza (2009) - prodáno
Hyundai i10 1.1 48kW, modrá metalíza (2008)
Škoda 125L, zeleň topolová (1989)
Odpovědět

Zpět na „i30 2016- Ostatní“