Smejú sa mi

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odpovědět
Romanesku
*

Smejú sa mi

Příspěvek od Romanesku »

Priznám, som exot - minimálne keď si zoberiete, že nedávno padlo rozhodnutie kúpiť "nové" auto a po dlhom rozhodovaní vyšla z toho 1. generácia i30 :lol: (kombi, benzín)
A to nie je všetko. Keďže to malo byť auto na dlho - teda také čo vydrží, treba herku dať do tiptop stavu.
No a tu sa mi poniektorí smejú - lebo sa toho na aute robilo fakt celkom dosť - aj preventívne.
Ale za to môžu nejaké boliestky typické pre daný model. Ako napr.
- preskakujúce rozvody
- nasatie zvyškov katalyzátora do motora
- chybné prevodovky

A o dvoch veciach som pred kúpou nevedel.
Keďže chcem od auta, aby bolo ako nové a spolahlivé, bolo toho na výmenu až-až.
Ale autíško až na jednu vec jazdí krásne, posledný krok už len chýba k cieľu.
Verím (dúfam), že potom sa dotyční ľudia dosmejú.
Přílohy
IMG_20251027_170806.jpg
IMG_20251027_170806.jpg (245.47 KiB) Zobrazeno 523 x
IMG_20250913_152434.jpg
IMG_20250913_152434.jpg (211.79 KiB) Zobrazeno 523 x
i30 CW - 1,4 cvvt 80 kW 2011 facelift 1. gen
Reklama

Maras

Re: Smejú sa mi

Příspěvek od Maras »

Držím palce ať ti auto dělá jenom radost. Jezdil jsem s touhle generací před léty celý jeden víkend. V té době jsem mel Fabii 1 a a musím říct, že se mi auto svým projevem hodně líbilo.
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81 Kw Smart
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81kw Comfort
Hyundai i30 GDW 1.6 MPI 88 kW Ambassador
HONDA Jazz 1.4 73kW
Ford Focus II Combi 1.6 74kW
Š.120,Favorit,Fabia...
idam.i

Příspěvek od idam.i »

Tak nech slúží. [-o<
Cupra Formentor 1,5 TSI (2022-)
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T (2018- 2025) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8....
Minko

Příspěvek od Minko »

Smeju sa lebo chudaci nevedia ako spolahliva tato generacia :hyu: /Kia dokaze byt. Jazdil som sestrou i30 (vid podpis) a 340.000 km vydrzalo bez nejakej investicie okrem spotrebaku. Potom islo z ruk kupil to nejaky znamy- automechanik. Podla info spred tyzdna ho otec stretol ma to auto dnes cez pol miliona km a zatial na tom robil len spojku pri asi 350.000. atie auta dokazu byt neuveritelne drziaky. Nech sluzi :wink:
Dacia Duster TCe 100 LPG Arizona Orange Journey + country pack 01/2024-
Hyundai i20 1.2 62kw CHIC Phantom black + winter pack 8/2017
ex Škoda Fabia 7/2019 - 1/2024
ex Kia cee´d_SW 02/2015 - 08/2017
motorol

Příspěvek od motorol »

Gratuluju
Obecně lidem je to fuk čím jezdíš oni mají jasno a jejich pravdu nepřetvoříš.
Jen by mě zajímalo jak jsi poresil ten kat? Tos měnil za kovovej nebo jinak?
Aktuálně: Hyundai i30 2014 new weekend 1,6 MPI
Dříve: Renault megane II sedan 1,6
Felicia 1,3
š105
Dawe z Brd
*

Příspěvek od Dawe z Brd »

Smejú sa len pitomci...
...
Mě se smáli taky, když jsem jako celkem věrnej příznivec jiný značky zaparkoval na dvorku GrandStarexe. Tak jsem je do toho posadil, spočítal jim poměr výkon / cena ve srovnání s ostatníma autama daný kategorie v ojetym segmentu na trhu... a smát se přestali.

Podobný to mám s mašinou. Husťáci s neohrabanejma parníkama z Milwaukee maj kecy, že mám parodii z Rákosníkova (Yamahu). Mám. Ale narozdíl od těch nejhlasitějších, jejichž odrážedla mám pravidelně na dílně s bolístkama, ten můj Hirošima vergl ve svejch 35 letech jezdí prakticky jen na benzín a olej.

Mám obecně starý vozidla, o který je potřeba nějak pečovat. Ano, je nějaká spotřebka, která je ale u novejch taky. Ano, je to starý, ale mě se ty nový samoserky nelíběj. Smáli se, přestali když jim něco chcíplo a já s pojízdnym muzeem kdykoliv mohl dojet pomoct. 8)

Takže suma sumárum - mám vozidla, který mi dávaj smysl a mám je rád, protože mi odváděj dobrou službu. Jestli se to někomu nelíbí, ať mi vejfuk políbí :D :D
Hyundai H1 TQ 2013 8 míst, 6 rychlost manual. HYENA.
Romanesku
*

Příspěvek od Romanesku »

Maras píše: 29 říj 2025, 20:05 Držím palce ať ti auto dělá jenom radost. Jezdil jsem s touhle generací před léty celý jeden víkend. V té době jsem mel Fabii 1 a a musím říct, že se mi auto svým projevem hodně líbilo.
ďakujem krásne :)
Romanesku
*

Příspěvek od Romanesku »

motorol píše: 30 říj 2025, 13:10 Gratuluju
Obecně lidem je to fuk čím jezdíš oni mají jasno a jejich pravdu nepřetvoříš.
Jen by mě zajímalo jak jsi poresil ten kat? Tos měnil za kovovej nebo jinak?
ten kat je tam klasický ale nie origo od hyundai - teda keramika od klasického výrobcu čo robí pre kadekoho.
Tie katy origo čo boli a po čase sa rozpadli vplyvom teploty (sú na zvodoch hneď na výstupe z motora) a pri brzdení motorom sa nasali do valcov a brúsili tam zvnútra a potom motor začal žrať olej, stratil kompresiu a pápá ... Ale nikdy sa to nestalo skorej ako po cca 50 000 km čo som tak vypozoroval na fore. Takže ja moc nenajazdím, teda dúfam že pár rokov bude klud.

Jeden typek rozrezal KAT a urobil jednu stenu sklenenú aby bolo vidno čo sa vnútri deje za jazdy ...
https://www.youtube.com/watch?v=ekQcy6GN1pM

Inak - keramický by mal vydržať do cca 800*C +- (kovové o cca 300*C viac no sú patrične drahšie - špeciálne do závoďákov)
Romanesku
*

Příspěvek od Romanesku »

a ďakujem vám všetkým za pekné slová =D>
Romanesku
*

Příspěvek od Romanesku »

Dawe z Brd píše: 30 říj 2025, 17:57 Smejú sa len pitomci...
...
Mě se smáli taky, když jsem jako celkem věrnej příznivec jiný značky zaparkoval na dvorku GrandStarexe. Tak jsem je do toho posadil, spočítal jim poměr výkon / cena ve srovnání s ostatníma autama daný kategorie v ojetym segmentu na trhu... a smát se přestali.

Podobný to mám s mašinou. Husťáci s neohrabanejma parníkama z Milwaukee maj kecy, že mám parodii z Rákosníkova (Yamahu). Mám. Ale narozdíl od těch nejhlasitějších, jejichž odrážedla mám pravidelně na dílně s bolístkama, ten můj Hirošima vergl ve svejch 35 letech jezdí prakticky jen na benzín a olej.

Mám obecně starý vozidla, o který je potřeba nějak pečovat. Ano, je nějaká spotřebka, která je ale u novejch taky. Ano, je to starý, ale mě se ty nový samoserky nelíběj. Smáli se, přestali když jim něco chcíplo a já s pojízdnym muzeem kdykoliv mohl dojet pomoct. 8)

Takže suma sumárum - mám vozidla, který mi dávaj smysl a mám je rád, protože mi odváděj dobrou službu. Jestli se to někomu nelíbí, ať mi vejfuk políbí :D :D
Krásne - amen ...
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

Exot ne-exot... ak Ti také rozhodnutie dáva ekonomický zmysel tak prečo nie. Podmienkou ale je, že musíš mať podmienky, čas a zručnosti si údržbu takéhoto "veterána" riešiť svojpomocne. Ešte za cenu dielov sa to snáď oplatí, ale ak máš s každou somarinou do servisu a platiť hodinovku + diely, tak to už bude 100% "za rohom". Jedine, že to auto spraví do roka "5000 km", tak dajme tomu... ale jazdiť 25-30000 ročne na takomto aute je už časová a ekonomická samovražda.
Mal som niečo takéto obstarožné s modrou vrtuľou (čo to vzhľadom na obmedzené podmienky som si spravil aj sám) ale väčšina bola u kamoša v servise v tom čase ešte za rozumné peniaze... a teda bola to výzva, udržať to v stave aby som sa tým nebál na dlhšiu cestu.. za 5 rokov som spravil 150tkm pričom bol rok keď tých km bolo aj cez 40tkm. Za celú dobu nebolo výmeny oleja, aby som neriešil aj nejaký menší či väčší problém vyplývajúci z veku a opotrebenia...
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
Romanesku
*

Příspěvek od Romanesku »

áno do cca 5000 ročne
Dawe z Brd
*

Příspěvek od Dawe z Brd »

Obě auta - JepJep z 2007 (aktuálně asi 198tkm) a Hyena z 2013 (175tkm) mi jezděj kolem 20tkm ročně. Mašina (95tkm a otázka je po kolikátý) teď míň bo neni čas, ale dával jsem s ní kolem 10tkm za rok. Co se servisu týče, dost si toho dovedu udělat sám, nebo s dopomocí ve spřátelený dílně. A co nedokážu, dělá komerční servis. Ekonomicky - v součtu nákladů na km pořád lepší, než u novejch, kde si člověk nezvládne pomalu ani vyměnit stěrače. A pak je tu faktor radost - mě se ty nový vesmírkáry prostě ne a ne a nelíběj a radši si budu hejčkat starý, ale pro mě hezký. A hlavně, ty starý už znám. Co se dělalo a jak, kdy se to dělalo a co se kdy může podělat v budoucnu. Každý “novější” je v tomhle velkej otazník a ve výsledku se může dost prodražit. [-X
Hyundai H1 TQ 2013 8 míst, 6 rychlost manual. HYENA.
mozecek

Příspěvek od mozecek »

tak tak neni to o vysmechu, ale ekonomicke smysluplnosti .. levna nebo zadna havarijni pojistka, opravy na kolene vs sypajici se prasatko, kdy si clovek rekne uz jen vyvarim prahy a bude pokoj, pak rozvody, pak pruziny, pak elektrika. A kdyz se to blbe sejde tak to vyjde draz nez novy auto na operak. Nemluve o smule kdyz cloveka necha nekde na cestach. Do te doby jsou provozni naklady klidne 1/5 a to neni spatny. Vypada jako slusna vonafka tak snad chvili vydrzi :-) a kdyztak ji zavcas posli dal.
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
Odpovědět

Zpět na „i30 Pokec“