H1 Tour - TQ - dodatečný tempomat

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Ronyal

H1 Tour - TQ - dodatečný tempomat

Příspěvek od Ronyal »

Má někdo prosím zkušenosti s doděláním tempomatu do H1 100kW 2011 / 6q ?
Je cesta originálu případně nejaké uni sady ? jezdím dlouhé trasy a když jsem ho jako nový kupoval nebyl s tempomatem skladem a byla by dlouhá čekačka, musel jsem se omezit.. :(
Reklama

Vodouch

Re: H1 Tour - TQ - dodatečný tempomat

Příspěvek od Vodouch »

Ano jde. :wink:
Pořídil jsem originál tlačítka na volant, namontoval jsem je tam a tempomat fungoval. Nebylo třeba nic v diagnostice povolovat. Auto má aktivovanou komplet přípravu. Na palubní desce se rozsvítily kontrolky tempomat ON a kontrolka tempomat SET. Tlačítka jsem objednal obě, abych měl jistotu stejného odstínu tlačítek.

https://www.ebay.com/itm/284811470799

Pán na ebay mi dokonce po vložení VIN upravil objednávku dle vyrobené série.
Nákup na ebay proběhl v pořádku, dokonce v ceně byla CZ daň. Jenom jsem musel doplatit CLO.
Realizace na H1 2019.
Dawe z Brd
*

Příspěvek od Dawe z Brd »

Bohužel aktivace tempomatu pouhým přidáním tlačítek, resp. výměnou tlačítkového modulu ve volantu je možná až od faceliftu 2016. Vozy do této serie nemají přípravu, kontrolky a ani nereagují na tlačítkový modul ( osobně vyzkoušeno).
Takže mám tlačítka v krabici ve skříni a tamtéž připravený “uni” CAN-BUSový tempomat s klasickou ovládací páčkou. Odněkud z Anglie, dva roky zpět stál kolem 7kkč. A měl by být už uzpůsobený pro Hyenku. Mám 2013. Snad už se dostanu k nějakému testu / instalaci. Pak dám vědět jak to chodí.
Hyundai H1 TQ 2013 8 míst, 6 rychlost manual. HYENA.
Dawe z Brd
*

:D/ :D/ Včera se mi konečně asi po 3 letech podařilo najít chvíli času, v dílně najít krabici s dodatečným modulem tempomatu a nainstalovat.
Funguje to. Modul včetně přídavné páčky od CAMN8, už koupený nastevený pro H1 mojí generace. Ty 3 roky zpátky ze Spojeného Království asi za 6.500,- plus české výpalné za dovoz jako bonus za brexit.

Asi před týdnem jsem v rámci úklidu v autě namontoval páčku. Zvolil jsem umístění nad ovladačem blinkru (páčka tempomatu nejde přetočit tak, aby šla na pravou stranu volantu) tak, aby mi nevadila v blinkrování, nevadila výhledu na budíky a zároveň byla kontrolka tak nějak na dohled.
Packa.JPG
Packa.JPG (93.41 KiB) Zobrazeno 35 x
Samotná montáž modulu spočívá v zapojení odbočky konektoru na plynovém pedálu (předpřipravený svazek z výroby), zapojení volných pinů na kabelu od páčky do konektorů podle obrázku (zvládne i průměrná plyšová opice), zapojení napájecího kabelu s pojistkou na spínaných 12V (řešil jsem odbočnou pojistkovou vložkou do pojistkovnice) a připojením 2 vodičů do OBD konektoru podle obrázku (zvládne plyšová opice).
pojistky.JPG
pojistky.JPG (90.17 KiB) Zobrazeno 35 x
OBD odbočka.JPG
OBD odbočka.JPG (84.65 KiB) Zobrazeno 35 x
plyn pedal.JPG
plyn pedal.JPG (91.1 KiB) Zobrazeno 35 x
Zařízení nebylo potřeba po instalaci nijak kalibrovat nebo nastavovat.
Modul jsem umístil zespodu na domeček volantové tyče, kde ani nepřekáží, ani není ohrožen např. teplem nebo mechanicky.
modul umisteni.JPG
modul umisteni.JPG (130.97 KiB) Zobrazeno 35 x
Zatím provedeny dvě testovací jízdy, jedna asi 10km "od exitu k exitu" po místní šousce a po dálnici, druhá dnes ráno do práce (40km, z toho asi 30 dálnice, pak nějaký omezenky po Praze. Tempomat poslouchá docela dobře, při převzetí kontroly má asi 0,5 vteřiny trošku "díru" v nástupu, pak naopak malinko přidá (cca o 2km/h) a vzápětí se srovná na nastavenou rychlost. Omezovač zabírá dle očekávání. Manuální přidávání / ubírání tlačítky je vzhledem k charakteristice motoru a auta jako takového v pořádku.

Za mě spokojenost, čeká mě poměrně dost dlouhýho ježdění, tak se těšim na pohodlí.
V ostatních autech tempomaty mám a jak jsem dřív byl proti těmhle auto-temo-inteligent.... věcem, tak z hlediska pohodlí jízdy a spotřeby uznávám, že je to super věc.
:D/
Dawe z Brd
*

Ještě pár podrobností, pro jistotu.
Mám H1-TQ z roku 2013, 100kW 6st. manuál.

A tady detail modulu:
modul detail.JPG
modul detail.JPG (74.78 KiB) Zobrazeno 32 x
Volné piny z páčky se zapojují podle obrázku do prostředního a pravého konektoru. Úplně na kraj ještě přijde 2PIN konektor, který vede k OBD konektoru (detail v předchozím příspěvku), kde je udělané odbočení datové sběrnice.

Po zapojení jsem se potkal s jedinou závadou, která ale NESOUVISELA s tempomatem, ale pěkně mě vylekala. #-o
Na spojkovém pedálu jsou dva snímače, jeden na horní straně, jeden na dolní. Ten první je pro ŘJ auta, ten druhý funguje jako pojistka pro startování auta. Když není pedál "na podlaze", nejde spustit startér. A tohle čidlo se zřejmě rádo kazí (v servisní historii Hyeny už jedna výměna byla). Prostě nesepne a nejde startovat. Já ze zvyku, když něco dělám, tak rozpojuju a čistim konektory a hejbací čidla, takže jsem zřejmě probudil skřítka čidlokurvíka. Po proměření čidla jsem jako nouzové řešení (před 15 minutama jsem měl vyjet do práce ](*,) ) prostě rozpojil konektor a prošlusnul kontakty v něm kusem drátku. Auto startuje, na tempomat to nemá vliv a minimálně do doby, než přijde nové čidlo to tak zůstane.
modul a spojka.JPG
modul a spojka.JPG (124.88 KiB) Zobrazeno 32 x
Na obrázku v kroužku. Je tam přístup jak k dotacím, ale JDE to udělat bez sundavání plastů pod volantem. Ten bílej konektor v pozadí je od čidla.
Odpovědět

Zpět na „H1 Van / Bus / Truck“