Hladina oleje HEV 169kw

Startování, spojka, převodovka, provozní kapaliny.

Moderátor: Moderátoři

dibarbora

Re: Hladina oleje HEV 169kw

Příspěvek od dibarbora »

Dobrý postreh... v motoroch 1,6TGDI je mierka oleja v podobe lanka s plastovým koncom. Máš pravdu, keď je problém identifikovať hladinu oleja na "šrafovanej" strane, tak treba pozrieť z druhej strany. Tam je hladinu oleja väčšinou v pohode vidieť. a hlavne treba pozerať zohriaty olej. Olej, aj keď riedky má tendenciu za studena všelijako vzlínať v zaústení mierky oleja vo vani a skresľovať meranie (čo mám odsledované už na treťom aute s podobným riešením).
Motoru relatívne dlho trvá, kým znečistí olej sadzami, takže odsledovať hladinu oleja, chce fakt pozorné oko.
Hyundai Tucson NX4 HEV, 158kW, 2WD, Style+IQ-LED
ex.Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
Reklama

Shlav

Příspěvek od Shlav »

Zdravím,

samozrejme že som kontroloval mierku z oboch strán. Celá tá plastová hnedá časť, kde je aj mierka, je zaolejovaná.Hladina oleja je asi 2 cm nad maximom.
Ovoniaval som aj mierku aj viečko pre dolievanie oleja, je to cítiť benzínom. Ale to sa dalo čakať.
Žiadna chladiaca kvapalina nechýba, to by som si všimol a olej by bol spenený, pokiaľ by sa voda dostávala do oleja.
Viečko od uzáveru oleja je čisté, bez známok nejakého slizu alebo nánosu.
Denné robím asi 20 km do práce a z práce, cesta cez dedinu a mimo dedinu. Snažím sa zahrievať motor cez SPORT režim s manuálnym radením, aby som zatiaľ motor do najskôr a eliminoval studené štarty pri EKO režime.
Preto je teraz otázka, či mám odobrať olej a nechať ho po rysku maxima alebo reklamovať v servise, prípadne znova vymeniť olej po 2 mesiacoch.
Poraďte, čo by ste robili vy...

Ďakujem.
Hyundai Tucson 1,6 TGDi, NX4, 2023, hybrid
JoKo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JoKo »

ja by som vymenil auto...

z hyu daju odpoved, ze jazdis kratke trasy a vybavene...
tak sa mi zda, ze to tu, alebo na facebooku niekto riesil a aj 20km po kosiciach bola kratka jazda...
toyota highlander {xu70} 2.5 hybrid executive

seat tarraco {kn2} 1.4 ehybrid xcellence - predane
hyundai i30 {pd} 1.4t-gdi + dct now! + premium paket - predane
hyundai i30 {gd} 1.6gdi style {cz} - predane
hyundai accent {mc} 1.4 16v elegance - predane
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

Skúsiť reklamovať.. ale nadmerné riedenie oleja benzínom, nie zle vymenený olej. Ale nečakať zázraky.. bude snaha to zhodiť zo stola pre nevhodný/ náročný režim prevádzky s tým, že na servis treba chodiť častejšie. Ale skúsiť určite treba.

Ako doplnok by som si kúpil Bt modul ELM327 a k tomu nejakú apku za pár eur.. (carscanner apod.). Potom sledovať chovanie teploty chladiacej kvapaliny a teploty oleja priamo cez diagnostiku... bargraf v budíkoch veľmi klame a 60stupnňov chladiacej kvapaliny je pre neho už 90. Cieľom je zistiť, či funguje tepelný manažment motora.

Perspektívne treba premýšľať nad vhodnejším autom na daný účel.. má to síce v názve HEV... ale na kratšie trasy to vhodné rozhodne nie je (ako písal JoKo).

Mám v podstate rovnaký pohon.. základ použitia .. v súčasnosti cca. 1/3 ročnej prevádzky je 40 + 40km denne.. z toho 20dialnica a 20mesto takmer bez semaforov a kolón... zvyšok hlavne dlhé trasy 100+km.
Čo mám odsledovanú reálnu teplotu oleja, tak na 90+ stupňov sa dostane v chladnejšom období väčšinou až po nejakých 20-25km... takže 20km je málo.
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

A olej určite neodsávať. Keď je v 5,5l olejovej náplni liter a viac benzínu, tak náplň je na výmenu. Pod odsatí zostane v motore tak či tak niečo zriedené benzínom, čo určite nebude mať parametre oleja predpísané výrobcom.
mozecek

Příspěvek od mozecek »

tak tak ted urcite vymena oleje misto odsati, klidne mimo autorizak, a dle uvazeni proverka motoru .. sam si over termostat jestli nespina chladici okruh hned po startu, a servis jestli nejsou zajebany svicky, tlak ve valcich, co spotreba? nemas vyssi spotrebu
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
Shlav

Příspěvek od Shlav »

Ahojte,

takže, zajtra idem do servisu Hyundai na nejakú aktualizáciu software riadiacej jednotky pre EGR ventil. Zároveň si chcem dať aj vymeniť olej, pretože odsatie zvyšného nemá zmysel (keďže je zriedený benzínom možno až na 20%). Dúfam, že mi to spravia bezplatne, ako reklamáciu.
Ale, možno aj pre ostatných, Hyundai ešte v Marci 2023 vydal špeciálny bulletin, kde informuje Hyundai servisy, že vie o tomto probléme riedenia oleja a vydal k tomu špeciálnu aktualizáciu riadiacej jednotky. Hyundai Topoľčany o tomto bulletine nič nevie, zisťuje podrobnosti.
Link na tento bulletin je tu, nedal sa mi sem vložiť.pdf súbor.
https://fastshare.cloud/33880187/hyudai ... 001-1-.pdf
Takže dám vedieť, ako som v Hyundai dopadol.
Hyundai Tucson 1,6 TGDi, NX4, 2023, hybrid
idam.i

Příspěvek od idam.i »

Držím palce.🤞
Cupra Formentor 1,5 TSI (2022-)
Hyundai i20 Chic 1,25 (2017-) biela
Opel Insignia GS 1,5 T (2018- 2025) Satin Grey
Hyundai Elantra AD 1,6 Style Sparkling metal
Hyundai i40cw 1,6 GDI, Blue spirit
Ford Cmax 1,6
Ford Mondeo 1,8....