To není podstatné. Já jsem na Vervu 100 přešel kvůli výrazně větším sklonům přímovstřiků ke karbonizaci. I do nepřímovstřikových benzínů jsem občas nalil 98/100 oktanů a rozhodně jim to nevadilo .
Možná se při použití Vervy 100 trochu sníží spotřeba, každopádně by měl motor zjemnit svůj zvukový projev a měl by mít více síly v nižších otáčkách. Samozřejmě se bavíme o malých změnách, které přinese změna časování zážehu díky menším sklonům k samozápalům u paliva s vyšším oktanovým číslem.
Jak již zde bylo napsáno, tak použití benzínu o vyšším oktanovém čísle, než který je předepsaný, ničemu neuškodí. Oktanové číslo udává odolnost proti samozápalům, tudíž benzíny s více oktany lze více stlačit, lze je použít do motorů o vyšší kompresi.
Nevím, jak řídící jednotka pozná, že je v nádrži benzín o vyšším oktanovém čísle. Leda že by provozovala motor neustále na hranici samozápalů. Tomu ale moc nevěřím, že by takto chtěl výrobce provozovat motor a tím jej ničit. I když, různé eko výmysly také k životnosti motoru jako celku nepřispívají. Takže nějaké zvyšování výkonu a snižování spotřeby je jen sen a placebo efekt.
Co je hlavní výhoda použití prémiových benzínů: je to jejich vyšší aditivování přísadami, které čistí, případně mažou, a buď nepřítomnost biosraček nebo jejich náhrada něčím méně škodlivým.
Ať tomu věříš nebo ne tak pomocí čidla klepání ŘJ neustále upravuje předstih na hranici klepání. Proto není problém změnu chování motoru poznat. A kdybych nebyl líný to hledat, tak před pár měsíci dělali na nějakém webu test rozdílů chování motoru při použití normální 95 a různých prémiových benzínů včetně měření na válcové stolici. Spotřebu brali jen podle PP a dotankování, pokud si dobře pamatuju. A měřitelné rozdíly na brzdě byly.
Mezi palivy, ať už se bavíme o benzínu nebo o naftě, jsou obrovské rozdíly. I vrámci jedné benzinky, natož značky, jak jsem psal výše. Nemluvím mezi krajinami - jak autám (benzín + nafta) šmakuje palivo na jihu Evropy, švédská nafta Tukymu nechutnala. Tamější benzín asi taky nic moc, půjčený Golf se klepal jak ratlík.
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White