shawt: klíč vel. 21
utahovací moment dle manuálu: pro všechny velikosti kol píšou 88-107 Nm, si to frajeři docela zjednodušili. Já v servisu požaduju 100 a tahle tabulka mi to potvrzuje.
https://blobs.continental-tires.com/www ... u-data.pdf
Ono asi nejde o to, jestli to někdo utáhne 95 nebo 105, ale když se nenastaví pistole (nebo blbě nastaví), tak dává třeba 160, u některých jsem viděl dokonce 300!!
Jinak pro představu, moment 100 Nm znamená tlak silou ekvivalentu cca 30 kg na 30 cm dlouhý klíč, u metrové trubky by to bylo asi 10 kilo.
Takže žádné stoupání na klíč při dotahování!
Osobně radši dotahuji směrem nahoru než dolů, líp se mi odhaduje síla. Používám neorigo teleskopický klíč, při roztažení délka 44 cm. Protože jsem toho kolem baráku dost udělal sám, dobře si pamatuju, jaká je potřeba síla na zvednutí 25 kg pytle cementu nebo stavebního lepidla. Podobnou silou působím na klíč a při té páce cca 40 cm (nedržím úplně u konce) dosahuju potřebného momentu. Jestli je to 93 nebo 107, to je mi vcelku šumák, zatím se mi ztratila matka nebo šroub z kola 3x a vždy to bylo po návštěvě pneuservisu, svoje utažené matky a šrouby jsem na autě našel vždy

A šteft jsem neurval nikdy (klep, klep)