Ma podla Vas denne svietenie zmysel ? Nechcem rozduchavat vasne pre a proti, skor som zvedavy na argumenty a nazory.
S JoKom sme mali "plodnu" debatu na tuto temu a tu su nase nazory :
iGz (proti) :
- za bezneho dna (pokial nesnezi/neprsi/nie je hmla ako prasa) je auto vidiet velmi dobre.
- sustredujeme sa viac na objekty, ktore svietia a tie, ktore nesvieta potom vnimame menej (cyklisti, chodci a pod), co je velmi nebezpecne.
- svietit treba za tmy/znizenej viditelnosti a pokial "stretnem" na ceste niekoho, kto za sera/snezenia/hmly/dazda a pod. nesvieti stretavackami, treba ho vyblikat
- denne svietenie zbytocne zatazuje penazenku, vacsinou su to naklady navyse.
- 95% situacii nevyzaduje denne svietenie, 4% sofer zvladne a pri 1% by nepomohla ani bateria z protelietadlovej lode a nehoda by sa udiala aj tak.
JoKo (za) :
- denne svietenie velmi pomoze pri situaciach ked clovek vbehne napriklad pocas jasneho dna do nejakej aleje/do hory a zo zakruty vybehne auto, ktore by som nemusel zaregistrovat.
- niektori ludia jazdia ako prasce a nevedia kedy zapnut stretavacky ked zapada slnko a neuvedomuju si, ze netreba len vidiet, ale byt aj videny, tak radsej nech svietia aspon dennym.
- rakusania zrusili denne svietenie, pretoze su to "ekoteroristi", hraju sa na "zelenych" a argumentovali zvysenou spotrebovou (iGz : s tymto ciastocne suhlasim, v ekologii su niektori rakusania dementi, ale minimalne ak ide o denne svietenie, tak to bola iskricka zdraveho rozumu, aj ked vela hluposti stale zostava, vid. povinne zimne pneu do 15.aprila a pod. - vdaka za info JoKo

Ak som na nieco zabudol, prosim dopln ma JoKo