V skratke, motor 1,6TGDI sa síce ponukou výkonových verzii vrátil nazad k stavu pred FL ale:
- motor už nemá časovanie CVVD - ide už len v müllerovom cykle
- intercooler je vodou chladený (motor má ďalší okruh chladenia + expanznú nádobu navyše)
- motor má nové turbo s variabilnou geometriou
- v ponuke Tucson vypadol konečne mildhybrid z kombinácie s 7DCT prípadne 4x4 rsp. v ponuke bežných benzínových motorizácii je už celá paleta bez mild-hybridu.. za mňa krok rozumným smerom.
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
Zajímave, nikde jsem o tom moc informací nedohledal. Dle tech. specifikací jde stále o CVVD časování, což je divné. Ten CVVD actuator zmizel, zajímal by mě skutečný důvod, je to zásadní zásah do motoru. Že by jen ta změna emisní normy
Nepresné údaje by určite neboli prvý krát.. uverejnené. Sám predajca sa mi sťažoval, že ich na školeniach učia "dizajnové someliérstvo" a iné veci "od veci" ale školenie o technike, ktorú predávajú ani náhodou.
Takže to CVVD tam podľa mňa zabudli napísané. Je tam zložitejšie/drahšie turbo (z dôvodu trvalej prevádzky v müllerovom cykle - turbo musí viac a skôr tlačiť), takže inde museli zjednodušiť/zlacniť konštrukciu. CVVD bol vo veľkosériovej výrobe prakticky len úlet koncernu H&K. Zrejme už pomer náklady/úžitok nevychádzal tak optimálne. Vodný medzichladič je tiež drahšie riešenie...
Koncern H&K chystá nový dokonalejší hybridný systém, takže úprava motora môže byť už príprava na nasadenie aj tam.
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.