69pavel píše:jak uz tu bylo zmineno predni maj ucel podsvitit mlhu,kdo jel v huste mlze ze neni videt na 15m tak mlhovky oceni ze je ma na aute. j
ak je hmla s viditelnostou 15m, tak akou bezpecnou rychlostou mozem ist?
ak pojdem 50tkou, tak reakcna draha je 14m a brzdna draha je tiez dalsich 14m...
ak pojdem 30tkou, tak reakcna draha je cca 8metrov a brzdna draha z tejto rychlosti bude niekde pod 10metrami. povedzme, ze by som ltt mohol zastat pred prekazkou.
ja nejazdim dlho, len nejakych 7rokov a na konte mam okolo 100 000km, co naozaj nie je vela a niektori z vas mate tolko nacuvane, ale za ten cas som taku hmlu, ze som videl pred sebou mozno na 20m mal asi len raz a hmlovky mi boli na figu - vytvarali len vodorovnu stenu nad vozovkou
neviem, ci accent predchadzajucej generacie mal dobre tlmene svetla, ale hmlovky som na nom zapinal len zo zvedavosti a uistenia sa, ze su mi na figu. na cliu som mal taktiez predne hmlovky a v hmle mi boli na <>. to, ze vidim viacej do strany par metrov pred auto mi v absolutne v nicom nepomoze.
mozno mali hmlovky zmysel pri starych autach, ako je favorit, kde tie tlmene svetla naozaj svietili dost na figu a hmlovky trosku tomu pomohli, ale co som jazdil na novych autach, tak tam vsade mi hmlovky pomohli osvietit tesne pred kapotu auta a to by som musel ist asi maximalne desiatkou, aby som stihol zareagovat na prekazku...
p.s.: kedysi davno som v casopise stop, alebo mot videl graf {schemu} osvetlenia hmloviek. hmlovky by mali svietit cca 20metrov pred autom, cize priblizne na tu 30tku...