Nepatrím k tým, čo budú plachtiť 30-kou a za mnou je fronta nadržancov
Ale uvediem príklady zbytočného plytvania palivom:
Denno denne chodím po dvojprúdovej ceste do kopca, ktorá sa zbieha do pravého pruhu (v kopci).
Ak som v lavom pruhu a predo mnou je 10 aut, mám dve možnosti.
1)Vždy, keď sa prvé auto zaradí do pravého, posuniem sa v jedno auto dopredu,vyradím a čakám, zase na 5m dlhý posuv. A toto urobím 10 krát....
2)Počkám-vytvorím medzeru medzi mnou a autom predo mnou-tak na tri autá.A potom, keď sa pohne, zaradím jedna a bez sústavného rozbiehania sa dosiahnem vrchol(nie orgazmus) kopca, kde sa zaradím (niekto ma musí pustiť).Na vodičov v pravom jazdnom pruhu určite lepšie pôsobí pomaly idúce vozidlo, ktoré sa mu nenatláča do jeho pruhu, a ochotne ma pustia. A paliva som zožral o hodne menej. Na miesto zaradenia som prišiel v rovnakom čase, ako by som išiel prískokmi....
Blížim sa k semafóru, kde je červená.
1)Dorazím s roztúrovaným motorom za posledného, zaflakujem, aby si ma všetci všimli a čakám, kým sa tých 5 aut predo mnou nepohne.
2)Vyradím, a snažím sa prísť v takom čase k poslednému, ktorý sa práve pohýňa.Cestovný čas je rovnaký...
Späť k téme:
Ako mi zástancovia menšej spotreby vysvetlia môj príklad so spotrebou(a to som uvažoval len 3l/100km. Kde je tá úspora? Myslím v absolútnych číslach.
willy50:
nemáš pravdu s tou spotrebou:
na 17km si spotreboval:
5/100*17=0,85l benzínu
Ak si ponechal 5 minút naštartované a pp ukázal 5,5l, tak:
5,5/100*17=0,935l
AK odrátam minutý benzín ,tak 5minút naštartovaného auta ťa stáli 0,935-0,85=
0,085l
Accent 94 .... 1998-2003
Favorit 135 ,Favorit 136
Škoda 100, Škoda 100
i 30 COMFORT 1,4 continental silver 2007 (predaný)
Accent LC 2004
Suzuki Vitara 2WD
alarm.ba@gmail.com