to kaap: Ja netvrdím že majú inžinieri v hlave seno.... vlastním však produkt ich hláv, mám tú smolu, že mám elektrotechnické vzdelanie a prirodzenú zvedavosť pozrieť sa veci pod “kožu”... takže som si kúpil takú vecičku čo sa volá palubný voltmeter a nejakú dobu sledoval čo sa vlastne deje v sieti a akú stratégiu používa ten slávny sytém ISG. Výstup sledovania máš odo mňa napísaný v príspevku vyššie.. zodpovedne Ti poviem, že takýto teror jednoducho položí aj dobre vyrobenú AGM batériu... viď Axel, pokiaľ viem tak z prvovýroby mal Vartu AGM.. (ja mám v i30 Rocket AGM). Vo SM robili pokus a v dlhodobo testovanom Rapide nahradili EFB batériu (lacnejšia a horšia alternatíva k AGM) obyčajnou zaplavenou... za pol roka bola aku na odpis.
Ad tvoj zmysel pre ekológiu:
Ked zoberiem Axelov prípad, tak je minimálne na jednu dizertačnú prácu zdôvodnenie, či výroba a recyklácia akumulátora bola pre životné prostredie menej zaťažujúca ako spálenie doslova pár litrov paliva navyše počas 100tkm. Inak by ten akumulátor vydržal v pohode aj 10rokov keby bol nabíjaný neekologicky.
Ak chceš seriózne diskutovať, tak skús najprv sledovat svoje terajšie auto (zatiaľ si ani nenapísal aké), či vôbec má rekuperačné
dobíjanie a ak má tak akú stratégiu má zapísanú v algoritmoch. Mal som totiž BMW r.v. 2006 bez rekuperačného nabíjania, bez štart stop systému a na baterke bol senzor, vymenený aku bolo potrebné adaptovať cez diag atď. ... takže si niektoré veci treba overiť..
Tie videá sú pekné, dá sa z nich pochopiť princíp, ktorý som napísal zjednodušene, takže mâš pravdu, berie to do úvahy aj teplotu....
Keby však inzinieri vo vývoji mali viac “za ušami” a nie len to seno

, tak by algoritmus ISG vychytali lepšie a nestalo by sa napr. to čo som riešil tento rok v lete.
nedovrel som dobre kufor a svetlo v kufri svietilo celú noc... baterka dostala trochu po ušiach a v zápätí mi pod chvíľou svietila kontrolka blokovaného ŠS systému z dôvodu nízkej kapacity aku... jazdil som s tým asi dva týždne, boli tam aj dlhšie trasy, pokiaľ som aku nedobil nabíjačkou, tak kontrolka otravovala stále, takže ISG od

rozhodne nie je ani zdaleka vychytaný systém a stratégia je zameraná len na emisie počas homologácie a užívateľ je až na poslednom mieste. Toľko k tomu, že ako to majú vychytané..... nie nemajú!! bohužiaľ...
K životnosti tvojej aku... to že si postrehol problémy pri studenom štarte, to si mal šťastie... akumulátor vyčerpaný cyklickým procesom umiera väčšinou na vnútornú deštrukciu a náhle.... bez sprievodných prejavov.