Spotřeba při jízdě s vyřazenou nebo zařazenou rychlostí

Vše co se týká techniky, zapojení, ND

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Při jízdě ze zkopce to míň žere, když

mam zařazeno
46
85%
na neutrál
8
15%
 
Celkem hlasů: 54

Uživatelský avatar
Borek
******
Příspěvky: 4501
Registrován: 25 črc 2005, 01:25
Bydliště: Orlické hory
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

U kupátka posl.gen. je měřák moment. spotř.-při jízdě z kopce či při uvolnění pedálu plynu rozjetého auta,při zařazené rychlosti-spotřeba 0 litrů(při pozorném sledování je cítit moment zavření paliva),volnoběh nebo vyřazením rychlosti z kopce-naběhne spotř. kolem 1 ltr.
Hyundai Genesis Coupe (2.generace) 3,8V6 GDI - 260kW Raptor
Hyundai Tiburon GK(2.generace)-2,0l,samba red
Hyundai Veloster-1,6 GDI,zelená žabička
Kia Rio-1,6l CVVT stříbrný sršeň,v plné náloži
Reklama
 

Karlos

Příspěvek od Karlos »

Na podobnou otázku odpovídali redaktoři AutoWebu http://www.autoweb.cz/otazka-dne/questi ... ageLimit=4
Uživatelský avatar
Rasty
*****
Příspěvky: 2268
Registrován: 19 srp 2005, 18:47
Bydliště: Jaroměř
Kontaktovat uživatele:

Re: Spotřeba při jízdě s vyřazenou nebo zařazenou rychlostí

Příspěvek od Rasty »

oskar píše:Setkávám se s dvěma uplně odlišnejma názorama na to, jestli a kolik dnešní auto žere, když jedu z kopce a
1. buď nemam zařazenou žádnou rychlost čili jedu na neutrál
2. nebo mam zařazenou rychlost čili jedu na utrál

Pozoruhodný je názor té druhé strany, která říká, že to na neutrálu žere víc než když mam z kopce zařazenou rychlost. Zdůvodňujou to tak, že když motor nezabírá ale je zařazená rychlost a jede se třeba z kopce, tak se někde zavře nějaká šperklapka nebo co a do motoru nejde palivo, jenom se to prostě točí, zatímco na tom neutrálu to furt trošku chlastá. Názor první strany je také pozoruhodný, protože ta říká pravý opak. Tak jsem z toho jelen! Jak to teda vlastně je?


yours sincerely,
Já poslední dobou taky jezdim se zařazením a opravdu jde znát malý rozdíl.Stejně tak dobržďování provádím pomocí podřazování, kotouče pak nedostávají takovou zátěž a mají delší životnost. Každopádně bych s vyřazením nejezdil z moc velkých kopcu kde je hustý provoz.Bylo hodně případů, kdy timto při jízdě z kopce chcípl motor a určitě si dokážeš představit jakej to musí být hnusný pocit, když se řítiš dolů,chcípne motor (tudíž nejde posilovač ani abs), proti tobě jede třeba náklaďák a tobě jde s těží zatáčet a blbě brzdit :roll: viděl jsem fotky z nehody, která se stala kvuli tomuhle.Když najdu ten odkaz tak ti ho pošlu, je tam přesně popsáno proč se nesmí z kopce jezdit s vyřazeným kvaltem u aut,která mají ABS a posilovač
oskar
Obrázek

† Renault 19 1.8 16V r.v. 94
† Hyundai Lantra J2 2.0 16V r.v. 98 180koníků
† Audi 80 B4 Quattro 2.0 r.v. 92
* Hyundai coupe GK 2.0 r.v. 03
* Honda Civic EG 1.5 16V V-Tec r.v 94
Uživatelský avatar
HJugo
*
Příspěvky: 89
Registrován: 20 zář 2005, 14:33
Bydliště: Šaľa, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HJugo »

Chlapi! Na to co je vyhodnejsie, ci vyradit, ci nevyradit je jasna odpoved. Ako kedy!? Ked viem, ze by mi zaradena 5 spomalovala rychlost a nepotrebujem to (slabe kopce) tak vyradim (s vyradenou rychlostou mam mensiu spotrebu (nie o vela 0.8<3l) ako ked udrzujem rychlost). Ked potrebujem pomaly spomalit (vchadzam do dediny) nevyradim. To iste plati ked idem dole kopcom a auto stale zrychluje (prudke klesanie). Moj nazor na brzdenie motorom v meste? Tiez ako kedy!? Ak mam brzdit motorom velmi kratko a podradovat o tri stupne kazdu chvilu, tak si spomeniem na cenu spojkoveho oblozenia a narocnosti jeho vymeny a radsej pribrzdim. Ale zvacsa ten kto brzdi motorom v meste urcite vie ako, teda doporucujem.(hlavne ked viem ze nestihnem zelenu)
Hyundai Accent 1,3 12V '04, H&R, BitPower Technology, 195/50R15 Rainsport1 (plechace R15 6J), K&N in Box, NGK Iridium IX
Uživatelský avatar
Leo
**
Příspěvky: 143
Registrován: 02 srp 2005, 17:07
Bydliště: Praha - Západ, Horoměřice

Příspěvek od Leo »

SOUHLAS!!
Hyundai SANTA FE - 2.00 CRDi VGT
Jiří Štěpánek
Příspěvky: 4
Registrován: 29 zář 2005, 09:55
Bydliště: Pardubice

Jezdit s nebo bez zařazení

Příspěvek od Jiří Štěpánek »

Já osobně jezdím tak,že z dlouhých a táhlých kopců nechávám zařezenou 5ku.Když to spomaluje víc než chci vyřadím aniž je potřeba přidat plyn a zase pomalu nabírám požadovanou rychlost.
U térénu který dobře znám a je mírně zvlněn jezdím z kopce bez zařazené rychlosti a využívám setrvačnost do protikopce,sjezd je delší než protikopec,případně si pomůžu krátkým zařezením podle momentální rychlosti.Možná tento zvyk mám z Wartburgu,se kterým jsem dlouhá léta jezdil,a u kterého byla vynikající volnoběžka,tam stačilo jen dát nohu na plyn nebo ji zase sundat,ale to je z jiné katagorie vozidla.
U svého Accentíka držím průměrnou spotřebu 6.2 a to včetně tažení nákladu na přívěsu po Železných horách kolem Práchovic.V zimě a za stálého svícení to je o 0.5 l víc.
stepin
Farmář
***
Příspěvky: 763
Registrován: 27 kvě 2005, 22:35

Příspěvek od Farmář »

Z velkych dlouhych kopcu zarazena rychlost
a z mensich vyrazeno... az tachometr ukazuje cca pod 70km/h znovu zarazuji a rozjizdim na 90km/h,ale vse zalezi na dane situaci :!: nebudu rozjizdet,kdyz budu za 100m zastavovat...treba napriklad :D hihi...
Uživatelský avatar
Vojticek
*
Příspěvky: 76
Registrován: 14 říj 2005, 08:09
Bydliště: SK/BA/Petržalka

Příspěvek od Vojticek »

Ja by som dodal len zopár faktov k tomu ako sa vyplatí vyradiť rýchlosť v meste pred križovatkou, retardérom na ceste a podobne.

Ak vychádzam z toho predpokladu, že motor má hodinovú spotrebu 1 liter, tak potom pri jazde na voľnobehu pri rýchlosti 20km/h žerie 5litrov pri 30/3,33, 40/2,50, 50/2, 60/1,67, 90/1,11, 120/0,83 a pri 130/0,77.

Viacmenej "serióznym" :wink: testovaním v BA premávke(nie v zápche) som zistil, že v pohode sa dá odjazdiť až do 30% trasy s vyradenou rýchlosťou, čo predstavuje úsporu paliva až do 15%.

A k brzdeniu dole kopcom by som dodal asi toľko, že robím to síce tiež, ale vtedy keď sú nejaké prudké zákruty a klesanie zároveň, aby som trochu uľahčil život brzdám, aj keď si potom vždy uvedomím, že som ho asi sťažil spojke :( . Úspora paliva je v tomto prípade dosť chabý argument keďže pri týchto vyšších rýchlostiach je spotreba na voľnobehu len okolo jedného litra (viď.to čo som napísal vyššie). To by chcelo vedieť, že o koľko sa skráti životnosť spojky. A teda či radšej mať trošku vyššiu spotrebu a skôr zodraté brzdy, alebo spojku v pytli.

A ešte jeden postreh, nafťáky majú vraj spojku trochu viac dimenzovanú , tak by mala aj viacej vydržať. :wink:
Fóbia kombi,
predtým Lantra II 1.5 12V 65 kW 12/96, cca 224 tis.km, 6,75 l/100 km, priemerne 716 km/nádrž, max.dojazd 889(!) km/nádrž
ryba

kvalt

Příspěvek od ryba »

jo wartas, rok a pul casteho jezdeni, hory v tuhy zime...to clovek pozna co to je jet horsky sedla bez brzdeni motorem. Na lantre jezdim po rovinach s kvaltem temer vzdy zarazenym a to podle toho, jak chci jet, chci-li zpomalit rychle, dam 4-3 (podle rychlosti), chci-li udrzovat rychlost, za 5. Z kopcu obcas vyradim, ale moc jistoty mi to nedava...spis vyradim na mirny rovince...ale na horach bych si to nelajsl. Na snehu je jemne brzdeni motorem k nezaplaceni.

K dilematu jestli vic nicit spojku nebo brzdy se stavim tak, ze je to uplne jedno, oboje se musi vymenit driv, ci pozdeji. mimochodem, kdyz jsem videl spojkovej kotouc, malem me omyli...takovy kolecko jak do tachografu, tenoucky a to udrzi klidne 1500 kg v chodu.
Uživatelský avatar
yenda
**
Příspěvky: 145
Registrován: 29 srp 2005, 14:53
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yenda »

Jestli jde jen o spotrebu tak to uplne nejmin zere kdyz vyhodis kvalt a vypnes motor. To bych ale moc nedoporucoval - vypne se tim posilovac a servo a kdyz pak prijde zatacka tak je clovek v pytli ... :lol:
kazdopadne plati co uz bylo receno vyse - u strikacek to se zarazenou rychlosti nezere vubec nic (viz. palubni pocitace). U karburatoru je to asi nastejno s tim, ze se zarazenou rychlosti usetris na brzdach a podobne ....
takze z kopce vzdycky nechat kvalt !!!

Po delsi dobe jedu zase na delsi trasu tak jsem zvedav co je na D1 noveho ;)

mejte se !
Toyota Avensis sedan Sol 2.0 16V (94 kW)
dříve: Accent 1.5 12V GLS, r.v. 1997
Uživatelský avatar
meexiko
**
Příspěvky: 131
Registrován: 06 říj 2005, 17:50
Bydliště: Plzeň

Příspěvek od meexiko »

já když můžu tak vždycky radši vyřazuju, páč mi motor řve jak kráva, líp slyšim rádio a spolujezdce. Samozřejně u auta s rv2000- je tahle výmluva trapná. a je taky jasný že v zimě na sněhu-ledu by vyřadit byla sebevražda....
Hnuydai Accent 1.3 62kW r.95
Jirka Š
*
Příspěvky: 19
Registrován: 11 říj 2005, 13:32

Příspěvek od Jirka Š »

Měl jsem Octavii 1,6 74kW r.v. 98 (nyní s ní jezdí manželka) s palubním počítačem s okamžitou spotřebou a při brzdění motorme vždy bylo 0.0
Z kopce jsem zařadil 5. st., když jsem chtěl více zpomalit tak 4.st., 3 st...
Když jsem chtel přidat tak na 5 st. jemně přidat plyn a spotřeba byla stále ještě nižší než na volnoběh. Při vjíždění do obce ( je již vidět značka začátek obce) nohu z plynu a poté 4. st. a pak jsem jezdil za tabulkové hodnoty. Manželka jezdí o 1 l na 100 km horší spotřebu a to není žádný závodník.
Při jízdě na sněhu na volnoběh nejezdím už vůbec.

Vojticek napsal: Úspora paliva je v tomto prípade dosť chabý argument keďže pri týchto vyšších rýchlostiach je spotreba na voľnobehu len okolo jedného litra

Jako silnější argument se mi zdá prodloužená brzdná dráha při přehřátých brzdách.
Hyundai Santa Fe - 2.0 CRDi VGT
Uživatelský avatar
Pethan
*
Příspěvky: 10
Registrován: 14 lis 2005, 21:59
Bydliště: Boskovice
Kontaktovat uživatele:

Spotřeba

Příspěvek od Pethan »

Ahojte vespolek. Je naprosto nepochybné, že u vozů se vstřikováním paliva je při jízdě z kopce při zařazené rychlosti spotřeba téměř nulová, tedy je uspornější, než jet na neutrál. Ale pozor, je třeba rozlišovat dle situace - budu-li sjíždět svah, kdy potřebuji brzdit motorem, tak je to jasné, ovšem sjíždím-li táhlý, dlouhý sešup, kdy vlastně využívám získanou pohybovou energii, pak je uspornější jet raději delší vzdálenost na neutrál (a jet třeba 2 km slušnou rychlostí), než ztrácet rychlost zbytečným brzděním motorem (a pak muset šlápnout na plyn).
Hyundai Accent 1,3 r.v. 1998/03
xxxx

Sjizdeni kopcu na neutral

Příspěvek od xxxx »

Ja som pocul, ze ked sa na diesli dlho brzdi motorom, nemazu sa ventily a je to pre motor spatne. Ale neviem, co je na tom pravdy.
Odpovědět

Zpět na „Technická Sekce“