Kupodivu mail v koši neskončil a i když měla odpověď v předmětu uvedeno [SPAM], tak jsem dostal na své podání odpověď.Dobrý den,
možná by dovozce a potažmo i výrobce mohla zajímat zpětná vazba od zákazníka.
Hodnocení kladných věcí nebudu uvádět, je jich plno v každém redakčním testu a s většinou z nich se ztotožňuji. To je skutečnost. Uvedu tedy pouze ty věci, které by se dle mého soudu mohly v příští generaci změnit. Pro body 1 a 2 uvedu, že to jsou záležitosti, které příští koupi vozu značky Hyundai zcela jistě zabránily. Auto s těmito nectnostmi bych už skutečně nikdy nekoupil a jsou to určitě záležitosti, na které se u příštího auta zaměřím. Dá se sice na ně zvyknout (co jiného, že?), ale vůbec mě to netěší.
Mé poznámky se týkají vozu i20 v provedení Style s motorem 1,4 DOHC CVVT 16V. Auto nepoužívám denně, ale pouze pro výlety, návštěvy a jako nákupní tašku. Do práce naštěstí mohu chodit pěšky. Takže můj obvyklý nájezd je někde kolem 5000 km ročně.
1) řazení
Už několikrát se mi stalo, že jsem omylem zařadit místo zpátečky 1. rychlostní stupeň a naopak. Při tom jsem si vzpomněl na tragickou nehodu, kdy matka omylem usmrtila své malé dítě, když omylem zařadila zpátečku. Tuto nehodu jsem si dohledal a kupodivu se jednalo o vozidlo značky Hyundai. Náhoda? Já mám za to, že ne. To že tam je zvuková signalizace nic neřeší. A lidi, kteří matku jednoznačně odsoudili nevěděli o čem mluví. Já bohužel vím z vlastní zkušenosti jak málo stačí k tomu, aby se tato tragická událost mohla znovu zopakovat.
2) podvozek
Ano, možná je tak tvrdý podvozek vhodný pro závodní vozy, ale určitě ne svou tvrdostí pro české silnice. Při koupi vozu navíc zapomněli v servisu upustit tlak v kolech na předepsanou hodnotu a když jsem při cestě domů najel na hrubozrnný asfalt na místní okresce, tak jsem nechtěně donutil manželku zmlknout. Auto tak poskakovalo a vibrovalo, že vibrovala i čelist a hlasivky a najednou nebylo možné mluvit. Upuštěním tlaku v pneumatikách se to částečně zlepšilo, ale jízda po betonové dálnici mezi Vyškovem a Brnem je i dnes skutečnou "lahůdkou". I ve srovnání s vozy značky Škoda, které jsou známy svým tvrdě naladěným podvozkem, v tvrdosti podvozku i20 vyhrává a to vysoko na body.
Ani poměrně dobrá audio výbava nedokáže vibrace celého auta a také hluk od (mizerných) pneumatik v rozumném rozsahu hlasitosti přehlušit. Takový rachot pří jízdě po panelové dálnici jsem v žádném jiném autě dosud nezažil. A hluk od pneumatik jde do prostoru vozu nejen na dálnici. Proto ta vsuvka o mizerných pneumatikách a možná i o špatném odhlučnění interiéru vozu od vnějšku.
3) spotřeba
V katalogu je pro motor 1,4 DOHC CVVT 16V uváděna kombinovaná spotřeba 5,6 l/100km. Docela by mě zajímalo jakým kouzlem ji lze docílit. Jezdím plynule s tzv. lehkou nohou, nebrzdím zbytečně, prudce se nerozjíždím ani neakceleruji, krátkých tras do 20 km bylo ve sledovaném období minimum. Otáčky motoru se pohybují v rozsahu +- 500 kolem 2000 rpm. Pouze při jízdě na dálnici nebo při nutnosti bezpečně předjet jsou otáčky výše k cca 3000. Přesto aktuálně mám průměrnou spotřebu 7,45 l/100km při měření na plné nádrže. Údaje palubního počítače se od této hodnoty liší, jsou nižší.
Radu používat vzhledem ke konstrukci motoru vyšší otáčky jen jsem použil jednou při cestě ze Šternberka do Hradce Králové a zpět přes Svitavy. Při této cestě jsem řadil vyšší rychlostní stupeň později a snažil jsem se udržovat otáčky nad 2500 v maximech při předjíždění až k 3500 rpm. Výsledkem bylo při obsazení vozidla 2 osobami a obvyklé rychlosti kolem 100 km/hod, nejčastěji v koloně jedoucích vozidel, 11,69 l/100km. Zajímavé to zjištění. Bohužel ne příliš optimistické.
Uváděných 100 HP je tedy pěkné číslo, ale při jakých otáčkách a jaké spotřebě. Teď jen doufám, že se tato skutečnost časem až se motor uvolní změní a ustálí se alespoň pod 7 litry. Velké zklamání.
4) "dlouhá" jednička
Už mi za mých více jak 30 let řidičské praxe prošlo rukama mnoho osobními aut různých velikostí a značek, ale tak často, jako je tomu u i20, mi ještě při rozjíždění motor nikdy nezhasnul. Přitom naprostá většina z těchto aut měla také zážehové motory s různým náběhem km.
To, že křivka točivého momentu motoru je taková jaká je, beru už na vědomí. Možná právě proto také nebyla uvedena v katalogu. Nechápu ale vzhledem k jejímu průběhu odstupňování řazení. K čemu mi je to, že mohu jet na 1. stupeň skoro 40 km/hod a přitom pro plynulé rozjetí do sebemenšího stoupání musím motor vytáčet? Jinak zhasne. Prostě a jednoduše motor "od spodu netáhne" a to tak, že vůbec. A odstupňování řazení s tím bohužel vůbec nekoresponduje. A zmíněných 100 HP je až někde v nedohlednu. Možná také proto jsou volnoběžné otáčky po nastartování teď v tomto chladném období 1300 rpm. To, že motor občas po nastartování jen tarokuje a nejde zvýšit otáčky, pomíjím. Snad technik časem přijde na důvod. Resetování elektroniky důvod neodstranilo.
5) řadící páka drhne
To, že řazení 1 - 2 a 2 - 3 od začátku hodně drhlo, jako by někdo zapomněl obrousit otřepy od vysekávacího lisu na kulise řazení, není zrovna příjemné. Časem se to prý zlepší. Asi když se otřep obrousí. Jak je ale zřejmé z diskuzí na Internetu, tak podobnou zkušenost má více lidí.
Pozn. po 3000 km - drhnutí při řazení se skutečně zmenšilo. Je však stále znatelné.
6) stále "něco" drnčí v palubní desce před spolujezdcem nebo u dveří spolujezdce Při jízdě po panelové dálnici nebo hrbolaté okresce se z toho prostoru ozývají pazvuky. Určení zdroje je zatím nemožné. Podle diskuzí na Internetu opět nejsem sám, kdo tento problém eviduje. Technik příčinu nenašel. Takže drnčíme dál.
7) ztlumení osvětlení palubní desky
Příjemná vlastnost, ale konstruktér tak nějak zapomněl, že tam jsou také kontrolky potkávacích a dálkových světel. A ty při ztlumeném osvětlení přístrojů velmi nepříjemně oslňují. Zejména modrá kontrolka dálkového světla. Takže celé ztlumení osvětlení je ve výsledku k ničemu, protože když při maximálním ztlumení přepnu na dálkové světla, tak je to cca stejné jako by mě oslnilo protijedoucí auto.
použité plasty
Obligátní měkčené plasty uváděné v testech jako nedostatek pomíjím, ale když už nebyly použity, tak alespoň mohly být použity plasty odolnější proti oděru a méně lapající prach. Škrábance (aktuálně v kufru a na palubní desce od klíčů zapalování) moc estetické nejsou. Prach je možné utírat skoro denně.
9) chybějící vyhřívání zpětných zrcátek
Je uvedeno v ceníku a tedy i zaplaceno ale nebylo namontováno. Řešeno až po reklamaci. Jenže montáž je cca 1/2 pracovního dne ztraceného času v Olomouci. S tím souvisí problém jak si to zařídit v zaměstnání. A při tom k tomu tak nějak nemuselo vůbec dojít. Jen se někde něco zadrhlo. Mě to něco stálo 2 x 20 km na benzínu a 1/2 dne ztráty času. Vzhledem k počasí, které při montáži bylo, nic příjemného. To také o něčem svědčí. Opět pomíjím to, že doplnění vyhřívání bylo po reklamaci provedeno až po relativně dlouhých 2 měsících.
10) Přepínání dálkových a potkávacích světel Na moje gusto je tam příliš silná pružina. Velmi nepříjemné.
11) materiál sedaček
Neumím definovat v čem je u použitého materiálu problém, není to můj obor, ale když mne i mé spolucestující po ujetých cca 200 km bolí (spíše pálí) od sezení zadek, tak asi nebude něco v pořádku. Přitom sádelnatostí zrovna já, ani mí obvyklí spolujezdci netrpíme. Ale zkušený čalouník by to asi vědět mohl. Bohužel to vypadá, že u konstrukce sedaček zrovna chyběl.
Závěr.
Vyjmenoval jsem sice samé negativa, to ale neznamená, že jsem s autem tak nespokojený, jak by mohlo z textu vyznít. To ne. V dané nabídce a daném čase si stále myslím, že to byla dobrá volba a s autem je na kvalitním asfaltu docela příjemné svezení. Kriteriem pro koupi byly vybavenost, rozvor a tedy prostor pro osádku, velikost kufru a v neposlední řadě i cena. Pouze uvedené nedostatky kazí resp. udržují horší povědomí o značce Hyundai. Na evropské a japonské vozy, stále ještě něco chybí. To "něco" jsem se pokusil shrnout do 11 bodů podle stupně závažnosti tak, jak je vidím já.
S pozdravem
blablabla
PS.
Tyto poznámky jsem sepsal po ujetí cca 1000 km, ale neodeslal. Dnes mám najeto cca 3000 km a na uvedených bodech nemám co změnit. Upravil jsem na nich pouze aktuální hodnoty spotřeby paliva a výsledky provedených změn. Nic víc měnit nebylo potřeba. Takže bych si dovolil tvrdit, že tyto připomínky stále trvají.
Mám za to, že bylo odpovězeno zdvořile a jasně a proto si dovoluji mimo mou korespondenci zveřejnit i odpověď.Děkujeme Vám za Váš mail a za vyčerpávající zpětnou vazbu od uživatele. Všechny informace budou předány výrobci k dalšímu použití.
Jenom mi v krátkosti dovolte reagovat k několika bodům na vysvětlenou:
1) Řazení - v případě řazení zpátečky je nutné použít (ukázováčkem vyzvednout) pojištovací kroužek na řadící páce, bez toho tam nelze zpátečku zařadit. Vámi popisovaná nehoda byla skutečně s vozidlem Hyundai, nicméně se jednalo o vozidlo Scoupe, které má jiný druh řazení (zpátečka je klasicky doprava a dozadu), tato nehoda byla způsobena jasnou chybou řidiče.
2) Podvozek - byl konstruován na "evropské" poměry a protože vozidlo i20 si kupuje široká škála uživatelů, je problematické vyhovět všem uživatelům, v minulosti jsme byli kritizováni za příliš "měkký" podvozek. Souhlasím s Vámi, že samozřejmě záleží na typu pneu a hlavně komunikaci (úsek mezi Vyškovem a Brnem je spíše polygonem než dálnicí). Samozřejmě opomenutí kontroly tlaku v pneu je jednoznačně pochybení servisu.
3) spotřeba - spotřeba uvedená v TP je teoretická spotřeba, která je změřena v laboratorních podmínkách a přepočtena, takže se může lišit od skutečné spotřeby. Nicméně hlavními faktory ovlivnující spotřebu je stav vozidla, profil tratě, způsob jízdy, použití spotřebičů, motor studený nebo teplý atd. Podle našich zkušeností se hodnota spotřeby může lišit až o 3l/ 100km podle výše uvedených podmínek. Pro Vaši informaci uvádím, že na stejném vozidle jsme dosáhli spotřeby blížící se údaji v TP.
Ostatní body jsou záležitostí konstrukční a nebo servisu. V případě servisu se prosím obraťte na servis s předvedením závad, aby je mohli odstranit.
S pozdravem a přáním mnoha štastných kilometrů
podepsáno
Jen k ní doplním:
ad 1) Že je potřeba ukazováčkem zvednou pojišťovací kroužek, jsem už tak nějak za dobu provozu stačil zjistit.
ad 2) Evropa nekončí u Rozvadova a i v Germánii také nejsou všechny cesty příkladně hladké, tak nevím, která Evropa je myšlena. Opomenutí servisu jen zvýraznilo tvrdost odpružení, nenastavilo úplně jiné podmínky.
ad 3) Možná na zkušebním polygonu, tomu bych i docela věřil. Přesto doufám, že se spotřeba časem umravní. Momentální mi způsobuje lehké deprese.
Pro dokreslení přidávám tabulku, ve které si spotřebu sleduji. Vždy plná nádrž. Pro všímavé uvádím, že skutečně i20 nemá nádrž na 50 litrů, ale v té době jsem sbíral body od OMV a když mi došel benzín, tak jsem vzal jen pár litrů u jiné čerpačky a při plném tankování toto připočítal. Ve sloupci G je aktuální spotřeba za poslední tankování. Ta je ale ovlivněna tím, jak je citlivá pistole u stojanu. Podle zkušenosti jde po prvním vypnutí pistole dolít až 2 litry. Což už nějaké to deci aktuální spotřeby ovlivní. Proto je přesnější spíše další sloupec s průměrnou spotřebou od doby uvedení do provozu.