Hodnocení Vašich druhých aut

Pokec o všem, co se jinam nehodí.

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Odpovědět
Espero
Kontaktovat uživatele:

Hodnocení Vašich druhých aut

Příspěvek od Espero »

Přidávám sem hodnocení Dacie Logan, které jsem dělal přesně v den ukončení záruky po třech letech. Myslím, že taková hodnocení zde mohou mít místo při rozhodování i hyundajské veřejnosti, jestli Hyundai, jestli znovu Hyundai nebo jetli už ne Hyundai a místo toho něco jiného. Toto hodnocení jsem umístil ve stejném znění na Dacia Fóru

Uvádím hodnocení vozu Dacia Logan MCV 1,5 dCi po 55 000 km (aktuálně ke dnešku je stav 55 200 km). Důvod? Dnešního dne, 6.12.2010 o půlnoci, po třech letech končí záruka mé Dacie Logan MCV 1,5 dCi a zítřejším dnem vůz vstupuje do 4. roku svého života.
Při pořízení vozu jsem předpokládal roční nájezd cca 20 tis. km. V dané souvislosti je vůz cca 5 tis. km pod tímto předpokladem. Důvodem je to, že byl 3 x, byť nezaviněně, násilně poškozen v souvislosti s havárií, (veškeré nehody se staly v době, kdy vůz stál – buď na červenou nebo na parkovišti, ani jednou při tom nebyl v pohybu) a 2x v souvislosti s jeho vykradením a poškozením při vloupání. V souvislosti s tím vůz strávil téměř 11 týdnů v opravně a za těch 11 týdnů by normálně najel kolem 6 tisíc kilometrů, které dnes na tachometru chybí. Celková hodnota karosářských oprav činila cca 196 tis. Kč, z toho největší jednorázová oprava 109 tis. Kč v listopadu 2008. Ostatní opravy poškození se pohybovaly mezi 13 – 32 tis. Kč.
Vůz byl zakoupen v Autocentru Kudrna v Jihlavě a servis prováděl v záruce výhradně Auto Freiberg v Praze 6, Břevnově.
Technické zkušenosti:
Motor a poháněcí soustava a příslušenství motoru: Používám standardní naftu, od konce září t.r. přidávám do nafty jako aditivum VIF pro zlepšení hlavně mazacích schopností nafty. Spotřeba paliva v průměru za celou dobu provozu činí 5,42 litru na 100 km, moje zkušenost je, že aplikací VIF dochází ke snížení spotřeby velmi málo, o cca 0,1-0,15l/100 km, takže v dlouhodobém výhledu bude celková průměrná spotřeba velmi, ale opravdu velmi mírně klesající. Spotřeba oleje 5W-40 činí cca 1,3 litru na servisní interval 20 tis. Km, takže dolévám vždy po 5 tisících kilometrech 1/3 liru motorového oleje, v poslední čtvrtině intervalu pak už nechám hladinu oleje o tu 1/3 litru poklesnout. Převodovka s rozvodovkou vše původní vč. olejové náplně. Příslušenství motoru (turbo a vstřikovače, startér a ostatní) v původním stavu bez jakéhokoli servisního zásahu.
Podvozek: Brzdy vč. obložení a brzdových destiček, poloosy, řízení a pérování vozu původní bez jakéhokoli technického zásahu kromě běžného servisu v předepsaném rozsahu.
Elektrické vybavení a příslušenství: Alternátor, akumulátor reflektory a světla vše původní bez jakéhokoli technického zásahu, měněny pouze některé žárovky – 3x H4 (dvakrát vpravo a 1x vlevo, žárovka a objímka pravého předního obrysového světla (objímka v záruce) a žárovka levého zadního brzdového světla. Jinak bez jakéhokoli servisního zásahu. Akumulátor i po 3 letech startuje na „první škrtnutí“.
Pneumatiky:
Letní: Debica z Polska (či spíše Debilka) – nekvalitní, špatně drží směr vozu a hlavně při rychlostech nad 130 km/h způsobují vibrace v řízení, i když jak se ukázalo, nikoli nebezpečné. Částečně a krátkodobě (tak asi na 2,5 tisíce kilometrů) může pomoci nové vyvážení předních kol, ale řešení problému to ve skutečnosti nepřináší. Mají nyní najeto cca 32 tis. km, aktuální hloubka dezénu 4,5 / 4,8 mm, takže ještě zbývají cca 3 mm do výměny a ne že bych se na ni netěšil. Přednost má však ekonomika provozu, takže je nevyhodím s předstihem. Přizpůsobil jsem prostě rychlost jízdy.
Zimní: Klébér Crisalp (výrobené v Anglii) – vynikající tiché, zdá se že otěr dezénu je menší než u letních pneu, rovněž spotřeba nafty je s nimi stejná nebo spíše i nižší. Najeto cca 23 tis. km a aktuální vzorek dezénu 6 mm.
Karoserie a její příslušenství:
Zde je prakticky jediný zdroj skutečných závad na tomto typu vozidla. Nevím, jestli je to proto, že karoserie je plně v režii Rumunů, zatímco ostatní jsou převážně francouzské subdodávky.
Nízká kvalita plastů: Největší „zdroj závad“ na vozidle. V důsledku toho mi byly snad 8x až 10 opakovaně opravovány různé pazvuky v kabině. Největší podíl na těch pazvucích jak se ukázalo měl stropní panel přední části nad oknem. Dále mi vyměňovali plastové obložení levého předního sloupku a levou sluneční clonku, která se mi sesunovala do strany. Největší závadou však byla výměna celé palubní desky v důsledku rozlomení zámku přihrádky, který je však zalitý v plastu, takže jedinou reálnou formou opravy je výměna celé palubní desky.
Závada stěračů a poškození okna: Již asi po ujetí 1 000 km se ukázaly původní stěrače jako vadné – poškrábaly přední okno. Obojí, stěrače i okno bylo vyměněno. Bohužel toto 2. náhradní okno se ukázalo jako méně kvalitní, v letošních vedrech popraskalo tenoučkými vlasovými prasklinkami. V záruce bylo odmítnuto okno vyměnit v důsledku provozních stop, droboučkých poškození po úderech kamínků (ne praskliny), kterých jsou na okně snad tisíce a které byly prohlášeny za poškození okna. Věc řešil až dovozce Renault ČR. Zatím jezdím s tímto popraskaným oknem a rád bych nové okno měnil až na jaře, protože v zimě okna extrémně trpí. Bohužel cena bude v neznačkovém servisu 5 800 Kč (ve značkovém by byla 8 tis. Kč). Bohužel jedná se o závadu, nikoli násilné poškození, takže ani pojistka by se na to nevztahovala.
Závada levého předního sedadla: Před asi rokem musela být provedena výměna konstrukce opěradla řidičského sedadla, kde se poškodil mechanismus a opěradlo nešlo polohovat. Potah zůstal původní, byl sňat z původního sedadla a nasazen na novou konstrukci.
Jiné závady jsem neřešil, s jednou výjimkou:
Závady vzniklé nekvalitními opravami (opravy realizovaných oprav): Týká se výhradně karosářských oprav poškození karoserie. 3 týdny před vypršením záruky se mi začal loupat lak z přední masky a zadního nárazníku (vše měněno v r. 2008 při opravě havárie). Tenkrát nastříkali email přímo na plastové díly bez základového nátěru. Nárok byl uznán a díly byly znovu přestříkány, dokončeno před cca 1,5 týdnem. Kdyby ten mizerný opravárenský lak vydržel jen o 3 týdny déle, už bych musel opravovat „za své“.

Ekonomika provozu: Provozní náklady na 1 km mám nyní vypočteny na 3,29 Kč a kolísají koelm střední hodnoty cca 3,45 Kč, integrální náklady pak na cca 7,80 Kč, ty však jsou s počtem najetých kilometrů trvale klesající. Vypočtené amortizační náklady na 1 km jízdy pak dosahují výše 2,09 Kč a jsou tedy mimořádně nízké. Pokud jsem nucen používat náhradní vůz hrazený pojišťovnou, ta si obvykle účtuje za amortizaci kolem 2,45 Kč a zde jsem tedy v dané situaci mírně znevýhodňován.

Jak už je tady na fóru všude dokladováno, jedná se o mimořádně zdařilý vůz s vysokými funkčními parametry. Přesto jsem názoru, že zde jedna „funkční nedokonalost“ kromě nevýkonných stěračů přece jenom je. Týká se výhradně zimního provozu. Jde o to, že mezi zadní částí kapoty a předním podokenním žlábkem není žádný průduch, který by napomáhal odmrazovat stěrače a spodní část předního okna teplem od motoru. V důsledku toho na spodní hraně okna a hlavně na stěračích vznikají zmrazky, které po relativně krátké době cca 20 minut znemožní funkci stěračů. Nezbude než zastavit a zmrazky pěkně rukou ze stěračů odlámat. Pak se zase může pár desítek kilometrů pokračovat, než se vše zopakuje. Je to nepříjemné, ruce při tom promrznou a pak se špatně řídí.

Pokud bych měl odpovědět na otázku, zda bych si tento typ vozu znovu koupil, pak bych asi řekl že nevím, kvalita karoserie mě nepřesvědčuje, na druhé straně se na trhu však těžko hledá jiný vůz s tak vysokou poměrnou efektivní hodnotou. Ve skutečnosti však mám problém v tom, že při tolika poškozeních, kterými vůz prošel, jakkoli pořád na první pohled vypadá "téměř jako nový", budu asi poněkud hůře hledat kupce a tak se může stát, že specielně tento konkrétní vůz budu používat i hodně dlouho, takže až pode mnou chcípne, nebude se už asi vyrábět. No nic proti ničemu, ukázalo se, že samotné karosářské opravy byly (až na lak) provedeny kvalitně a vůz „drží“.
Naposledy upravil(a) Espero dne 13 pro 2010, 08:03, celkem upraveno 3 x.
od 29.3.2018 Peugeot Boxer 3000 Blue HDi L2H1,barva červená Tiziano,obytný vůz s ložnicí 1,87x3,12 m.
od. 19.4.2017 Renault R 11,1,7i z 04/1985,barva červená (atestovaný veterán)
od 17.12.2021 Renault Fluence 1,6 16V z 08/2014, barva bílá káva
Reklama

pepan
Kontaktovat uživatele:

Re: Hodnocení Vašich druhých aut

Příspěvek od pepan »

:shock:
kůva to je článek..hesky napsáno
já raději nebudu hodnotit,protože nevím,které je mé druhé auto a třetí ají první..jezdím se všema tak nějak
UMĚLECKÉ KOVÁŘSTVÍ
http://www.hyundaiclub.net/viewtopic.php?f=53&t=16258
777669782
PRÁCE NENÍ PINĎOUR, POSTOJÍ V POHODĚ I DVA DNY

uplně bez hju
PetrB
**

Příspěvek od PetrB »

Jo, to je hezký rozbor, který by se uchytil ve kdejakém odborném časopise. =D> Jediná vada na kráse je to zmatkování s letopočty. Píšeš o některých opravách v roce 1998, ale v roce 2010 bude mít auto teprve (už) 3 roky. Není to náhodou brácha onoho slavného deLorainu, který se vracel zpět do budoucnosti? :-$
Teď: Stříbrný a Elegantní Santa Fe 2008 2,2 CRDi řízený manuálně pořízený před prázdninami 2009
Pastelově červený I30 Gamma Comfort 1.4 benzínek s manuálem narozený v roce 2010
Předtím: Peugeot 307SW
Předtím: Š120 S jako spolujezdec navigátor
Kony5
**

Příspěvek od Kony5 »

já mám taky ted nové ty kleber crisalp a předtim sem měl kormoran snowpro a tižší byly ty kormoránky ...ale klebery zas lepší na "hrabaní" prostě se vyhrabou...

a k tomu 1998 . Pán bude asi starší ročník že? Nevím proč ale muj tatík taky když se ho někdo na něco zeptá většinou odpoví o deset let zpět :lol: ..a neví proč to tak dělá :lol:
Hyundai sonata zelená Y3 - daily
Hyundai sonata AWD racing
Renault Magnum 440 kozel
Renault MAgnum 440 Tandem
Žabička Kawasaki Ninja ZX-7r
AUDI A6 2,5TDI 132 kW quattro. Prodám nebo vyměním za A8 D3 nebo S6 C5.
Espero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Espero »

Děkuju, letopočty opraveny. Opravdu trošku starší ročník, ale ne zas tak, abych si nebyl schopen počít vlastní vnoučata...
Ale řidičák mám od r. 1968, vy kuřata.
od 29.3.2018 Peugeot Boxer 3000 Blue HDi L2H1,barva červená Tiziano,obytný vůz s ložnicí 1,87x3,12 m.
od. 19.4.2017 Renault R 11,1,7i z 04/1985,barva červená (atestovaný veterán)
od 17.12.2021 Renault Fluence 1,6 16V z 08/2014, barva bílá káva
Odpovědět

Zpět na „Pokec“