výfuk, hlučnost, zvuk motoru

Co se jinam nevešlo - výfuk, kola, údržba, akumulátor, příslušenství, manuály/schémata atd.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odpovědět
alex2
Příspěvky: 2
Registrován: 16 říj 2013, 18:49

výfuk, hlučnost, zvuk motoru

Příspěvek od alex2 »

zdravím, jsem tu nový, mám i30 1,6 CVVT W (kombi) a hned několik techn.problémů, ten nejzávažnější je ten, že ca. po 5T km začal výfuk při chladnutí extrémně pracovat, tedy praskat, zvonit atd., trvá to ca do 4-5 min, než zchladne úplně, byl jsem s tím v servisu, ale neví si s tím rady, navíc tvrdí, že je to normání. Byli i vstřícní v tom, že z předváděcího vozu (měl jsem ho půjčený při jiné příležitosti a ten "se neprojevoval") přendali celý výfuk (dělá se v celku ne v částech) do mého, ale k mému úžasu se zvukový projev projevil ještě intenzivněji, máte někdo podobné zkušenosti popř. řešení?
druhý tech.problém, který mě provází je "hlučnost" zvýrazněná při určitých rychlostech, která vychází ze zadní části vozu, po různých "konzultacích" v servisu a prohlídce opět nic, že je vše v pořádku, stejně tak i geometrie. Máte někdo nějaké podobné zkušenosti?
třetí tech.problém je start za studena, ten motor má tak zvláštní zvuk, jako by jste vzali pilník a přejeli železem, je pravda, že po ohřátí tento jev zmizí, po diskuzích v servisu - > opět vše v pořádku.

díky předem zavaše postřehy
alex2
Reklama
 

Uživatelský avatar
Meggie007
**
Příspěvky: 280
Registrován: 05 říj 2009, 19:23
Bydliště: Rousínov

Re: výfuk, hlučnost, zvuk motoru

Příspěvek od Meggie007 »

Ahoj, vitam te mezi "notorickymi" posluchaci :mrgreen: Kdyz jsem korejku koupil, tak jsem taky kolem toho lez a poslouchal i ten nejmensi zvuk. S postupem casu jsem dosel k zaveru, ze to nema smysl resit - teda pokud to neni fakt zasadni problem. Ale chapu, ze u noveho vozu to clovek moc neceka.

Ohledne vyfuku - to ze praska a cinka, kdyz se chladi je normalni. Delalo mi to u kazdeho auta. Jak moc, to vzdy zalezelo na teplote okoli, zda prselo, delka jizdy atd. Pokud neni praskly, nikde se nedotyka podvozku nebo o nej necinkaji kryci plechy, tak bych to vubec neresil. Nema se tam co po....

Co se tyka huceni od zadni napravy ( pokud teda je dle servisu vse v poradku vcetne geometrie ) tak to budou podle me gumy. Od leta jsem resil to same, gumy byly tichoucke a pak najednou po 400km v kuse po dalnici pri skoro 40stupnich sjedu a leva predni huci jak diva. Nejdriv jsem si myslel, ze to je brzda ( vsechny brzdy jsem rozebral, vycistil a promazal ) - brzdy to nebyly. Pak me napadlo lozisko ( sice po 30000km bych byl teda pekne nastvanej kdyby odeslo ), ale loziska jsou take v poradku. Geometrie take ok. Nu a pak prislo rozuzleni - zvuk se zhorsil a nebyl slyset jenom zepredu zleva, ale i zprava :-) V tento moment mi uz huci 3 kola a je to celkem darda :-) Takze uz to neresim. Gumy drzi jak maji, jen jsou ujecene jak stara hysterka ( kupoval jsem je po netu, sice made in Germany a Michelin Pilot Sport 3, ale evidetne byly blbe skladovane + kazda je z jine serie ). Moje blbost, lec treba mas taky stesti na par kousku co se uplne nepovedly.
Jeste jeden poznatek - zalezi na druhu asfaltu resp. na druhu povrchu - na nekterem huci jen trosku, na jinem zase naplno ](*,)

K tomu studenemu startu me napada akorat moznost, ze to blbe maze ( bud spatny olej, nemusi tam zustat olejovy film po zhasnuti a pak to trochu zadrhne pri dalsim startu nez to znova natlaci nebo je tam mozna blbe nastavene olejove cerpadlo ( jsem jen mechanik amater :-) , tak pokud jsem uplne mimo tak se profikum omlouvam ). Z vlastni zkusenosti - mam dehtaka a to moc porovnat nejde :mrgreen: Ale jel jsem jak s GDi tak CVVT a obe auta startovala krasne tise a hladce ( jedno 30km najeto, druhe 500km ) takze to taky nema moc vypovidajici hodnotu.

Kazdopadne preji brzke poreseni problemu a at dobre slouzi!
Hyundai i30CW 1.6GDi, 99kW, 2016 "Kraken"
MG ZS 180 2,5 V6, 130kW, 2003 "Cipajz"


Čo bolo to bolo:
Hyundai i30 II 2012 1.6 CRDi
Hyundai Elantra 1.6 GL
Rover 25 2.0 iDT
Hyundai Lantra 1.5
Škoda 105S
Uživatelský avatar
Mirus30
*****
Příspěvky: 1801
Registrován: 04 úno 2013, 19:53
Bydliště: Litoměřice
Kontaktovat uživatele:

Re: výfuk, hlučnost, zvuk motoru

Příspěvek od Mirus30 »

Ja taky mohu potvrdit co pise kolega, praskani vyfuku po jizde je opravdu normalni, dela to u kazdeho auta, zkus si projet se svym autem takovou malou RZtu nekde kde to znas a pak si poslechni orchestr, sam mam vyzkousene :twisted:

Hluk od kol je hoooodne zavisly na povrchu silnice, to je taky pravda, najednom je to jak v Mercedesu tridy S a jinde jak ve Skode 120 #-o trochu nadsazene samozrejme.

Mam GDI a kdyz jsem poprve sylsel startovani tak sem chvili myslel ze sedim v tatove HTP :roll: ten zvuk je vazne zvalstni, ale startovat to startuje, takze akusticky projev nechavam stranou :-$
i30N Performance Sport, DCT 2023
Kia Proceed GT 2021
Škoda Scala MC 1.5TSI 2020
Kia Proceed GT 2019
i40 kombi 2,0GDI 2018
i30 kombi FL 2017
i30 kombi FL 2015
i30 1,6GDI 2012
Accent 1,3 2006
Uživatelský avatar
DVDpro
*
Příspěvky: 51
Registrován: 21 dub 2013, 20:52
Bydliště: Praha

Re: výfuk, hlučnost, zvuk motoru

Příspěvek od DVDpro »

Praskání výfuku vůbec neřeším je to stejné jako u předchozího auta. Prostě to chladne.

Hluk z odvalování kol je hodně podle povrchu a obutí auta. Dost mě překvapilo, že teď po přezutí na zimní nevím, že máme kola /jsou to nové Hankook Winter i cept evo W310/. Je slyšet akorát motor a proudění vzduchu okolo. No až se trochu ojedou tak počítám o nich bude slyšet jako předchozí letní /Hankook Kinergy eco K425/.

Zvuk při nastartování mě přijde úplně normální, prostě benzínová klasika. Trochu to škytne a už běží na 1200ot/min... chvilku si tak točí a pak postupně padne někam okolo 500 ot/min. Minulé auto dělalo start stejně.
  • i30 III kombi 1.4T-GDI Style, Premium / Stellar Blue od 2019
  • i30 II hatchback 1.4i CVVT TRIKOLOR, komfort+, parking, Steel Gray II, 2013 - 2019
  • Seat Córdoba, 1.4, r.2000
j_cechy
*
Příspěvky: 62
Registrován: 24 dub 2012, 10:37

Re: výfuk, hlučnost, zvuk motoru

Příspěvek od j_cechy »

Na ten vejfuk jsem se tady už ptal(přečti si to): https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.php?f=161&t=24570
Dělá to vlnovec, když chladne. Mám auto už rok a půl a dělá to stále, ale já už to neřeším, protože vím, že to je normální.
alex2
Příspěvky: 2
Registrován: 16 říj 2013, 18:49

Re: výfuk, hlučnost, zvuk motoru

Příspěvek od alex2 »

fajn, děkuju všem za příspěvek, všechny ty argumenty beru ohledně roztahování a smršťování plechu, ale ohledně praskání a cinkání ve výfuku bych bral takový nějaký standard, ale co mám já je symf.orchestr a trvá >4 - 5 min a dost hlasitý, jako když zatopíte na chalupě ve starých kamnech. Nicméně jak lze vysvětlit, že jsem měl půjčenou předváděčku (stejný typ auta a motoru) a tam nebylo slyšt nic. Z toho auta se přendal výfuk v servisu na moje a ten "zvukový projev" je ještě intenzivnější? Navíc ten mů původní dnes na předváděčce mlčí!!
Odpovědět

Zpět na „i30 2012- Ostatní“