Tohle je právě onen zásadní rozdíl mezi tuningem a stylingem - (tohle slovo se stejně začalo používat podle mě proto, aby se odlišily funkční (tuningové) a designové (stylingové) úpravy na autě.) Jsou prostě lidi, kterým nejde o vylepšení vlastností auta, ale o to, aby to auto prostě vypadalo jinak - začalo to v 70 letech bobřím ocasem na anténě a poklicema na kolech

. Jak a pomocí čeho tohoto stavu docílí, je už druhá věc... každopádně je to jen čistý styling.
Pak jsou lidi, kterým je šuma fuk, jak ta kára vypadá, ale musí to mít pokud možno lepší vlastnosti co se týče jízdy a reakcí než originál. Málokomu se to sice povede, většinou zlepšení v jedné oblasti vede ke zhoršení v té druhé - inženýři ve fabrikách taky nejsou úplní debilové, ale pokud někdo staví auto ne do provozu, ale na závody, tak jsou vlastnosti auta na prvním místě a jsou lidi, kteří to fakt umějí - a obvykle se motají okolo WRC, ostatní je oslovují pane inženýre a berou šestimístný plat. Bezhlaví chodci jsou v tomto případě až na druhém místě, mimo to se na závodní dráze běžně nevyskytují, takže ostré hrany křídel nehrají roli... Jenže řekněme si upřímě - kdo z vás má auto jen na závody a vozí ho na vleku?
No a ta třetí skupina "úpravářů" kombinuje tyhle dvě oblasti a je podle mě vedle běžných uživatelů, kteří si koupí auto a maximálně ho jednou týdně vyleští, ta nejpočetnější. Těžko říct, zda jsou to tuneři nebo styleři, oni totiž dělají obojí. A opět obojí s různými stupni kvality výsledku. Třeba poladí podvozek (tuning) a hodí to na chromové kola (styling). Jestli se ten podvozek bude chvat ve výsledku lépe, záleží na tom, kdo to dělal. Ale takovéhle a podobné úpravy jsou podle mě relativně v pořádku a souhlasím s nimi.
Já osobně neodsuzuji ani jednu skupinu, ale nemám rád lidi, kteří si je zaměňují. Přesně jak psal PETR HC. Magor, který má na předokolce na prdeli křídlo jak kráva, protože "pak to přece v zatáčce neustřelí", obvykle končí někde namotaný na stromě, protože "ono" to ustřelilo... Ovšem pokud má někdo to samý křídlo s názorem, že je to sice na hovno, ale vypadá to dobře, je to čistě jeho vkus a nechme mu jej. Jemu se nemusí líbit vaše auto. O bezpečnosti takovýchto doplňků nechť rozhodne naše "objektivní" policie

při akcích Kryštof 1 2 3 4..., já osobně to moc za bezpečné nepovažuju

...
Takže vymezit na jednom autě hranice stylingu a tuningu jde ve většině případů na našich silnicích dost těžko. (Obvykle ale platí, že čím více stylingu, tím méně tuningu a naopak) Lidi, kteří dělají DOBŘE styling nebo tuning, případně obojí, jsou v pořádku. Nebezpečí představují ti, co to neumí nebo si to pletou.
A k těm finančním aspektům úprav - nejde většinou o to, kolik do toho auta vrazíte peněz. I kutil, který dělá sám v garáži, v tom může proinvestovat neskutečné peníze. Jde o lidi. Pokud je sice v balíku, ale v pohodě, není to takový vopruz jako frajírek, který se považuje za mistra světa - ať je to milionář nebo má křídlo z překližky. Bohužel to je většinou ten samý, který je o týden později omotaný kolem toho stromu...