](./images/smilies/eusa_wall.gif)

Stringo: I nevolba je volba. V dosavadních volbách nevoliči posilovali vítěze voleb. Jak to bude v těch příštích, je ve hvězdách...
Moderátoři: Farrael, Moderátoři
Já si myslím, že to tak úplně není pravda. Musíš se na to podívat z delší historické perspektivy, ne jen z pohledu okupované republiky ve 40. letech minulého století. Každý máme v rodině podobné trauma, někdo větší, někdo horší. Můj byl otec totálně nasazený u VW, později ho převeleli do Prahy do Pragovky, kde se dělaly stíhače tanků na bázi Praga LT 38 tanku. Byl středoškolák, strojař a to Němci respektovali i u totálních nasazenců. Tuberu nebo jinou nemoc si nepřivezl, ale získal nenávist, která ho vedla k účasti v Pražském povstání. Moje matka tehdy byla manželka majitele Lázní Běloves a ty fungovaly na příkaz jako lazaret pro německé oficíry, nikdo majitele lázní neobvinil proto z kolaborace po válce. A protože pod svícnem je největší tma, ukrývala celou válku židy, skupinku. Gestapo na to nějak na udání přišlo a matku zatkli, (bylo jí 22 let), chvíli jí tvrdě vyslýchali a vyhrožovali pistolí u hlavy. Jenže mezi těmi oficíry od Wehrmachtu byl taky nějaký zraněný generál, který na to Gestapo vtrhl, když mu její manžel, (ne můj otec) řekl, co se stalo, seřval je tam na 3 doby a matku odvedl zpět. Gesatpo se pak už ničeho neodvážilo. U nás v rodině se proto nekupují VW auta, protože dnes se jim za otcovu otrockou práci nemohu pomstít jinak, než, že od VW nic nekoupím. Jenže když se na to podíváš z delší historické perspektivy, tak vlastně Němci s námi kromě r. 1866 (Prušáci) nikdy nebojovali, českých pluků bylo na bojišti v r. 1866 hodně, ale v té válce nešlo o nás, ale o vytvoření velkoněmecké říše v rozsahu Svaté říše římské Národa Německého (kdysi jí vládl i Karel IV.). Až do 70. let 19. století nebylo jedno Německo, ale řada rovnocenných německých států. Možná mírně docházelo k nátlaku koncem 18. století v době 7 leté války o dědictví rakouského trůnu pro Marii Terezii, ty války byly na Moravě, ale nás jako Čechů se národnostně netýkaly a navíc Marie Terezie Prušáky zdatně vyhnala (Generál Laudon, atd...). To, že nás Němci utlačovali je moderní propaganda vztahující se k protektorátu a děním těsně před ním, a to byl totalitní exces i pro ty Němce. Podobný, exces, jako jsme měli my s komunisty. A toto tvrzení o našem zotročování Němci je pozůstatek právě jen bolševické propagandy, která je zde zakořeněná. Z první světové války neexistuje ani jeden zásadní protest proti chování německé armády na všech bojištích, v r. 1866 Němci krátce několik málo měsíců, okupovali část Čech, ale z dokumentace a svědectví vyplývá, že se chovali naprosto korektně a neožebračovali ani nevraždili obyvatelstvo. Na rozdíl třeba od Francouzů za napoleonských válek anebo od Turků v době jejich vpádu na Moravu v 16. a 18.- století.
Tohle bych podepsal a rozvádíš jen to, že D má velkou hospodářskou gravitační sílu. Jenže Němci vedli války hlavně v 20. století a velmi důkladné. V 19. století utopili Evropu v krvi hlavně Francouzi a Němci tenkrát stáli většinou na správné straně. Jenže na druhé straně, obchodoval jsem s Němci, s Francouzi, Italy i Švýcary v dobách, kdy jsem řídil fabriku a musím říct, že jedině s Němci se vyjednávalo dobře, Se Šýcary také, ale už trochu méně. O těch ostatních pomlčím.
No v mezích možností (nebyl dřív covid) nevidím za celých 30 let nějaký extra rozdíl. Mé žití je tak nějak stejné. Sny o tom že po volbách se udá něco extra mě nikdy moc nebraly a skutečnost mě o tom vždy přesvědčila. Ale je fakt, že jsem neuměl využít blaho devadesátých let, kdy nám mj. celý svět záviděl nejlepšího ekonoma, co kdy svět stvořil... Možná bych pak toužil po jejich návratu.
To je před FL?
Naše další fóra: | astra-g.cz | opel-astra-h.cz | astra-j.cz | opel-forum.cz | chevroletclub.cz | club-fiat.com | kia-club.net | suzuki-forum.cz |
Partner: | Hyundaiklub.pl |