ziarovky sa nezakazali hned a dopad zrusenia ich vyroby nepostihol planovane statisice pracovnych miest. EU proste nariadila, ze sa nebudu postupne predavat. V tej dobe vsak existovalo mnozstvo funkcnych alternativ (plynove, halogenove, LED) a prirodzene vyhrala LED pretoze bola najlepsia
U aut je ale trochu ine, teda dost
-> zvysovanim dani priamych aj nepriamych spalovak zdrazuje ( v ziarovkovom svetle to znamena ze nestoji 8 kc ale cenou sa blizi k tym cena LED), EV moc nezlacnuje - IKEA LED E27 4W stala par (asi 5) rokov dozadu snad 35kc kus, ceny teraz neviem, mam LED panely vsade.
-> ak sa aj clovek predzasobil, nebolo v plane mu znemoznit pouzivat klasicku ziarovku - takze staromilci mozu pokojne svietit a platit vyssie ucty aj dnes pokial u spalovaku mas uz teraz vyssi level buzeracie (obmedzenie vjazdov do miest, IGL
-> dam krk na to ze STK budu postupne tlacene aby spalovaky "prestali vyhovovat" a tak sa zacne cistka vozoveho parku
->zvyhonovanie EV (parkovanie, nabijanie, domaca infrastruktura, nizsie/ziadne dialnicne poplatky, v mnohych krajinach/regionoch dotacie pre firmy - nalejme si cisteho vina - fakt male percento drahsich novych aut si kupuju sukromnici, vacsina ide na firmy) - toto su DOTACIE aj ked nie uplne vo forme - kup si EV a odpustime ti napr DPH (CR), ak budu prachy tak aj ta bude. Teraz prachy z objektivneho dovodu nie su. CR s tym vsak bude musiet cosi urobit, pac zastupenie EV vo vozovom parku je male.
-> LED bola kompatibilna so svietidlami uz od zaciatu, proste E14 a e27. Pozrime sa na posledych 5 rokov v EV, neustale sa menia konektory, transparencia v nabijacich staniciach je nulova, je to uzivatelsky celkom nanic (natakovat a podat obsluhe 500kc dokaze aj seniorka jazdiaca do obchodu
a pokojne si mozme v roku 2030 toto vlano pozriet a uvidime ako to vsetko dopadlo. Ja som tu na fore od 2007 a pocitam, ze ak Tucson vydrzi tak vydrzim aj ja, minimalne do tych 2030
EDIT mal som blbo typ patice