Tak jsem si po výměně spojky a stratéru a šoku s olejem v převodovce řekl, že už to dáme do kupy pořádně

Zajel jsem včera na diagnostiku do Autolaros Ostrava, ať se kluci mrknou, proč na mě tvrdošíjně už půl roku svítí AIR BAG a poslední týden i ABS. Kontrolku pytlů se jim podařilo zhasnout, byla to prý chyba způsobená kdysi jiskrou na baterii nebo slabým napětím (což mě potěšilo, už jsem pomalu sháněl hodinové pérko jako nejpravděpodobnější příčinu závady a hroutil se z ceny opravy). Cena za hodinku práce 467,- Kč i s daní - není to málo, ale přístup měli fakt profesionální (a mají tam dobrý kafe

). Ovšem ABS na mě svítí dál, a verdikt servismanů je vadné pravé přední čidlo. Ochotně mi sice nabídli nové, ovšem zrovna jsem neměl zbytečných 4850,- Kč na nové

Takže oprava bude muset chvíli počkat a mezitím buď seženu jiné z vrakáče, nebo našetřím tu strašnou sumu. A nebo jsem ještě zjistil, že čidlo je prakticky pouze cívka z drátu 0,05 mm o cca 4000 závitech, takže někdy pomůže nechat ji nějakému elektrotechnikovi, co to umí, přemotat. Tak uvidíme. Ovšem dotaz je takovýto: pokud je nefunkční jedno ze dvou předních čidel, jak se chová celý systém? Vyřadí ABS z provozu, nebo jen nereaguje na podněty z pravého čidla a tedy když se dostane do smyku levé kolo, ABS se normálně zpustí?? V tom případě by to nebylo až tak strašné, v případě velmi ostrého brzdění za běžných suchých podminek jsou do smyku obvykle obě kola. Vyzkoušel bych si to sám, ale nemám po ruce letiště nebo štěrkovou cestu a dělat to na běžné silnici mi nepřijde zrovna bezpečné - ale až se naskytne příležitost zkusím to ověřit - zatím volím variantu jednodušší - moudré hlavy a zkušené mechaniky tady

... Díky za poznatky a kdybyste měli v garáži zbytečné čidlo, sem s ním:)
Dříve: Accent 1.3i 12 V, 1998, 3dv., green metal, sem tam lehce něco jinak, než jak to bylo originál

Nyní: Citroën C5 II generace, 1.6 HDI