Plnění z havarijka vs. z ručení

Pokec o všem, co se jinam nehodí.

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Odpovědět
Odjinud

Plnění z havarijka vs. z ručení

Příspěvek od Odjinud »

Tak jsem zase křusnul auto :( No zase, pred tim mi sjelo blbe zabrzdene do pangejtu. Skoda je ted mensi - jen naraznik, takze tak 20kkč. Nicmene uz to byl regulerni crash proti druhemu autu - ja vyjizdel z benzinky a protahoval se mezi 2 autama, kdy jeden otevrel dvere aniz se podival..

Ted s borcem řešíme, zda to nehodit na havarijko (jakoze 2 nezavisle udalosti, což ale odporuje realitě) nebo využít povinne. Havarijko mi přijde jednodussi papírování a asi bez problémů s plněním a bez ztráty bonusu. Nebo plnění bude stejné? Já vím, že kdysi to kolega řešil na cca 10 starém autě, kdy ho nabourali, a nechtěli proplácet plnou cenu dílů, tak to pořád někde sháněl po vrakáčích. Mám na výměnu ten nárazník, světlo je ok, ale je lehce poškrábané (takže nevím, jestli to nějak rozleští nebo taky na výměnu - to se jim dalších 20kkč chtít platit nebude...)
Na druhou stranu, pokud by se to provalilo, mohli by to vnímat jako pokus o poj. podvod, což se mi nechce riskovat.

Já mám ČPP, on Allianz. Pokud by to šlo z ručení, dáme to tak, že uznáme každý 50 % spoluvinu (prý to lze takto napsat do toho záznamu o nehodě dolů do poznámky).

Případně jestli máte nějaké postřehy jak to řešit a jak určitě ne.
červená i30 III/FL combi, 1,5 DPi / 81 kW, comfort
--- ex: ---
červený ford focus mk.I, 1,6i / 74 kW
červená škoda felicia Lxi, 1,3 MPI / 50 kW
červená škoda 130 GL, 1,3 / 43 kW
Reklama

Vysous

Re: Plnění z havarijka vs. z ručení

Příspěvek od Vysous »

Já vlastně nerozumím úplně přesně situaci. Píšeš, že ti někdo do cesty otevřel dveře - takže vina je jasně na jeho straně, ne? Pak bych si to nechal opravit z jeho povinného ručení a on ať si to zaplatí ze svého havarijního.

Nebo tomu nějak špatně rozumím? Bojíš se, že když to půjde z jeho povinného, nezaplatí ti pojišťovna nový díl? To bych vyřešil tak, že to dáš do opravit do smluvního servisu Alianz (což bude určitě většina autorizáků Hyundai) a necháš servis ať si to s nima vyřídí (což oni umí).

Cokoliv vymýšlet je skutečně pojistný podvod a vyhnul bych se tomu.
i30 kombi MY2022 1.0 T-GDI, Engine Red, Family Smart (od 16.3.2022)
Focus Mk.2 kombi MY2007 1.8, Rudá metalíza!, Ghia (16.3.2016 - 16.3.2022)
tempest
**

Příspěvek od tempest »

Ofiko nikdo rozlešťovat světlo nebude. Máš tam UV lak, jak ho porušíš, tak to bude žloutnout.
Odjinud

Příspěvek od Odjinud »

Vysous píše: 09 dub 2025, 08:56 Já vlastně nerozumím úplně přesně situaci. Píšeš, že ti někdo do cesty otevřel dveře - takže vina je jasně na jeho straně, ne? Pak bych si to nechal opravit z jeho povinného ručení a on ať si to zaplatí ze svého havarijního.

Nebo tomu nějak špatně rozumím? Bojíš se, že když to půjde z jeho povinného, nezaplatí ti pojišťovna nový díl? To bych vyřešil tak, že to dáš do opravit do smluvního servisu Alianz (což bude určitě většina autorizáků Hyundai) a necháš servis ať si to s nima vyřídí (což oni umí).

Cokoliv vymýšlet je skutečně pojistný podvod a vyhnul bych se tomu.
Tak ono je to otázka názoru. Myslím jako jak moc před tebou ty dveře otevře. Když někomu najedeš do otevřených dveří, je to vina tvoje; když ti je tam otevře těsně před tebou, protože se nepodíval, tak jeho. Já myslím, že to byla chyba na jeho straně, on to může vidět jinak, takže kompromis.

V tom případě koukat na autorizáky té jeho pojišťovny?
Odjinud

Příspěvek od Odjinud »

Je nezbytně nutné vyplňovat ten propisovací záznam o nehodě? Já ho neměl s sebou, takže bych teď pro něj musel zajít na pojišťovnu a následně ho s ním ex post vyplnit.
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

Jeden z vas ten papir urcite mel vyplnit, to je zaklad. Kazdopadne tip navic, jel jsem nedavno kolem nehody - 2x auta v sobe na krizovatce a jeden z ridicu chodil kolem a vse tocil na mobil, to se taky muze hodit.

Podobne si natacim auto treba pri pujceni na dovolene, pak je lepsi to mit v mobilu, kdyz by tam pribyly nejaky odreniny atd..
mozecek

Příspěvek od mozecek »

- nehodovy formular je povinna soucast vybavy
- kdyz si ho nemel ty, mel ho on .. je propisovaci tj kazdy berete jeden prupis
- v nejhorsim pripade bych se optal jineho ridice .. ja treba vozim 2
- nehoda se nejak stala a tak se musi zdokumentovat, at uz vami nebo policii (kdy volat policii je jasne dano)
- na vine se muzete shodnout, zejmena popisem udalosti, nicmene nakonec to posoudi pojistovna a vy se pripadne odvolate
- pokud to vnimate ze je vina 50:50 potom z POV pujde kazdemu 50%, zbytek pujde z HAV .. ale to at si vyresi pojistovny mezi sebou, jo bude vas to spoluucast na HAV a jeste malus za nehodu
- stare dily pojistovny neresi - tedy max pokud to byla bouracka pres neopravenou bouracku, problemy jsou s totalni skodou a to se tu nestalo, sepiste ten formular zpetne s puvodnim datem a casem teda jestli to bylo vcera
- jinak do budoucna se pocita s tim ze se opravdu formular o nehode zrusi a vse se bude jen fotit a natacet a AI vyhodnoti skodu rovnou na miste
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
Odjinud

Příspěvek od Odjinud »

Díky za info, pánové.
Odpovědět

Zpět na „Pokec“