Najeto při koupi: 23 900 km
Cena: 500 +- 100

Barva: Sunset Red
Převodovka: 7stupňové DCT (automat)
Motor: 1.5 TGDi, mild-hybrid
Auto jsem vlastně kupovat neplánoval – přijel jsem se podívat na šedou verzi s manuálem a nakonec odjel s červeným automatem. Léta jsem byl zarputilý zastánce manuálu, ale nakonec jsem si řekl proč ne. Určitě bych nekupoval starší ojetinu s automatem - to je pro mě pořád trochu strašák z hlediska spolehlivosti. Toto je ale relativně nové auto, které snad chvilku vydrží.
Co mě potěšilo:
Design a výbava N-line posouvají i30 o kousek výš – pořád je to „jen Hyundai“, ale v tom lepším slova smyslu. Vypadá sportovně, ale nepůsobí přehnaně.
Motor má výkonu dost na běžné i svižnější svezení, převodovka řadí rozumně.
Interiér N-line mě příjemně překvapil – černé provedení, sportovní sedáky, fyzická tlačítka (!) a hlavně analogová přístrojovka, což oceňuju jako konzerva.
I na 18" kolech je komfort solidní.
Co se týče prostoru, podélně je to velmi dobré, na šířku pro 5 lidí už je to vzadu slabší zejména s instalací 2 sedaček.
Co mi vadí:
Do TP jsou zapsaná jen 18" kola, což omezuje možnosti přezutí.
Instalace tažného zařízení je u N-line komplikovanější.
Kvůli mild-hybridu chybí rezerva, což mi dost vadí – v běžném světě se s tím asi dá žít, ale rád cestuji směrem na východ, Rumunsko apod a nedokážu si představit někde uprostřed hor bez signálu shánět asistenci. Mám i druhou zimní sadu a vidím to tak, že na takovou cestu by holt šel zimák do kufru i za cenu omezení prostoru.
Spotřeba je zatím spíš vyšší, uvidím po několika nádržích, jak se to usadí.
Hluk od kol je poměrně výrazný a velmi závislý na typu asfaltu.
A nakonec věc, která mě trochu štve – reálně nelze do nádrže dostat více než cca 43 litrů při dojezdu kolem 0 km. I když papírově má mít 50 l. Na toto téma jsem zde našel i pojednání a rád bych si nějak ověřil, kolik reálně se tam vejde - nejjednodušší cesta je ale nechat dojít palivo, což se mi úplně nechce

Dále nechápu proč je start-stop neaktivní v poloze řadičky P a kdykoliv pustím brzdu. Například při delším stání chci vyřadit a nechat motor vypnutý se zataženou ručkou. Ale jakmile pustíte nohu z brzdy, motor vždy startuje. Je takový problém přidat podmínku ruční brzdy? Pokud chci nechat motor chcíplý nezbývá než stát na brzdě nebo vypnout klíčem. Stání na brzdě nemám rád, jelikož navíc v kolonách toto oslňuje řidiče vzadu, zejména v noci - na to málokdo myslí.
Na tečku mezi oči je neschopnost vypnout couvací senzory při tažném. Tažné sice zatím nemám, ale mám ozkoušené z jiné i30 a je to obecně známý fakt.
Shrnutí:
Hyundai i30 N-line kombi ve verzi DCT je příjemným vozidlem. Auto je slušně praktické, svižné a designově přitažlivější než klasická verze. Některé ergonomické a praktické nedostatky zamrzí. Uvidíme, co přinese delší soužití.