Vydrz brzdovych kotoucu

Tlumiče, nápravy, brzdy.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odpovědět
davidoff_77

Vydrz brzdovych kotoucu

Příspěvek od davidoff_77 »

Ahoj, jako osvc si beru pravidelne auta na operak a ted uz mam 3. Hyundai I30. Dnes jsem byl na rocni prohlidky pri najezdu cca 41t. A z leasinogvky mi psali, ze prefakturovavaji vymenu prednich brzdovych kotoucu. Jako trochu me udivilo, ze se musi menit pri 41t. Predtim jsem je menil pri cca 80t az se divili, ze tak dlouho vydrzely. Nicmene ted jsem na pulce a uz vymena? Nepredpokladam, ze bych po 30 letech zmenil svoje navyky a vice brzdil. navic ma auto 48V baterie do ktere se rekuperuje energie pri brzdeni, takze cekam ze pri vetsine brzdeni se brzdi spis timto.
Kdyz jsem diskutoval v servisu, tak mi tvrdili, ze 41t je uplne normalni, ze dneska uz tolik ty kotouce nevydrzi, ze to kvuli eko oteru je takove spis blato.
Jako mam operak se servisem v cene, takze me stve, ze ikdyz jezdim normalne, zadny agresivni brzdeni, tak doplacim za vymenu. Ve VOP maji limit 50t, ale to evidentne platilo podle servisu pred 5 lety ne dnes.
Muze mi nekdo rict jestli je to normalni najezd na vymenu nebo jak teda? Nebo vlastni zkusenost? Jako stve ze mi vlastne pronajimaji auto ktere ma tak spatne brzdove desticky ze to nezvladne ani jejich minimum.
Navic me zarazi, ze brzdove desticky se taky menily az ted. Cekal bych, ze driv sjedu je nez kotouce. Nebo se pri vymene kotoucu rovnou vymeni i desticky? Ale neni pak neco spatne, kdyz se mezitim desticky nemenily?
Reklama

mozecek

Re: Vydrz brzdovych kotoucu

Příspěvek od mozecek »

Kdyz se podivas na cenu dilu plus pripadne stazeni hran na kotouci, kola jsou uz sundany tak vymena desticek i kotoucu naraz dava casto i smysl. Kotouc ti muze degradovat i tim kde stojis - treba na trave, rychle rezne a ty tu rez odrbes lip nez cisty kov.
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
sud
**

Příspěvek od sud »

ja som menil tento rok po 58t km a 5 rokoch, predne kotuce boli este ok, dosky este v polovici, zadne kotuce uz viac zhnite, dosky ok, menil som kvoli prednym brzdam kde zvykli dosky na jednej strane po nahriati suchat o kotuc, nejazdim plyn brzda a malokedy zatazeny
i30 Combi FAMILY; vyrobene 3/2020; 1.4T-GDI
davidoff_77

mozecek píše: 21 říj 2025, 20:16 Kdyz se podivas na cenu dilu plus pripadne stazeni hran na kotouci, kola jsou uz sundany tak vymena desticek i kotoucu naraz dava casto i smysl. Kotouc ti muze degradovat i tim kde stojis - treba na trave, rychle rezne a ty tu rez odrbes lip nez cisty kov.
Me spis slo o to, ze bych cekal, ze desticky se budou menit driv. Ze treba kdyz kotouce pujdou do haje po 40t, tak timhle stylem bych menil desticky uz treba ve 20t a ne az odejdou kotouce.
Coz mi pak ale smeruje ze tam od vyroby byly spatne kotouce nebo je servis menil zbytecne brzo.
davidoff_77

Co znamena to oznaceni TH? Vim ze je to thickness, ale je to tloustka z vyroby nebo minimalni tloustka?
IMG_20251021_115455.jpg
IMG_20251021_115455.jpg (67.9 KiB) Zobrazeno 174 x
mozecek

Příspěvek od mozecek »

To je prave problem rezavych kotoucu - zastavis na trave, pres noc se trava orosi a odparuje vlhkost, pevne zelezo na povrchu zoxiduje do drolive struktury a rez snadnou osoupes. A zrovna na icku kotouce hnednou fakt rychle. Kdyz je brzdenim nezahreju pred parkovanim po jizde v desti tak, aby se teplem odparila vlhkost, tak je mam do rana rezavy jak liska a prireznou k nim i desticky. Tedy pokud stojis venku na dedine (ve meste je sussi vzduch a hodne asfaltu tak tam je to lepsi), nedej boze na trave, tak odrovnani kotoucu driv nez desticek je realne.

TH 23 MM je MINIMALNI tloustka co musis namerit pred vymenou, mer to na vice mistech
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
davidoff_77

mozecek píše: 22 říj 2025, 13:09 To je prave problem rezavych kotoucu - zastavis na trave, pres noc se trava orosi a odparuje vlhkost, pevne zelezo na povrchu zoxiduje do drolive struktury a rez snadnou osoupes. A zrovna na icku kotouce hnednou fakt rychle. Kdyz je brzdenim nezahreju pred parkovanim po jizde v desti tak, aby se teplem odparila vlhkost, tak je mam do rana rezavy jak liska a prireznou k nim i desticky. Tedy pokud stojis venku na dedine (ve meste je sussi vzduch a hodne asfaltu tak tam je to lepsi), nedej boze na trave, tak odrovnani kotoucu driv nez desticek je realne.

TH 23 MM je MINIMALNI tloustka co musis namerit pred vymenou, mer to na vice mistech
No vsude co jsem videl, tak minimalka byla znacena MIN TH. Neni opravdu TH vyrobni tloustka? Nenasel jsem nikde jake kotouce se davaji na predni osu u modelu Hyundai i30 kom.1.5T-GDI Style AT 5d. Nekde jsem nasel 23mm kde min. je 21mm, proto premyslim co je spravny udaj.
mozecek

Příspěvek od mozecek »

prakticky je to nepouzitelne - technik nebude zkoumat o jaky typ kotouce se jedna, kdo ho vyrobil, pak nekde na webu hledat technicky list, kde vycte ze novy mel 25 a min je 22 a pak teprve zacne merit. Technik je rad ze tam odrbe korozi a spinu aby precetl co ma zmerit. Navic puvodni tloustka je pro vsechny zcela irelevantni
davidoff_77

mozecek píše: 22 říj 2025, 13:36 prakticky je to nepouzitelne - technik nebude zkoumat o jaky typ kotouce se jedna, kdo ho vyrobil, pak nekde na webu hledat technicky list, kde vycte ze novy mel 25 a min je 22 a pak teprve zacne merit. Technik je rad ze tam odrbe korozi a spinu aby precetl co ma zmerit. Navic puvodni tloustka je pro vsechny zcela irelevantni
Ok, to asi dava smysl. Nicmene kdyz jsem pozadal o dukaz ze to melo minimalni tloustku, tak mi poslali tohle:
IMG_20251021_115504.jpg
IMG_20251021_115504.jpg (70.22 KiB) Zobrazeno 114 x
Uz to mereni mi prijde divne, vidim klasicke posuvne meridlo (supleru) a to meri hranu, ktera z principu bude tlustsi, ne? Nemelo by se to merit aspon cm od kraje? Nebo si tu supleru upravili? :)
mozecek

Příspěvek od mozecek »

i nova suplera ma vykrojeni u meritka, a naleve strane je videt ze ji ma vybrousenou :) neres, vymen, blby jestli to musis zaplatit a jen v autorizaku ptze v autorizaku to zaplatis 2x
motorol

Příspěvek od motorol »

Krásná verze auta bez starosti. Ono je i otázka kdo to odslouhlasil? Jestli je min 22 a oni svévolně měnili na 23.. to bych řekl, ze by tech 9 tis km ten mm dal a pak by to bylo v ceně.
Aktuálně: Hyundai i30 2014 new weekend 1,6 MPI
Dříve: Renault megane II sedan 1,6
Felicia 1,3
š105
davidoff_77

motorol píše: 22 říj 2025, 14:46 Krásná verze auta bez starosti. Ono je i otázka kdo to odslouhlasil? Jestli je min 22 a oni svévolně měnili na 23.. to bych řekl, ze by tech 9 tis km ten mm dal a pak by to bylo v ceně.
Podle fotek je TH 23mm, takze tech 23mm bude minimum.
motorol

Příspěvek od motorol »

Pak ok, jen jsem se v těch číslech zamotal. Dalsi otázka je jestli je kotouč na pohled nový? Jestli jen nenaúčtovali a nic nedělali. Šance je malá ale je.
Aktuálně: Hyundai i30 2014 new weekend 1,6 MPI
Dříve: Renault megane II sedan 1,6
Felicia 1,3
š105
Maras

Příspěvek od Maras »

Před měsícem a 42tisíc najeto na garančce mi řekli, přední na 70% a zadní brzdy na 50%.
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81 Kw Smart
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81kw Comfort
Hyundai i30 GDW 1.6 MPI 88 kW Ambassador
HONDA Jazz 1.4 73kW
Ford Focus II Combi 1.6 74kW
Š.120,Favorit,Fabia...
Odpovědět

Zpět na „i30 2016- Podvozek a řízení“