Pískání z prostoru klínového řemene

Startování, spojka, převodovka, provozní kapaliny.

Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři

Odpovědět
sao.paulo
*

Pískání z prostoru klínového řemene

Příspěvek od sao.paulo »

Ahoj, když ráno nebo večer jdu k autu a je chladno a po dešti, tak se mi po nastartování ozývá pískání někde z protoru kolem klínového řemene.
Po ujetí ca. 2km vše utichne.

Dle Hyundai servisu je to normální jev, když je venku chladno a vlhko.

Můj mechanik tvrdí, že to normální není. Že by sundal řemen, zkouknul celý napínací mechanismum, ložisko, atd. . Jenže když to udělá, řekne mi, co je na výměnu, tak mě pak v servisu pošlou někam, pokud zjistí, že tam někdo něco povoloval. Navíc bych stejně musel v Hyundaii objednat origo díly, když vidím, že v druhovýrobě skoro nic není.

Jelikož první 4 roky mi nic nepískalo a i na starých autech, co jsem měl předtím, jsem nic takového nezaznamenal, tak by mě zajímalo, jestli to dělá i někomu z vás nebo ne.

Děkuji.

Pavel
i30 kombi, 1.5DPi Smart, kufr XXL, 2021
Reklama

tempest
**

Re: Pískání z prostoru klínového řemene

Příspěvek od tempest »

Normální to není. Ofiko reklamaci, ať se vyjádří. A ať ukáží v návodu k obsluze, že je to normální a auto může pískat.
Vysous

Příspěvek od Vysous »

V garanční knížce to samozřejmě ošetřené mají. Píše se tam v podstatě, že na zvuky a vibrace způsobené "mechanickou nepřesností" se záruka nevztahuje. Pokud ti v autorizáku řeknou, že to není závada, tak máš v podstatě pecháčka. Ale zkusoušet to samozřejmě můžeš dál.
i30 kombi MY2022 1.0 T-GDI, Engine Red, Family Smart (od 16.3.2022)
Focus Mk.2 kombi MY2007 1.8, Rudá metalíza!, Ghia (16.3.2016 - 16.3.2022)
sao.paulo
*

Příspěvek od sao.paulo »

Tak po zkušenosti, kdy se mi po nahlášení problému z AUTO KP Plus Liberec ani neozvali, v Auto Dorda Plus Česká Lípě mi řekli, že to pískání je normální, jsem teď zavolal do KB Cars v Boleslavi. Tam mi pán hned řekl, že je asi klínový řemen na výměnu, popř. se tam něco musí dotáhnout, a objednal mě na servis. Akorát se na to už nevztahuje záruka (ta je zde jen 2 roky). Pokud vše klapne, tak k nim pojedu ještě minimálně na poslední garančku. Kromě řemene mi budu ještě řešit pazvuky od pantu zadní sedačky, tak jsem zvedavěj, jak si s tím poradí. To je naštěstí ještě v záruce.
Každopádně díky.
Hugo11
**

Příspěvek od Hugo11 »

Obvykle je to remenem samotnym, tzn. by to nemelo stat zadnou astronomickou sumu.
STIB
*

Příspěvek od STIB »

Po třech letech menit řemen.Tvrdne.
I30 1.5DPI 2024
sao.paulo
*

Příspěvek od sao.paulo »

Tak dnes proběhla výměna řemene.

Cena práce po 10% slevě: 373,41 Kč bez DPH (volali mi asi za 20 min., že je to hotové)

Cena řemene po 5% slevě: 2058,65 Kč bez DPH

Celkem: 2942,79 Kč s DPH ...

Takovou dardu jsem opravdu nečekal. Alternativu k řemenu (měl by to být originál) jsem teď našel jen polských stránkách, a to za necelých 1600 Kč.
Ale aspoň něco.
STIB
*

Příspěvek od STIB »

I30 1.5DPI 2024
sao.paulo
*

Příspěvek od sao.paulo »

Díky moc za odkaz. Využiju příště. 🙂

Kolegovi teď na garančce u Logana sami od sebe měnili klínový řemen. Řemen 800Kč, práce necelých 400Kč.

Uvažuju do budoucna o Tusconovi, ale radši si pečlivě nastuduju, co by mě v servisu čekalo. Prej je snad nějaká ochranná lhůta (5 let), kdy se od uvedení určitého modelu na trh nesmějí na něj prodávat určité díly z druhovýroby.
Durino
**

Příspěvek od Durino »

STIB píše: 15 říj 2025, 06:41 Po třech letech menit řemen.Tvrdne.
Uz po 3 rokoch? Ja som na i20 menil po 7,5 roku preventivne (nemal som velky najazd), lebo som na nom videl drobne praskliny, ale nic nepiskalo. Novy som dal CONTITECH ELAST, uvidime, kolko zvladne tento.
sao.paulo
*

Příspěvek od sao.paulo »

Tak tři dny po výměně jsem v noci nastartoval auto a řemen zase píská. Jestli nebyla chyba, že mi ho měnili hned po tom, co jsem k nim přijel po půlhodině jízdy po dálnici. Jestli by se to nemělo dělat na studeném autě.
Minko

Příspěvek od Minko »

Z mojich skusenosti (ale ine auto a motor :hyu: ) po vymene remena to na bezpiskanie nedokaze spravit nikto. Vyskusane niekolko znackovych aj neznackovych servisov, vymenenych niekolko remenov :mrgreen: prejavuje sa to najma ked je vonku mokro kratko po nastartovani.
Dacia Duster TCe 100 LPG Arizona Orange Journey + country pack 01/2024-
Hyundai i20 1.2 62kw CHIC Phantom black + winter pack 8/2017
ex Škoda Fabia 7/2019 - 1/2024
ex Kia cee´d_SW 02/2015 - 08/2017
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

sao.paulo píše: 25 říj 2025, 01:42 Tak tři dny po výměně jsem v noci nastartoval auto a řemen zase píská. Jestli nebyla chyba, že mi ho měnili hned po tom, co jsem k nim přijel po půlhodině jízdy po dálnici. Jestli by se to nemělo dělat na studeném autě.
Už bude opotrebené aj niečo v trase remeňa.. drážky na remenici kľukovky alebo aj niektoré ložisko môže robiť problém. Rovnako aj voľnobežka na alternátore môže blbnúť. Bude to chcieť hlbšiu analýzu na studenom aute.
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
103kw
*

Příspěvek od 103kw »

Zda pískání způsobuje řemen nebo nějaké ložisko lze jednoduše zjistit tak že při běžícím motoru nastříkám (třeba rozprašovačem) vodu na vnitřní stranu řemene. Pokud ztichne tak pískání způsobuje řemen, pokud ne tak pískání způsobuje nějaké ložisko.
sao.paulo
*

Příspěvek od sao.paulo »

Řekl bych, že to teď bude pískat jen, když budou nízké teploty a vlhko. Třeba teď v poledne po nastartování studeného auta bylo vše ok.
Před výměnou a po výměně to pískalo vždy jen pár minut/km. Po zahřátí klid. Kdyby to bylo ložisko, tak by mělo pískat hlavně po zahřátí. Třeba bude stačit jen řemen víc natáhnout (měnili mi ho, když auto bylo zahřátý).
Ale díky za radu. Test s vodou zkusím s mechanikem, až se budou měnit gumy.
Odpovědět

Zpět na „i30 2016- Motor a převodovka“