Vymena mot. oleje (1,5 DPi)
Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři
Vymena mot. oleje (1,5 DPi)
Ahoj,
lama dotaz - kdyz se meni mot. olej u i30/1,5 DPi, sundava se kvuli tomu ten cely spodni plastovy kryt mot. prostoru nebo se tam dostava takovym tim vykusem v tom krytu?
Ptam se hlavne proto, ze ted mi delali obnovu nastriku spodku dinitrolem, sundavali tedy vsechny plasty na spodku, no a ten predni (pod motorem) nebyli uz s to v jednom miste pridelat (sroub drzel v nejakem plastovem protikuse a strhli asi zavit), tak ho navrtali o cca 3 cm vedle. Drzi to, ale prijde mi to jako prasacky reseni (za ty prachy, co to stalo). No a ted mam v Po garancku, takze si rikam, jestli to resit...
lama dotaz - kdyz se meni mot. olej u i30/1,5 DPi, sundava se kvuli tomu ten cely spodni plastovy kryt mot. prostoru nebo se tam dostava takovym tim vykusem v tom krytu?
Ptam se hlavne proto, ze ted mi delali obnovu nastriku spodku dinitrolem, sundavali tedy vsechny plasty na spodku, no a ten predni (pod motorem) nebyli uz s to v jednom miste pridelat (sroub drzel v nejakem plastovem protikuse a strhli asi zavit), tak ho navrtali o cca 3 cm vedle. Drzi to, ale prijde mi to jako prasacky reseni (za ty prachy, co to stalo). No a ted mam v Po garancku, takze si rikam, jestli to resit...
červená i30 III/FL combi, 1,5 DPi / 81 kW, comfort
--- ex: ---
červený ford focus mk.I, 1,6i / 74 kW
červená škoda felicia Lxi, 1,3 MPI / 50 kW
červená škoda 130 GL, 1,3 / 43 kW
--- ex: ---
červený ford focus mk.I, 1,6i / 74 kW
červená škoda felicia Lxi, 1,3 MPI / 50 kW
červená škoda 130 GL, 1,3 / 43 kW
- Reklama
Re: Vymena mot. oleje (1,5 DPi)
Dostává se tam tím výkusem,pokud nechceš sundat celý kryt. Jinak,tohle bys asi měl psát do téma "motor 1.5 DPi"
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81 Kw Smart
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81kw Comfort
Hyundai i30 GDW 1.6 MPI 88 kW Ambassador
HONDA Jazz 1.4 73kW
Ford Focus II Combi 1.6 74kW
Š.120,Favorit,Fabia...
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81kw Comfort
Hyundai i30 GDW 1.6 MPI 88 kW Ambassador
HONDA Jazz 1.4 73kW
Ford Focus II Combi 1.6 74kW
Š.120,Favorit,Fabia...
čaute páni,
kedže mi už konči záruka na 1.5DPi, tak olej si budem meniť sám. Neviete aký je presný rozmer kľúča na olej. filter ? 90mm/15 hran ?
Univerzálny nechcem. Ďakujem za info.
kedže mi už konči záruka na 1.5DPi, tak olej si budem meniť sám. Neviete aký je presný rozmer kľúča na olej. filter ? 90mm/15 hran ?
Univerzálny nechcem. Ďakujem za info.
i30 1.5DPi
-
cestovatelcasem
- **
taky jsme utrhli šrouby (celkem 2) při sundavání podmotorovýho krytu u 1,4l MPI (G4LC). Dokonce ty zbylý části šroubů v závitu zůstaly a nechtěly mrchy jít ven... Naštěstí můj švára zvládl za pomoci závitníků udělat ve stejnym závitu větší s jinými šrouby. Ze zdánlivě triviální práce se pak tím pádem stala pro ruce titěrná práce na cca 3hod.
Švára byl názoru, že u naší i30 výrobce "zapomněl" naolejovat šrouby (někde špuntošrouby) držící podmotorovej kryt, takže se pak po 5ti letech 2 z nich prostě utrhly kvůli reznutí... I něco říkal, že dle čísla vyraženýho na těch org. utrženejch šroubech se nejspíš nebude jednat o kvalitní ocel.
Měl jsem po tý akci nápad, že bych rozříznul celej podmotorovej kryt na dvě části (pod motorem a pod převodovkou) a pak zas pospojil šroubama (špuntošroubama) zpět. I když by bylo bývalo dobrý ty 2 části uprostřed spojit pro celkovou větší strukturální tuhost při vibracích, větru atd. za jízdy, nakonec jsem od tohohle záměru upustil, páč mě švára strašil, že bych nemusel projít na STK třeba kvůli nedodržení EUR6dtemp limitů (tentokrát co do hluku atd.)...no nevím
Ale jednou, až budu zas měnit převodovej olej, to stejně udělám, páč by to ušetřilo spoustu práce a rizik právě s utržením zarezlých šroubů...
Btw. švára měnil současně se mnou ve stejnou dobu převodovej olej na svý Kia Sportage 1,6l z r.2016, tj. o cca 4 starší než naše i30. I ta už má podmotorovej kryt. Ale (asi) protože měla šrouby v závitech naolejovaný, při odmontovávání podmotorovýho krytu se nic neutrhlo... Ža by fakt kvalita
dílů šla dolů... ? Nebo má být člověk fakt tak paranoidní, že by si jeden mohl myslet, že je tahle novodobá fušeřina záměr, aby občejnej smrtelník prostě do servisu zajet musel, i kdyby měl nájezdovou ramu u sebe doma, protože prostě ty zarezlý šrouby sám neodmontuje?!
Švára byl názoru, že u naší i30 výrobce "zapomněl" naolejovat šrouby (někde špuntošrouby) držící podmotorovej kryt, takže se pak po 5ti letech 2 z nich prostě utrhly kvůli reznutí... I něco říkal, že dle čísla vyraženýho na těch org. utrženejch šroubech se nejspíš nebude jednat o kvalitní ocel.
Měl jsem po tý akci nápad, že bych rozříznul celej podmotorovej kryt na dvě části (pod motorem a pod převodovkou) a pak zas pospojil šroubama (špuntošroubama) zpět. I když by bylo bývalo dobrý ty 2 části uprostřed spojit pro celkovou větší strukturální tuhost při vibracích, větru atd. za jízdy, nakonec jsem od tohohle záměru upustil, páč mě švára strašil, že bych nemusel projít na STK třeba kvůli nedodržení EUR6dtemp limitů (tentokrát co do hluku atd.)...no nevím
Btw. švára měnil současně se mnou ve stejnou dobu převodovej olej na svý Kia Sportage 1,6l z r.2016, tj. o cca 4 starší než naše i30. I ta už má podmotorovej kryt. Ale (asi) protože měla šrouby v závitech naolejovaný, při odmontovávání podmotorovýho krytu se nic neutrhlo... Ža by fakt kvalita
chlapi ozaj sa nedajte nikto kto už menil sám olej na 1.5DPi (2020 a novšie) ?
i30 1.5DPi
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
olej od 2020 a novsie si moc ludi samo nemenilo, pretoze je v zaruke a autorizak by mal blbe reci
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
- Axel.Foley
Šrouby nemaže výrobce, nedělá to ani autorizovaný servis. Pak to dopadne tak, jak popisuješ výše.cestovatelcasem píše: 08 led 2026, 13:59 taky jsme utrhli šrouby (celkem 2) při sundavání podmotorovýho krytu u 1,4l MPI (G4LC). Dokonce ty zbylý části šroubů v závitu zůstaly a nechtěly mrchy jít ven... Naštěstí můj švára zvládl za pomoci závitníků udělat ve stejnym závitu větší s jinými šrouby. Ze zdánlivě triviální práce se pak tím pádem stala pro ruce titěrná práce na cca 3hod.![]()
Měl jsem po tý akci nápad, že bych rozříznul celej podmotorovej kryt na dvě části (pod motorem a pod převodovkou) a pak zas pospojil šroubama (špuntošroubama) zpět. I když by bylo bývalo dobrý ty 2 části uprostřed spojit pro celkovou větší strukturální tuhost při vibracích, větru atd. za jízdy, nakonec jsem od tohohle záměru upustil, páč mě švára strašil, že bych nemusel projít na STK třeba kvůli nedodržení EUR6dtemp limitů (tentokrát co do hluku atd.)...no nevímAle jednou, až budu zas měnit převodovej olej, to stejně udělám, páč by to ušetřilo spoustu práce a rizik právě s utržením zarezlých šroubů...
Btw. švára měnil současně se mnou ve stejnou dobu převodovej olej na svý Kia Sportage 1,6l z r.2016, tj. o cca 4 starší než naše i30. I ta už má podmotorovej kryt. Ale (asi) protože měla šrouby v závitech naolejovaný, při odmontovávání podmotorovýho krytu se nic neutrhlo... Ža by fakt kvalitadílů šla dolů... ? Nebo má být člověk fakt tak paranoidní, že by si jeden mohl myslet, že je tahle novodobá fušeřina záměr, aby občejnej smrtelník prostě do servisu zajet musel, i kdyby měl nájezdovou ramu u sebe doma, protože prostě ty zarezlý šrouby sám neodmontuje?!
Co se týče kvality některých dílů, ta je celkem diskutabilní: na zadním kole jsem při výměně brzd strhnul očkovým klíčem hlavu šroubu, který drží třmen. Ne a ne povolit. Tak jsem lehce zabral... a bylo po něm
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
OMG kolik je na podvozku te i30ky takovych debilnich sroubu? ze bych si snad radeji nasel cas a sel je zkusit rovnou povolit, kdyz pujdou lehce a maznout
brzdy teda nepocitam, spis takove pitomosti jako drzaky krytu apod.
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
-
petercheco
- *
Vždyť ten kryt vůbec netřeba sundavat... Jsou tam krásné dva servisní otvory na vyšroubování filtru a výpustního šroubu 

Hyundai i30 kombi 2025, 1.5 DPI 71kW, man. převodovka, Style Safety
Shell Helix Ultra AH 0w-20 / Liqui Moly Special Tec AA 0w-20
Shell Helix Ultra AH 0w-20 / Liqui Moly Special Tec AA 0w-20