Tucson 4x4 n line 6AT HEV spotřeba

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
BestFriendCZ

Tucson 4x4 n line 6AT HEV spotřeba

Příspěvek od BestFriendCZ »

Zdravím vás, jsem tu nový. Nějakou zkušenost s vozy Hyundai už mám. Měl jsem 5 let i30 a 6let Tucson 4x4 diesel 2020 manual. Chtěl jsem se zbavit dieselu jelikož většinu cest poslední roky byly čisté město a občas okresky. S hybridem a automatem nemám žádné zkušenosti... získávám první ...opravdu mě zaráží spotřeba kterou mi ukazuje palubní počítač a pak podle toho odvozený dojezd. Po 300 km které s autem zatím mám byla dlouhodobá spotřeba 9-10 km/L. Kdyz zkusím vynulovat a jedu okresky 50 km není problém aby mi počítač ukazoval 10-11. Co mě zaráží ale nejvíce.. když sledují aktuální spotřebu(modrý pruh aktuální spotřeby na palubním PC) je tento efekt kdy jedu po městě třeba 5-10km tak v okamžiku kdy pustím plyn nebo auto přepne na EV okamžitá spotřeba vystřelí na palubním PC na maximum.... nejsem žádný sportovní jezdec jezdím celou dobu v ECO módu žádné prudké slapani na plyn či rozjezdy auto má módy jen ECO a Sport....proto i takovez pozvolné popojíždění po městě mě díky tomu efektu nemá problém ukázat 9.5l...jak jsem říkál zkušenosti s tím vším teprve získávám ale ty hodnoty co mi ukazuje palubní počítač mě hodně zaráží hlavně ten efekt kdy pustím plyn auto jede na volno a nesvítí ani EV. Zatím jsem tankoval jen jednou...proto bych se rád zeptal zkušenějších uživatelu jestli je to normální či je to problém nastavení palubního PC nebo problém auta.
Reklama

Bagrid
*

Re: Tucson 4x4 n line 6AT HEV spotřeba

Příspěvek od Bagrid »

km/l není to samé jako l/100km. Předělej si jednotky v PP.

Nejsi první a asi ani poslední viz https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.p ... 89#p655489
Hyundai Tucson IceBreaker 1.6 T-GDI 4×4 2019
Ex: Dacia Duster 1.6 SCe 2018
Ex: Fiat Doblo 1.9 JTD 2002
BestFriendCZ

Ahoj a děkuji za vysvětlení/uklidnění:) hned zítra zkusím toto nastavení v palubním počítači dohledat.
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

Ako písal Bagrid.. najprv si nastav korektné jednotky... ale spotrebu posudzuj až po pár tisíc km. Motor si potrebuje zabehnúť/"sadnúť si", ty sa musíš naučiť s celým hybridným systémom žiť.
V princípe ale počítaj, že zvlášť v zime to zázračnú spotrebu mať nebude.. teda na krátkych trasách pod 20-30km určite. Aby to malo "hybridnú" spotrebu, tak sa musí primerane zohriať motor - čo potrebuje pár kilometrov, celý čas jazdy si kúrenie kradne nemalý tepelný výkon, takže to sa musí tiež dopĺňať bežiacim motorom. Všimol som si tiež, že si to pri mrazoch chráni trakčný akumulátor, takže využíva maximálne tretinu kapacity, občas len štvrtinu. Keď sa to celé spočíta, tak minimálne prvých 5-10km to žerie minimálne rovnako ako nehybridný benzín s manuálom. A aby si to celé na seba niečo zarobilo, tak to potrebuje aspoň tých 20-30km, keď to už dokáže za jazdy efektívnejšie rekuperovať, dobíjať prebytkami energie zo spaľovacieho motora a jazdiť aj na elektrinu a znížiť celkovú priemernú spotrebu. Ale toto nie je realita len :hyu: HEV... platí to všeobecne pre všetky hybridy.
No a v tvojom prípade tomu nepomáha ani tá 4x4.. to je určite +1l/100km... voči predokolke.

Za mňa zatiaľ zimné skúsenosti.. v lete očakávam určite niečo pozitívnejšie..
Hyundai Tucson NX4 HEV, 158kW, 2WD, Style+IQ-LED
ex.Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
Axel.Foley

Příspěvek od Axel.Foley »

BestFriendCZ píše: 01 úno 2026, 17:47 Zdravím vás, jsem tu nový. Nějakou zkušenost s vozy Hyundai už mám. Měl jsem 5 let i30 a 6let Tucson 4x4 diesel 2020 manual. Chtěl jsem se zbavit dieselu jelikož většinu cest poslední roky byly čisté město a občas okresky. S hybridem a automatem nemám žádné zkušenosti... získávám první ...opravdu mě zaráží spotřeba kterou mi ukazuje palubní počítač a pak podle toho odvozený dojezd. Po 300 km které s autem zatím mám byla dlouhodobá spotřeba 9-10 km/L. Kdyz zkusím vynulovat a jedu okresky 50 km není problém aby mi počítač ukazoval 10-11. Co mě zaráží ale nejvíce.. když sledují aktuální spotřebu(modrý pruh aktuální spotřeby na palubním PC) je tento efekt kdy jedu po městě třeba 5-10km tak v okamžiku kdy pustím plyn nebo auto přepne na EV okamžitá spotřeba vystřelí na palubním PC na maximum.... nejsem žádný sportovní jezdec jezdím celou dobu v ECO módu žádné prudké slapani na plyn či rozjezdy auto má módy jen ECO a Sport....proto i takovez pozvolné popojíždění po městě mě díky tomu efektu nemá problém ukázat 9.5l...jak jsem říkál zkušenosti s tím vším teprve získávám ale ty hodnoty co mi ukazuje palubní počítač mě hodně zaráží hlavně ten efekt kdy pustím plyn auto jede na volno a nesvítí ani EV. Zatím jsem tankoval jen jednou...proto bych se rád zeptal zkušenějších uživatelu jestli je to normální či je to problém nastavení palubního PC nebo problém auta.
Chtělo by to naučit se číst a trochu se zamyslet nad tím, co auto píše :idea:

Na druhou stranu, je zarážející, že auta chodí k zákazníkovi s tímto pro CZ + SR trhy neobvyklým nastavením.
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
Maras

Příspěvek od Maras »

To není zarážející,je to jedno. Měl by to říct při předávání vozu prodejce a když ne, od čeho je manuál k vozidlu?
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81 Kw Smart
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81kw Comfort
Hyundai i30 GDW 1.6 MPI 88 kW Ambassador
HONDA Jazz 1.4 73kW
Ford Focus II Combi 1.6 74kW
Š.120,Favorit,Fabia...
BestFriendCZ

Díky za rady. Přepnul jsem to a od posledního vynulování cca 80km se to drží po změně jednotek a přepočtu na 8l na 100km. Budu to vice sledovat plus jak příště natankuji plnou tak to zkusím pak přepočítat do dalšího tankování taky...jinak manuál by jistě taky pomohl :)) mám v plánu jak budou trochu volnější večery do toho mrknout ....zatím díky omezenému času testuji auto pokus omyl:)
dibarbora

Příspěvek od dibarbora »

Axel.Foley píše: 02 úno 2026, 06:20
Chtělo by to naučit se číst a trochu se zamyslet nad tím, co auto píše :idea:

Na druhou stranu, je zarážející, že auta chodí k zákazníkovi s tímto pro CZ + SR trhy neobvyklým nastavením.
spotreba v km/l je Ázijská špecialita.. tak tam bude asi prameniť, tá SW tvrdohlavosť (aj keď dosť dobre nepochopím tú hlavu, čo odkopírovala z US MPG do metrickej sústavy, predsa len na ten galón sa prejde určite zaujímavejšie číslo ako na liter).
Keď som teraz preberal auto, tak ma predajca upozornil, že najnovšie je dobrým zvykom si skontrolovať nastavenie auta po každom sw update. Nie je nič výnimočné, že po update si to tvrdohlavo nastaví default hodnoty.. takže aj jednotky spotreby okrem iného.
Hyundai Tucson NX4 HEV, 158kW, 2WD, Style+IQ-LED
ex.Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
Axel.Foley

Spousta lidí pracuje bez toho, aby použila mozek. Tohle je jeden případ z mnoha. Další je manuál k mojemu autu, ten je taky přeložený z původního jazyka bez toho, aby dotyčný věděl, co píše a jak co funguje ](*,)

U :hyu: / Kia se už přestávám divit.
Axel.Foley

Maras píše: 02 úno 2026, 07:11 To není zarážející,je to jedno. Měl by to říct při předávání vozu prodejce a když ne, od čeho je manuál k vozidlu?
Jak vidíš sám, pro některé lidi to jedno není a akorát je to vyplaší.
BestFriendCZ

Je mozne že to bylo tím updatem. Při testovacích jízdách to bylo nastavené správně a když jsem auto přebíral a vkladal se tam můj profil tak auto chtělo nějaké updaty a pak už jsem rovnou jel:) okamžitá spotřeba hned začala skákat kolem 10+ tak si říkám prepnu si pohled radsina PP na čtyřkolku ať nestresuje a podívám se po delší době :) no a když jsem zkontroloval po 60km tak jsem si řekl a sakra tady něco nehraje:)))) budu se muset ale s autem více seznámit ...při delších zimních večerech se podívám i do toho manuálu...každopádně všem děkuji za zpětnou vazbu :mrgreen:
Axel.Foley

Stane se.
Odpovědět

Zpět na „TUCSON“