Jak správně používat klimatizaci v autě

Vše co se týká techniky, zapojení, ND

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Odpovědět
milosh
Administrátor

Jak správně používat klimatizaci v autě

Příspěvek od milosh »

Jak používate klimatizaci v autě? Dnes už asi máme skoro všichni tu automatickou. Používáte ji denně nebo třeba jen v zimě na odmlžení a v létě když jedete dál a je vedro jako dnes?

Můj častý provoz je po městě, tak ze 70-80% a mnohdy to jsou třeba 2km, 5km poskakování :) Nejsem si jistý, že to by té automatické klimě dělalo dobře, nejen že auto bude mít vyšší spotřebu, ale taky se ta klima během těch pár km ani nestihne "vychladit".

Co já si pamatuju z autoškoly, byl doporučováno když jedu například 50km, tak abych na posledních 3-5km už klimu vypnul, aby pak nesmrděla.

Hodně lidí mi doporučuje jezdit na auto klimu celý rok, ale s mým stylem jízd mi to moc smysl nedává.

Jak to máte vy? Rád se poučím a inspiruji, ale opravdu co doporučí Gemini nebo ChatGPT neberu jako jedinou správnou pravdu.
Reklama

Mr. HYUNDAI

Re: Jak správně používat klimatizaci v autě

Příspěvek od Mr. HYUNDAI »

Tak princip jediné správné pravdy neuznávám :mrgreen: . Každému, co mu vyhovuje.
Já jsem býval strašný odpůrce automatické klimy a používal jsem jí jen na dlouhé trasy, ale s tím, jak se pořád otepluje a jak se kvalita fungování automatických systémů zvyšuje (a asi i s postupující leností) se za mě stal v tomto směru uživatel. Celoročně nastavených 22 stupňů, režim AUTO, A/C zapnuto a ať se trpaslíčci starají. Díky elektrifikaci obou aut občas zapnu klimu dopředu, aby interiér zchladila, zejména, když mě čeká krátká trasa, ale jinak do toho nesahám.
27. (FORD 2.) Kuga Active X PHEV
26. (FORD 1.) Explorer
milosh
Administrátor

Příspěvek od milosh »

No asi k tomu taky dospěju. Včera jsme řešili jednu věc. Jeli jsme celá rodina a synek si stěžoval, že to na něj dozadu málo fouká. Měl jsem to na auto 22C. Průduchy dozadu mám :D Co s tím? Zase nechceme se ženou vepředu mrznout a mít tam 18 aby dozadu těch 22 + - doletělo.
Minko

Příspěvek od Minko »

Pouzivam celorocne bezi stale ci automaticka ci manualna. V zime a v dazdi pekne odvlhcuje v lete chladi. Na tych par dni v roku mi nedava zmysel ju vypinat. A to ani ekonomicky, skusal som vypinat kedysi tu manualnu rozdiel v spotrebe bol zanedbatelny (ani sa to nepriblizilo k vecne omielanemu 0,5L/100 km)- asi tym ze to neslo bez otvoreneho okna cim sa ten rozdiel maze. Co sa tyka nejakeho vypinania pred koncom jazdy- ani nahodou radsej dam raz rocne vycistit klimu ako sa dusit vo vlastnej stave- ono aj pri terajsich teplotach staci 5-10 minut na to aby sa clovek prepotil ako stara (pracovnicka najstarsieho remesla), nedajboze si neviem predstavit to robit ked je vonku 35 napriklad.
Dacia Duster TCe 100 LPG Arizona Orange Journey + country pack 01/2024-
Hyundai i20 1.2 62kw CHIC Phantom black + winter pack 8/2017
ex Škoda Fabia 7/2019 - 1/2024
ex Kia cee´d_SW 02/2015 - 08/2017
oltcitak

Příspěvek od oltcitak »

Keďže mam len manuálnu, tak.je to jasné. Sice som jej zabudoval termostat, aby spinala podla.teploty, ale ked som.zistil, ze to len spina spojku klimakompresoru, tak som.to odstavil. A vzadu je odstavená (pre netesnost a nechuť to znovu opravovat). A tak beží v lete na dlhších trasách furt. Vnutorny okruh a zapájam k.tomu externe vetranie s bufíkom, kedy ten vzduch ide až k zadnym dverám, tam sa nasaje bufom a výstup vzduchu je za sedadlom vodica vpredu. Tak to pekne premiesa v celom aute. Klimu vypínam pred dlhými, tiahlymi stupaniam, aby som nestracak vykon. Original plne napusteny system 1200g chladiva má mechanickú stratu na motore az 5-7kW. A v tom kopci to poznať je. Taktiež dlhe presuny v noci radšej riešim vetraním cez okná. Ale otepluje sa a ja budem musieť spojazdniť aj zadnú klimu, lebo ta predná uz nestačí. Jazda na juh s takým obrovským čelným sklom, do ktorého praží južné slnko neuchladí asi nič :lol:
"Rexík" 4WD, 2,5l CRDi 103kW

Kód: Vybrat vše

http://oltcitak.rajce.idnes.cz/
mozecek

Příspěvek od mozecek »

na to mame v rodine taky 2 nazory :lol:
- otec jezdi 365 dni v roce na rezim auto, ale jezdi ruzne dlouhe trasy od 3 do 200 km
- ja jezdim vetsinou mesto 3 km, bezne mam klimu vypnutou, pri x-te jizde ji zapnu aby se protocila, ikdyz to teplota nevyzaduje. Kdyz je v lete venku na chcipnuti tak ji samo zapnu, nebo v zime na odmlzeni. Na delsich trasach pres leto ji vetsinou zapinam .. proto sem si ji koupil ze. Ale vzdy se ji snazim vypinat uz driv pred dojezdem aby se vysusila.
Za 20 let jsme ani na jednom aute nemeli s klimou problem. Bez ohledu na styl pouzivani, po vypnuti klimy vetrani chvili smrdi.
Co sem pochopil tak klime skodi dlouhodoba necinnost - proto ji obcas zapnu i na chvili a pak je idealni ji vysouset tim ze ji vypnu driv nez dojedu.
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
Odpovědět

Zpět na „Technická Sekce“