Zdravím,
netuším, jak jsou dělané LED žárovky, které se prodávají, ale do parkovaček jsem si dělal vlastní a zatím s nimi nejsou nejmenší potíže, drží už několik měsíců a pohoda. Zhlediska LED je nejlepší, pokud budou napájeny z proudového zdroje, sám jsem ovšem šel cestou méně ekologickou a ohřívám atmosféru topícím odporem. Je to designově jednodušší a bezpečnější
Použil jsem do každého světla celkem čtyři pětimilimetrové LED, zapojené vždy dvě a dvě do série, každá série s vlastním rezistorem.
Dovolím si ještě pár poznámek k dřívějším příspěvkům.
- Při výběru LED je potřeba dávat pozor nejen na svítivost v mcd, ale také vyzařovací úhel. Např. 4,5cd/50stupňů vyzáří asi 2x více světla než 13,5cd/20stupňů. Pro "silné" osvětlení je pak přejít z vysocesvítivých LED k LED výkonovým (>=1W), samozřejmě na úkor vyšší spotřeby (v porovnání s klasickými LED, nikoliv žárovkami!)
- při srážení napětí na rezistoru je potřeba tento dimenzovat tak, aby přes LED tekl max. proud při napětí kolem 18-20V
- dopručoval bych LED provozovat někde mezi 1/2 až 3/4 max proudu. Pro proudy blízké max. proudu se snižuje životnost LED, klesá její účinnost (zvyšuje se její zahřívání) a to při "nepodstatném" zvýšení světelného toku.