Tak jsem se pustil do toho, co jsem chtěl udělat dlouho a podíval se na nabídku a jal se počítat. Tady je kopie mých příspěvků ze zmíněné diskuze:
a druhý:Podívejme se na dva roky staré zástupce nižší střední třídy Octavii a i30.
Octavia Ambiente 1.9TDi, rv. 2008, cena v AAA Auto 330 tisíc při platbě hotově. Kupní cena kolem 500 tisíc. Ztráta hodnoty po dvou letech 34 % a přijdu o 170 tisíc korun.
i30 CW Classic Plus, rv. 2008, cena v AAA Auto 260 tisíc při platbě hotově. Kupní cena kolem 390 tisíc. Ztráta hodnoty po dvou letech 33,3 procenta a přijdu o 130 tisíc korun.
A teď ještě pro srovnání Fabii:
Škoda Fabia Ambiente 1,2 HTP, rv. 2008, v AAA Auto za 190 tisíc při platbě hotově. Kupní cena cca 300 tisíc. Ztáta hodnoty po dvou letech 36,6 procenta a přijdu o 110 tisíc.
Ještě si myslíš, že korejci obecně ztrácejí více hodnotu?
Tak ještě jeden příklad: Kupoval jsem i30 CW komfort, jako nový vůz s motorem 1.6i jako skladovku za 299900 Kč letos v březnu. Kdybych ho teď prodával, dostanu za něj cca 280 tisíc. To jde, ne?
Tudíž, pokud vám někdo bude tvrdit podobný nesmysl, můžete ho poslat do háje, tentokrát i s argumenty. Vím, že to není naprosto reprezentativní srovnání, ale jen tak pro představu.A teď ještě zběžně podle Tipcars:
Rio v nejvyšší výbavě - za dva roky pokles ceny z 349 tisíc (nový vůz dnes) na 189 tisíc, pokles ceny 46 procent.
Škoda Fabia 1.4 TDi Sport - za dva roky pokles z dnešní ceny 405 tisíc na 210 tisíc, tedy 48 procent.