Klíč na olejový filtr

Startování, spojka, převodovka, provozní kapaliny.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
vortata
*

Klíč na olejový filtr

Příspěvek od vortata »

Olejový filtr je pro demontáž asi špatně přístupný a tak se prodává klíč, který po nasazení se dá otočit nasazením čtyřhranu 10 mm. Ten klíč však má buď 18 nebo 17 počet hran nebo i 15. Ví někdo jaký klíč mám koupit na můj vůz?
Tucson 1.6 T-GDi 110 kW Start manuál, barva ledově bílá, 12/2023
Reklama

dibarbora

Re: Klíč na olejový filtr

Příspěvek od dibarbora »

Verzie filtračných vložiek - filter kitov (a tým pádom aj víčok filtrov) sú dve...
Mahle - 263502M000
UFI - 263502M100

Na oboch je 6 hran.. žiadny 18,17 ani 15 hran.. neviem kde si sa takú volovinu dozvedel.
Čo je dôležité povedať, podľa VIN sa nedá určiť ktorú verziu filtra tam máš - sú navzájom nekompatibilné a v motorárni to montovali ako prišlo... takže aj mechanik v servise si ide nafasovať diel až keď pozrie pod auto.. pokiaľ z histórie zákaziek nevie identifikovať, čo sa tam pri skorších prehliadkach montovalo.
Takže pekne vlezieš pod auto, zistíš si typ filtra, odmeriaš si rozmer toho 6hranu a kúpiš(ak už nemáš) normálny orech do goly daného rozmeru.
Druhovýroba sa zatiaľ veľmi nerozbehla.. videl som asi len na verziu MAHLE od BOSHU nejaký kit. Takže kupovať budeš musieť pravdepodobne v autorizáku. Kit stojí niečo cez 30€ na SK, takže kupovať pokusne obe verzie je mrhanie peňazí. Ale ak tam máš verziu UFI (ako aj ja), tak si tie kit-y kúp rovno dva, pretože nepodarkovosť je až zarážajúca, za ostatné tri prehliadky, som po dvoch z nich reklamoval tečúci olej z filtra.. netesnil dobre O krúžok, ktorý sa tam mení a je súčasťou kitu.

PS filter nie je vôbec zle dostupný.. dokonca má v podmotorovom kryte aj dvierka, takže netreba ani celý spodok rozoberať. Aby si olej vypustil a filter vymenil. Treba si najprv auto "preliezť".. ak chceš nejaký servis robiť svojpomocne..
Hyundai Tucson NX4 Shine+, 1,6TGDi, 110,1kW, 2WD MT6 bez náznaku hybridu
ex.Hyundai i30 kombi PDe Family 1.4 T-GDI 6st.
vortata
*

Příspěvek od vortata »

Díky za dobře míněné rady. Skutečně jsem se ještě nedostal k tomu, abych si umístění filtru prohlédl. Snažím se však si připravit veškeré nářadí, abych si mohl výměnu oleje provést sám. Mám nájezdy, takže se pod vůz dobře dostanu. U FORD S-Maxe jsem si také olej vyměňoval sám. Musel jsem si k tomu sehnat nástrčkový klíč OK 36 mm. Proto se domnívám, že by byl nějaký takový klíč k povolení olejového filtru vhodný :
https://www.automobilovedily24.cz/neo-tools/18087494
Jsem překvapen, že se papírová vložka filtru dá koupit za cca 60 Kč. V servisu by si účtovali určitě nejméně 300 Kč.
Tak jen potřebuji nějak zjistit, kolik hran má mít ten klíč, protože u něj není OEM pro Tucsona.
Axel.Foley

Příspěvek od Axel.Foley »

vortata: Příspěvěk je v nesprávném vlákně. Není Tucson jako Tucson [-X
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
vortata
*

Příspěvek od vortata »

Je možno zvolit jen tyto 3 možnosti - Tucson I, II nebo III. Já jsem zvolil III.
103kw
*

Příspěvek od 103kw »

vortata píše: 24 srp 2025, 12:44 Mám nájezdy, takže se pod vůz dobře dostanu.
Nájezdy netřeba, stačí zvednout na jedné straně heverem, pak se dostaneš pod auto a vypustíš olej a můžeš i hever snížit aby se olej vypustil všechen.
Axel.Foley

Příspěvek od Axel.Foley »

vortata píše: 24 srp 2025, 14:47 Je možno zvolit jen tyto 3 možnosti - Tucson I, II nebo III. Já jsem zvolil III.
Nahoře svítí pouze Tucson.

Píšu adminovi žádost o přesun.
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
Odpovědět

Zpět na „Tucson III - Motor a převodovka“