Kolik km dají pneumatiky
Moderátoři: 89majlo96, Moderátoři
Kolik km dají pneumatiky
Ahoj,
mám takový asi i hloupý dotaz, ale stejně se zeptám:
Ségra má Hyundai i30 HB, má na letních pneumatikách najeto 18 000 km, což teda dala za 4 roky, protože jezdí docela krátké trasy. Pneu jsou ty běžné 16" Michelin, které Hyundai běžně osazuje. Když jsem na ně koukal a rozhodně nejsem expert, tak mi přijdou, že jsou ty pneu úplně v pohodě, že by mohly vydržet ještě jednou tolik.
Ale nevím, třeba jak už jsou starší, tak se začnou sjíždět rychleji a za rok budou zralé na výměnu. To bych právě potřeboval od zkušenějších vědět.
Kolik km jste najezdili před první výměnou pneumatik a případně, jestli se na pneu nějak výrazně podepisuje věk, jestli třeba po 5 letech vyměnit, byť vypadají třeba ještě dobře na pohled?
(Pokud by to někoho zajímalo, proč se vůbec ptám. Sám mám půl roku ježděné letní pneu a kdyby to dávalo smysl, tak je ségře daruju, protože jsem místo 16" pořídil 17" kola.)
Díky.
mám takový asi i hloupý dotaz, ale stejně se zeptám:
Ségra má Hyundai i30 HB, má na letních pneumatikách najeto 18 000 km, což teda dala za 4 roky, protože jezdí docela krátké trasy. Pneu jsou ty běžné 16" Michelin, které Hyundai běžně osazuje. Když jsem na ně koukal a rozhodně nejsem expert, tak mi přijdou, že jsou ty pneu úplně v pohodě, že by mohly vydržet ještě jednou tolik.
Ale nevím, třeba jak už jsou starší, tak se začnou sjíždět rychleji a za rok budou zralé na výměnu. To bych právě potřeboval od zkušenějších vědět.
Kolik km jste najezdili před první výměnou pneumatik a případně, jestli se na pneu nějak výrazně podepisuje věk, jestli třeba po 5 letech vyměnit, byť vypadají třeba ještě dobře na pohled?
(Pokud by to někoho zajímalo, proč se vůbec ptám. Sám mám půl roku ježděné letní pneu a kdyby to dávalo smysl, tak je ségře daruju, protože jsem místo 16" pořídil 17" kola.)
Díky.
- Reklama
Re: Kolik km dají pneumatiky
Po 4 rokoch je guma na odpis bez DPH hladu na zjazdenost. Upozornovali nas na to v skole smyku. A naozaj na 4+ rocnych gumach som uz nedokazal prejst jednym z testov.
Dacia Duster TCe 100 LPG Arizona Orange Journey + country pack 01/2024-
Hyundai i20 1.2 62kw CHIC Phantom black + winter pack 8/2017
ex Škoda Fabia 7/2019 - 1/2024
ex Kia cee´d_SW 02/2015 - 08/2017
- Axel.Foley
IwoR: Tak dramatické to nebude. Klidně bych letní pneu na autě nechal další sezonu - dvě, je na nich houby najeto. Na druhou stranu, podívej se i na hloubku vzorku a zvaž, zda vyměnit nebo nechat.
Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
paci sa mi ten vyraz "tie bezne Michelin". Hyundai tam dava Primacy4, co su spickove pneumatiky a ich vydrz je okolo 50 000km (agresivni jazdci menej, defenzivni vodici viacej). Ak su v zime rozumne skladovane, nepremrznu bodovo takby som sa vobec nebal ich jazdit 6 rokov
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
Já osobně bych pneumatiky nenechal na autě déle než 4 roky, jak píší kolegové nade mnou. Vzorek bude v pohodě, ale směs tvrdá. Vyzkoušeno za vás - na pět let starých letních s excelentním vzorkem jsem jednou vyjel po tečně ze zatáčky asi ve 30km/h (na vodě). Takže já bych bez ohledu na nájezd měnil každý 4 roky. A klidně koupil něco typu Barum.
i30 kombi MY2022 1.0 T-GDI, Engine Red, Family Smart (od 16.3.2022)
Focus Mk.2 kombi MY2007 1.8, Rudá metalíza!, Ghia (16.3.2016 - 16.3.2022)
Tiez som si mysel ze po 4 rokoch ta staroba tak dramaticka nebude, kym som si teda neskusil tu skolu smyku (resp. kurz bezpecnej jazdy ako sa to oficialne vola). Vsetko bolo fajn pretacavy smyk nedotacavy smyk nudzove brzdenie, kym neprislo na moment kedy na mokrej vozovke dole kopcom potrebujete sa vyhnut prekazke z jednej strany na druhu a do zakruty. Prva prudka zmena smeru v pohode akonahle som to preniesol na druhu stranu guma odmietla spolupracovat. Instruktorovi to neslo do hlavy ze to nedokazem splnit kym sa nepozrel na DOT pneumatik. Nasledne sme skussali "drag" preteky do kopca na mokrom zo statia. Mal som proti sebe Hondu HRV na 7+ rocnych gumach s dobrym vzorkom. Honda viac koni vacsi objem a kazdy pokus som vyhral. Proste guma ho nepodrzala a kazdy rozbeh klzal a klzal este viac ako ja. Naozaj par usetrenych eur mi nestoji za to aby ma v tom lepsom pripade vytahovali niekde z priekopy.
Dacia Duster TCe 100 LPG Arizona Orange Journey + country pack 01/2024-
myslím že to asi nejvíc záleží na jízdním stylu řidiče. Pokud to bude styl typu "pantáta" tak asi nepozná rozdíl mezi novými a 10 let starými gumami. Na suchu asi taky nikdo rozdíl nepozná. Takže mi vychází mokro, kde je potřeba oproti novým jet více defenzivně.
Moje osobní zkušenost : odjel jsem v létě celé Norsko s 10 let starými zimními gumami s hraniční výškou vzorku a světe div se, do krizové situace jsem se nedostal.
Takže starší gumy = plynulé řízení = žádné trhavé změny směru + brzdit s citem + předvídat
Moje osobní zkušenost : odjel jsem v létě celé Norsko s 10 let starými zimními gumami s hraniční výškou vzorku a světe div se, do krizové situace jsem se nedostal.
Takže starší gumy = plynulé řízení = žádné trhavé změny směru + brzdit s citem + předvídat
Naposledy upravil(a) 103kw dne 26 lis 2025, 09:31, celkem upraveno 1 x.
Můžeš jet defenzivně jak chceš, ale když se dostaneš do krize (klidně ne vlastní vinou), na žádný přemejšlení nebude čas. A pak to může být klidně rozdíl "zvládl se vyhnout blbě předjíždějícímu autu" a "nezvládl se vyhnout". A to mi za to nestojí. Je to samozřejmě jen můj názor. Pokud ti přijde dát 8-10k jednou za 4 roky moc, tvoje volba.
i30 kombi MY2022 1.0 T-GDI, Engine Red, Family Smart (od 16.3.2022)
Chápu že se může stát nějaká blbá situace třeba ne mojí vinou. Jen chci říct že defenzivní jízdou se dá v klidu vyřešit většina těchto situací. Ale třeba na vyteklý olej v zatáčce ti nepomůže ani nová guma.
Já si pamatuju jak táta jezdil ještě na diagonálních gumách celej rok. A taky se to dalo. Tak jen se mi zdá že důležitější je jezdit s rozumem a ne podle nějakých pouček. To už se můžu ptát 3,5 roku gumy jsou ještě OK a 4,5 roku už ne ? Fakt si myslíte že ten zlom přichází tak náhle ?
Jezděte s rozumem.
Já si pamatuju jak táta jezdil ještě na diagonálních gumách celej rok. A taky se to dalo. Tak jen se mi zdá že důležitější je jezdit s rozumem a ne podle nějakých pouček. To už se můžu ptát 3,5 roku gumy jsou ještě OK a 4,5 roku už ne ? Fakt si myslíte že ten zlom přichází tak náhle ?
Jezděte s rozumem.
- Axel.Foley
Poslední příspěvěk - zvlášť poslední větu - tesat do kamene!

Hyu Tucson 1,7 CRDi Czech Edition, 09/2016, Sand White
- Mexican
- Kontaktovat uživatele:
Ono sa ten vek trochu demonizuje - u auto pumatik ide proste primarne o biznis. U moto pneumatik je to este vacsi hype. Mam na 45kW moto vzadu 5 rocnu gumu (na jar bude mat 6). A pneu je citatelna, naklony az po hranu. A to viacero motorkarov uplne omdlieva ak niekto jazdi 2-3 roky staru gumu. Potom su rozsmelcovani v krizovatke tocvolantom, ktori ich "prehliadol". Takze si vyber
Skolu smyku som s autom neabsolvoval, jazdil som motoskolu v 2019, kde sa fakt jazdilo nadoraz (gymhana, prudke vyhybacie manevre, atd) a zeby som tam nejak stracal s vtedy 4 rocnymi motopneu sa neda povedat - tu sezonu som nasledne menil za terajsie. Proste je to aj o style jazdy - na Stonicu mame 4 roky jazdene zimaky a ked tu v Brne nasnezilo v pondelok, tak som sa citil extremne bezpecne, tie pneumatiky stale podavaju vynikajuci vykon. To iste 4 roky stare Primacy4 ktore mame v 16" na leto - aj pri celkom znacne dynamickej jazde (Sturec, ValMez-BpH, Makov som teraz na konci sezony nepoznal neistotu. Pri rychlej jazde 150+ na dialnici (dve sluzobky do Zurichu) uplne iste a citatelne aj pri dobrzdovani. A ak ste niekto zazili zlievak pri Bodamskom jazere, tak viete ze tam vie byt uplny iny level vody na ceste. Vsetko uplne v pohode. Ak sa clovek nechce umyselne zabit, tie Primacy4 su spicka. Momentalne mame na nich u Stonica (195 55 R16) tak nejak 20 000km. A viem ze ich tam urco este cca 10-14 000km necham (tz 2 dalsie sezony)
u bicykla som teraz daval dole len 3 rocne pneu (mali najazdene 7200km u gravelu) a dovod bol, ze uz boli od pohladu zostarle, akoby skrehli. Proste treba ich slezovat - pozerat sa ako vyzeraju, ci je naznak mikrotrhlin atd.
Furt si hovorim, ze si niekedy kupim ozivovac pneu najma na moto a cyklopneu, ale este som ho za tych cca 20 rokov co jazdim nekupil
Skolu smyku som s autom neabsolvoval, jazdil som motoskolu v 2019, kde sa fakt jazdilo nadoraz (gymhana, prudke vyhybacie manevre, atd) a zeby som tam nejak stracal s vtedy 4 rocnymi motopneu sa neda povedat - tu sezonu som nasledne menil za terajsie. Proste je to aj o style jazdy - na Stonicu mame 4 roky jazdene zimaky a ked tu v Brne nasnezilo v pondelok, tak som sa citil extremne bezpecne, tie pneumatiky stale podavaju vynikajuci vykon. To iste 4 roky stare Primacy4 ktore mame v 16" na leto - aj pri celkom znacne dynamickej jazde (Sturec, ValMez-BpH, Makov som teraz na konci sezony nepoznal neistotu. Pri rychlej jazde 150+ na dialnici (dve sluzobky do Zurichu) uplne iste a citatelne aj pri dobrzdovani. A ak ste niekto zazili zlievak pri Bodamskom jazere, tak viete ze tam vie byt uplny iny level vody na ceste. Vsetko uplne v pohode. Ak sa clovek nechce umyselne zabit, tie Primacy4 su spicka. Momentalne mame na nich u Stonica (195 55 R16) tak nejak 20 000km. A viem ze ich tam urco este cca 10-14 000km necham (tz 2 dalsie sezony)
u bicykla som teraz daval dole len 3 rocne pneu (mali najazdene 7200km u gravelu) a dovod bol, ze uz boli od pohladu zostarle, akoby skrehli. Proste treba ich slezovat - pozerat sa ako vyzeraju, ci je naznak mikrotrhlin atd.
Furt si hovorim, ze si niekedy kupim ozivovac pneu najma na moto a cyklopneu, ale este som ho za tych cca 20 rokov co jazdim nekupil
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
pred 12ti lety sem koupil ojete auto a dalsi roky jezdil stejnou trasu po meste cca 2x4 km denne
) takze letni (michelin eco) i zimni gumy (nokian) jen starnuly a vzorek byl stale perfektni, auto bylo tehda 4 roky stary, 5 rok asi zadna zmena, 6tej rok zimni zacaly na kruhaci ujizdet, 7 a 8 to bylo jen horsi ale me to vic a vic bavilo
mel jsem to docela v ruce takze sem si to nakonec i uzival. Na letnich nic moc znat nebylo, ale tak 7 rok zacaly piskat pri rozjezdu s natocenyma kolama. Moc sem to neresil a mimoradne vyjel do Alp (puvodne to bylo druhe auto do rodiny a pak se stalo jedinym). V alpach byla po ranu lehce vlhka silnice a projel sem mirne esicko docela pomalu, dodnes netusim co se stalo a najednou prisly hodiny a 360 otocka. Mel sem plny kalhoty ale nic se nestalo. Tahle zkusenost mi dala lekci ze 4-5 let dobry, ale od 6 tyho roku to jde uz znatelne z kopce. "Nedojete" zimni meli na hrbu asi 30 a letni okolo 50ti tis .. urco by vydrzely vic km. Po te sem koupil zimaky (continental TS 8xx) a jezdil je celorocne - z 8.5 mm na 4 mm se ojely asi po 27tis km .. tady to opotrebeni v lete bylo videt, s autem odesly 6 tej rok do bazaru, ale jinak bych je uz taky vyhodil ptze by nedaly dalsi zimu. Ted mam celorocky Michelin CC2 (rovnam dodam ze vyrobene v polsku) a podle opotrebeni si myslim ze vydrzi max 5-6 let / 25-30tis km ke 4 mm (tedy jako ty zimaky).
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW