Doufal jsem, že nikdy nebudu muset pročítat a zakládat vlákno "nestartuje", ale už je to tu. Před tak 14 dny se mi začala projevovat závada,že při pokusu nastartovat, se motor jen točí, ale nechytne. Podezříval jsem immobilizér, kdysi ještě v záruce mi měnili anténu immobilizéru. Ale tím to nejspíš není, protože někdy minulý týden mi to zhaslo i za běhu motoru. Dovezl jsem to do servisu, diagnostika ukázala vadný senzor pohybu vačkové hřídele. Je k němu krásný přístup,stčí povolit 4 šrouby na plastovém deklu motoru a pak je vpravo na motoru pod jedním šroubem. Dneska jsem jel znova do servisu,předtím závadu vymazali, 3 dny to jezdilo v pohodě,pak to samé. Dneska v servisu ta samá závada a ujistili mě,že to nic jiného být nemůže. Protože zítra jedu na služebku,letěl jsem pro nové čidlo. Na původním byl olej i v konektoru,to by neměl,tak že staré čidlo je asi někde prasklé. Vyndal jsem staré, dal nové,předtím očistil dosedací plochu na hlavě a vyfoukal konpresoren olej a odmastil acetonem ve spreji ten konektor na kabelu. Nasadil,namontoval,nastartoval,odjel na 1km vzdálenou pumpu (pro benzín do sekačky) a od pumpy už neodjel,zdechlo to na výjezdu za běhu motoru. Po cca půl hodině to chytlo,tak jsem vyrazil,aby to po 500m zase zdechlo. Nechal jsem se dovézt k domu na laně,tam jsem to se nastartoval a zacouval na dvůr.
Tři litry za čidlo v prdeli, co teď? Nějaký nápad? Na palubce nic nesvítí, i když teď mě napadá,že jak to naposledy za jízdy zhaslo,tak se myslím vlevo něco rozsvítilo,teda rozsvítilo se toho myslím víc, všímal jsem si hlavně, abych zaplul ke kraji silnice a přišlo mi to i normální,že se něco rozsvítilo, možná i immobilizér. Mě auto jinak nechcípá,tak ani nevím,co tam při chcípnutí za jízdy svítí.
Poraďte prosím. Ani nevím,kam s tím jet do servisu,abych si po náhradních dílech nepostavil nové auto.

Podobnou lapálii jsem řešil s čidly abs,že se mi při 140 a výše rozsvítí kontrolka,musel jsem zpomalit pod 140,vypnout a zapnout motor a kontrolka zhasla. Autorizák vyměnil lz čidlo abs,že je vadné, závada ale zůstala. Pak přišli na to,že je program špatně přeložený a vyměnili pp čidlo. Závada ale zůstala,dál už neví.

\