nepadají ručičky budíků

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

Odpovědět
tatřík
*
Příspěvky: 14
Registrován: 06 kvě 2011, 14:29

nepadají ručičky budíků

Příspěvek od tatřík »

Zdravím všechny a mám prosbu.
Na elantře 1,6 z roku 2003 po vypnutí motoru a celého zapalování zůstanou viset ručičky teploměru, otáčkoměru a palivoměru v poloze, kterou naposledy ukazovaly před vypnutím motoru a zapalování. A vydrží tak klidně přes noc až do rána. Když opět zapnu klíčkem zapalování, ale nenastartuju, začnou ručičky trhavě klesat na nulu, trochu to v nich lupe a teprve pak zase lezou tam, kam mají. Tudíž palivoměr začne ukazovat množství paliva, teploměr při teplém motoru teplotu. Otáčkoměr už zůstane dole.
Nevíte, čím by to mohlo být? Při běžícím motoru fungují budíky bezchybně.
Ještě poznámka - v zimě při výměně baterky ji otec přepoloval. Odešla hlavní pojistka (ta na šrouby, co je v rohu pojistkové skříňky v motorovém prostoru), jinak jsme vadu na pojistkách nenašli. Pojistku jsem vyměnil a auto normálně startuje a jezdí, jen nejde tvrdé plus. Tzn. bez zapnutého klíčku nejde centrál, světelná houkačka. Ať s klíčkem nebo bez klíčku nehraje rádio, nejdou hodiny a nesvítí žádné vnitřní osvětlení, i když žárovky jsou OK. Palubní počítač ukazuje vždy hodnoty jen od zapnutí klíčku do jeho vypnutí. Pak zase začíná od nuly, nemá paměť. Nepamatuje si spotřebu ani denní kilometry. Klasické počítadlo kilometrů funguje. Může to souviset s těmi budíky, nebo kde je problém?
Reklama
 

Georges
**
Příspěvky: 338
Registrován: 05 bře 2009, 15:16

Re: nepadají ručičky budíků

Příspěvek od Georges »

Jednoznačně vše způsobilo přepólování akumulátoru. Některé obvody, závislé na polaritě napětí, dostaly polaritu zcela opačnou. Snad se to nebude zhoršovat ...
Uživatelský avatar
alarm
******
Příspěvky: 3685
Registrován: 08 kvě 2009, 21:31
Bydliště: BLAVA

Re: nepadají ručičky budíků

Příspěvek od alarm »

Pohladaj schemu zapojenia, mohla by byť na ruských forach a hladaj nejaku diodu, suvisiacu s budikmi. Myslim, že sa ti tam dostava napätie, ktore by nemalo.
Accent 94 .... 1998-2003
Favorit 135 ,Favorit 136
Škoda 100, Škoda 100
i 30 COMFORT 1,4 continental silver 2007 (predaný)

Accent LC 2004
Suzuki Vitara 2WD

alarm.ba@gmail.com
Odpovědět

Zpět na „ELANTRA“