Kuna v motoru - rady, tipy, zkušenosti, diskuze

Pokec o všem, co se jinam nehodí.

Moderátoři: Farrael, Moderátoři

WalterB

Re: Kuna v motoru - rady, tipy, zkušenosti, diskuze

Příspěvek od WalterB »

Já mám dojem, že jsem měl vidličku na obou pólech, i když nějak živě si to už nepamatuju. To bude spíš u tebe nějaký defektní výrobek - když se teď dívám na obrázky na internetu, tak je to vidět na obou vodičích. Ale nijak bych to nešil - normálně to dej přímo pod matku, proudy tam tečou vesměs nijaké, takže je to jedno.
Já jsem to umístil na pravou stranu, kde to má podle mne nejlepší možnost šíření signálu - https://www.hyundaiclub.net/viewtopic.p ... 15#p600122
je: Hyundai i30 Combi 1,5 DPI Smart - Heduše (21-)
je2: KIA Ceed II 1.4 MPI (15-), Škoda Octavia I 1.9 TDI Combi (04-)
bylo: Opel CorsaB 1.0, BMW X1 1.8D F48, Šk. Fabia I 1.2 HTP
dávno: Šk. Fabia I 1.4 MPI, Šk. Forman LX, Šk. 105 L, VAZ 21011
Reklama

mozecek

Příspěvek od mozecek »

kupoval jsem KEMO M180 (oproti M100N je vodotěsný a prý 3x silnější), bohužel vzadu nemá rovnou plochu, ale vnitřek zalitý voskem

Nicméně konektory mám stejně - vidlička byla jen na zem, u červené není asi z důvodu že si to máš píchnout na tu svorku 15 (tu se mi nechtělo hledat) a popravdě mi to nedává zcela smysl. Leda že by to vadilo třeba psovi v autě. Údajně nesmí být plašič puštěn ze provozu, ale to spíše chápu u toho elektrického co má plošky s 200-300V, při nehodě na to může cáknout benzín atd.

Dal jsem ho stejně jako to má WalterB, tj. až na pravý blatník, akorát s tím uchycením sem to vymyslel přes takové nástrčné matice - používají se většinou na okrajích plastů
něco jako https://pegasdily.cz/vaico-v102706 .. no viz foto, do nich se provlíkl stahovací proužky, na blatník sem raději dal ještě izolačku ať to není plech na plech.

Kabely sem musel prodloužit - na plusovej sem v místě prodloužení přidal ještě vypínač (rodiče mají psa, tak kdyby mu to vadilo a taky pro případy nabíjení akumulátoru viz manuál), ale ještě by bylo sichr dát pojistku k místu kde je akumulátor, protože teď tam mám metr a půl drátu co není jištenej proti zkratu, třeba kdyby to kuna ignorovala a ty kabely ke KEMO rozkousala... jsem pedant elektrikář amatér tak dělám spoustu kravin navíc.

jak jsem to protáhl, ještě bez nátěru na černo :)
plasic1.jpg
plasic1.jpg (98.13 KiB) Zobrazeno 1152 x
nasazeno pohled přes blatník, ten šroub je už tuším světlo
plasic2.jpg
plasic2.jpg (89.7 KiB) Zobrazeno 1152 x
ještě jiný úhel, ty pásky sem neustřihl na krátko a ohnutím zpět mi to drží i kabel, nahoru sem pak musel vtlačit zbytek pásku aby to bylo pevnější
plasic3.jpg
plasic3.jpg (115.75 KiB) Zobrazeno 1152 x
i30 kombi family smart 1.5 DPI 2023 engine red
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
TheFirstman
**

Příspěvek od TheFirstman »

Jako plašičku mám Deramax připevněný k nádržce ostřikovače, tak jak tu poradil Maras :-)
Jinak všem, kteří parkují na stálém místě, nebo spíše na soukromém pozemku doporučuji toto:

https://stopskudcum.cz/weitech-wk-0054- ... ed-bleskem

Je to výborné, vždy to na noc strčím pod auto a už mi tam nejdou ani kočky od sousedů, které mi lezly do motorového prostoru. Prostě to LED světlo, které se sepne při pohybu v okolí bezpečně vyplaší všchno.
Hyundai i30 WG 1.5 DPi Smart Nav, engine red (2022)
Hyundai i20 1.4i Comfort, vínová metalíza (2009) - prodáno
Hyundai i10 1.1 48kW, modrá metalíza (2008)
Škoda 125L, zeleň topolová (1989)
mixes
*

Příspěvek od mixes »

Kuna mi o víkendu prokousla kabeláž u AdBlue čerpadla a auto je v servisu...Oživuji proto téma a prosím o zpětnou vazbu, co se Vám v autě osvědčilo. Rád bych se vyhnul plašičkám, které nemají vlastní zdroj, ale dávají se na baterii - nerad bych skončil s kaput baterkou. Díky moc.
Santa Fe 2022, CRDI
Mi.Ha.
**

Příspěvek od Mi.Ha. »

Kuna už mě přišla v NX na 1000kc za prokousanou hadici k expanze.
Vysous

Příspěvek od Vysous »

Obyčejná plašička má tak malý odběr proudu, že se podle mě vůbec nemusíš bát. Moje Kemo plašička má < 2mA. V autě mám baterku 70Ah.
i30 kombi MY2022 1.0 T-GDI, Engine Red, Family Smart (od 16.3.2022)
Focus Mk.2 kombi MY2007 1.8, Rudá metalíza!, Ghia (16.3.2016 - 16.3.2022)
mozecek

Příspěvek od mozecek »

Presne tak .. kemo bere spickove 10mA 1x za cca 3 sekundy, a kdovi jak je ten puls dlouhej takze to bude 1-2mA. Pro predstavu treba "asistencni" resp lokalizacni krabicka Uniqua SafeLine bere v klidu 30mA 24 hodin denne tj radove mnohem vice. Je to idealni? neni .. je to problem? z pohledu toho co zere infotainment a elektronika auta pri otevreni dveri apod je to uplny prd - otevrene dvere nebo kapota je 650mA. Tedy nez vytahnes klicek ze zapalovani auta je asi 20 sekund tak to je presne tolik energie jako 24 hodin plaseni kuny :-D a kdyz dodam ze i po zamceni to auto zere jeste 3 minuty .. tak prakticky odemceni a zamceni auta = plaseni na cely tyden.
ex. VW Golf V 1.6 MPI 75kW trendline, Škoda Superb II 2.0 TDI 103kW DSG ambition, Škoda Felicia 1.3 MPI 50kW
Mexican
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mexican »

otazka kam to dat ak clovek nema klasicku starovanciu bateriu :-) jedine tomu poskladat nejaky battery pack

vliezil som sem do vlakna pac som vcera nasiel paseku v motorovom priestore obytky. Tam je svet este v poriadku a je vyvedeny plusovy aj minusovy pol klasickej starovacej baterie.

vdaka za ten tip na ten KEMO, prave som ho objednal :-)
2023 TUCSON NX4 HEV 2WD Style/Premium - hybridny mladoch od 04/2023
2007 Accent 1,5 CRDi VGT, Nemesis in Elegance & True Blue - legenda s 404 000km, ktora vzdy bude mat miesto v mojom srdci - 08/2007 do 04/2023
mixes
*

Příspěvek od mixes »

Napojení na baterii je sice banální, ale je to zásah do elektroinstalace auta, což povede ke ztrátě záruky. To znamená nutnost deinstalace při každé návštěvě servisu.
Santa Fe 2022, CRDI
Maras

Příspěvek od Maras »

Už léta používám tento plašič na 9V baterii, kterou měním 2x za rok a návštěvy motorového prostoru přestaly, at´tam předtím chodilo co chtělo.

https://www.deramax.cz/deramax-auto-ult ... 8yEALw_wcB
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81 Kw Smart
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81kw Comfort
Hyundai i30 GDW 1.6 MPI 88 kW Ambassador
HONDA Jazz 1.4 73kW
Ford Focus II Combi 1.6 74kW
Š.120,Favorit,Fabia...
Vysous

Příspěvek od Vysous »

S tím servisem je to blbost. Na žádné garančce to nikdo nekomentoval. Že jde o zásah do elektroinstalace bych se hádal - prostě jsem si jen připojil příslušenství. Pojistku to má. Plašičku má v autě každej druhej. Znáš někoho komu kvůli tomu záruku opravdu neuznali? Nebo je to 1PP jako obvykle?
i30 kombi MY2022 1.0 T-GDI, Engine Red, Family Smart (od 16.3.2022)
Focus Mk.2 kombi MY2007 1.8, Rudá metalíza!, Ghia (16.3.2016 - 16.3.2022)
mozecek

Příspěvek od mozecek »

servis na to nerekne ani popel .. ALE je potreba to mit udelane spravne a poradne i pro pripad nehody a bohuzel to ani servis nemusi udelat spravne! Kdyz si koupis treba KEMO tak ma na kabliku pojistku ale draty dlouhy tak mozna 50cm. Tj v podstate tak ze to umistis akorat k autobaterii. Nicmene aspon v 1.5Dpi je umisteni u baterie nejmene vhodne a je lepsi to dat na druhou stranu kde je vetsi prostor pro sireni vln. Nejsnazsi cesta je vodice prodlouzit, ale je to spatne pokud se neda pojistka blize k baterii (puvodni muze zustat - to nicemu nevadi). Navic je vhodne uzit nejakou ochranu na plus kabel. Duvodem je pripadna nehoda kdy vlivem zmackane kapoty dojde k poskozeni toho + vodice a zkratu na kostru kdekoli v motoru. A pokud je pojistka az za mistem poskozeni coz v pripade ze je na druhe strane auta je pravdepodobne tak je tam k nicemu (pojistka musi byt co nejblize akumulatoru).
Odjinud

Příspěvek od Odjinud »

Maras píše: 16 pro 2024, 19:51 Už léta používám tento plašič na 9V baterii, kterou měním 2x za rok a návštěvy motorového prostoru přestaly, at´tam předtím chodilo co chtělo.

https://www.deramax.cz/deramax-auto-ult ... 8yEALw_wcB
Mam tu samou a potvrzuju, ze to rocne sezere dve 9V alkaicke baterie, bez ohledu na kvalitu a cenu.

Jeste tam strikam sprej proti kunám. Moc to uz nevoni, ale strasne lepi. Na kozich kuny nic prijmneho, rekl bych. Akorat motor je pak docela zasranej. Pred STK jsem tedy vrsek mot. prostoru radsi umyl (redidlem S6006 to jde dobre, lihem blbe).
červená i30 III/FL combi, 1,5 DPi / 81 kW, comfort
--- ex: ---
červený ford focus mk.I, 1,6i / 74 kW
červená škoda felicia Lxi, 1,3 MPI / 50 kW
červená škoda 130 GL, 1,3 / 43 kW
Maras

Příspěvek od Maras »

Nevím jak ty, ale já nanáším sprej pouze na dekl motoru a je klid.
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81 Kw Smart
Hyundai i30 HB 1.5 DPi 81kw Comfort
Hyundai i30 GDW 1.6 MPI 88 kW Ambassador
HONDA Jazz 1.4 73kW
Ford Focus II Combi 1.6 74kW
Š.120,Favorit,Fabia...
103kw
*

Příspěvek od 103kw »

Honda prodává izolepu s kapsaicinem https://www.autoforum.cz/zivot-ridice/h ... mpaign=rss
Odpovědět

Zpět na „Pokec“